Vad vill KD i Vilhelmina – handlingsprogram del 3

 

Utred alternativ till fastighetsförvaltningen

  • Utred konsekvenserna av att låta ett utskott under KS sköta fastighetsförvaltningen.

 

Analys:

Gång på gång har jag ställt frågan till våra politiska företrädare vad vi tjänar på att hålla ett aktiebolag för att sköta kommunens fastigheter, men inte fått något trovärdigt svar ?

Däremot vet vi att som vi har det idag, måste vi dubblera administrationen i form av en separat bolagsstyrelse, en separat bokföring och bokslut, samt en separat revision.

För en snabbt växande kommun som ex.vis Umeå kan det definitivt finnas en poäng med att hålla förvaltningen i bolagsform, där den operativa ledningen kan ta beslut dagligdags, utan att behöva invänta schemalagda kommunala sammanträden, men Vilhelmina har inte haft sådana bekymmer på mycket länge !

Än mer prekärt är den splittrade lojalitet som bolagsformerns sysslomannaskap innebär för förtroendevalda lokalpolitiker. Som politiker har man ett primärt ansvar och lojalitet gentemot kommunmedborgarna, men när samma politiker besätter styrelseposter i VIBO AB, uppstår ett dilemma genom att bolagets särintressen går före för en styrelseledamot. Man kan åtalas för att läcka uppgifter som kan skada bolaget, men som gagnar kommunen !

Tanken är att upplösa VIBO AB och flytta in beslutsorganisationen integrerad i befintligt kommunalt dito.

De arbetsuppgifter som sammanlagt inte motsvarar en heltidstjänst, skulle därigenom kunna upphandlas från privata sektorn, med den öppenhet och transparans som ska känneteckna en kommunal administration.

Därigenom skapar man en basbeläggning för en rad privata småföretag samtidigt som man långsiktigt tryggar bastjänsterna för det överskuggande antalet kommunalt anställda inom fastighetssektorn.Den bolagsstyrda fastighetsförvaltningen som vi har idag, ger möjlighet att ombilda och sparka personal i en oförsvarlig omfattning, vilket vi nu kan se följderna av i samband med uppsägningen av Riksbyggens personal.

En upplösning av VIBO AB och återföring till kommal förvaltning innebär konsekvenser som tarvar en ordentlig utredning innan beslutet kan tas, varför KD – Vilhelmina förespråkar en sådan att starta så snart som möjligt efter en ev. valvinst.

 

Restaurera regleringsskador

  • KD vill att Vilhelmina kommun ska ställa tuffare krav på återställande och restaurering av de skador som vattenregleringarna åstadkommit.
  • Inga ytterligare subventioner till vindenergiutbyggnaden i fjällmiljöerna.

Analys 1:

EU:s vattendirektiv ställer oeftergivliga krav på att det ska finnas fria vandringsvägar längs vattendragen och att vattenverksamheter måste ta hänsyn till miljön och den biologiska mångfalden.

Vattenverksamhetsutredningen (SOU 2014:35) är inne på samma linje och genom att ändra på de vattenrättsliga reglerna ska energiexploatörerna tvingas följa miljöbalkens bestämmelser från 1999 istället för de rena exploateringslagarna från 1905 och 1918.

KD:s lokalavdelning i Vilhelmina vill verka för att Vilhelmina går i spetsen för en regional satsning på en storskalig rastaurering av  Ångermanälven med dess biflöden, vilket skulle ge en välbehövlig kick-off för satsande småföretagare.  Turistnäringen skulle kunna få ytterligare ett stabilt ben att stå på med en återskapad laxvandring och reproduktionsmöjligheter för den beryktade storöringstam på upp till 12 kg vikter, som existerade före dammarnas omöjliggörande av reproduktionen.

 

Analys 2:

Att undanta fjällmiljöerna från vindsnurror medför ingen radikal minskning av potentialen utbyggbar vindenergi, men värnar om lokala areella näringar samt turismen. Samtidigt behöver vi därmed inte heller avsätta stora arealer till ledningsgator i den känsliga fjällnära skogsmiljön.

2 kommentarer

  1. Ronny Thellbro

    Jag erfar att utvecklingen går åt vårt håll beträffande återställd ädelfiskvandring. Det vore naturligtvis ett betydande tillskott som pådrivande kraft om en drabbad kommun ställde sig i ledet för restaurering av vattendragen i den bemärkelsen att laxarter åter kan vandra från hav till källflödena. Får vi förtroendet efter detta val så blir detta en av de uppdrag vi ska axla. Här bedriver du Göran ett föredömligt opinionsarbete.

  2. Göran Jonzon (inläggsförfattare)

    Tack för din kommentar Ronny Thellbro !
    Tack även för det positiva omdömet.
    Jag har dock lite svårt att ta emot beröm för sådant som jag känner är en samhällelig plikt att kämpa för.
    Att reagera mot rena miljömässiga sabotage, tycker jag borde ingå i varje ansvarskännande medborgares självpåtagana uppgift !
    Ditt eget egagemang visar ju på att det finns en värdegrundsbaserad rättskänsla som inkluderar även andra livsformer än oss människor.
    Jag vil rikta ett varmt och stort tack till alla som ser vad som pågår och reagerar mot sådant som innebär övergrepp och orättvisor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.