Håller vi på att avtrubbas ?

Jag tycker mig tydligt märka en tilltagande fictionisering av våld mot kvinnor ?

Hooywood leder utvecklingen med allt mer bestialiska övergrepp mot kvinnor i allehanda kriminalserier och semireality.

Men även barn utnyttjas som offer i fictiongenren, vilket gör mig spyfärdig. Jag klarar inte av att se filmer där barn används som objekt, utan byter direkt kanal och prgram.

Nu har även spelindustrin hakat på med spelet BKA 5 där man med enkla hackande kan komma åt funktioner  som belönar ageranden av bestialisk karaktär med bonuspoäng.

Exempelvis kan man då våldta en prostituerad kvinna, varefter man hugger ihjäl henne med en machete och får tillbaks pengarna och med dem även en extra bonus!

Uppgiften har jag inte själv kunnat kontrollera, men fått den från en spelvan användare.

Han själv reagerade kraftigt, då spelet ofta används av 13-14 åringar.

Jag är så naiv att jag tror att en ständigt översköljning om vem som kan fictionalisera de brutalaste scenarierna, kommer att påverka och avtrubba en del av oss från att reagera som vi egentligen borde göra inför alla former av övergrepp.

Vad tror du  ?

 

3 kommentarer

  1. Kenneth Hellberg

    Jag tror att om man matas med våld antingen via filmer eller spel så höjer man sin inre ribba på vad man ”klarar” att se, våldet som för generationer före oss tedde sig motbjudande på film ser man på idag medans man äter en macka. Jag tror att de allra flesta klarar av att skilja våld i fiktion och våld i det verkliga livet, ser man på statistiken så minskar det grova våldet i Sverige och med tanke på att våldet i filmer och spel ökar rent grafiskt och i grovhet så borde även våldet i samhället öka……vilket det inte gör.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för kommentaren Kenneth !
      Det är säkert på det viset som du säger, men däremot tror jag att vi blir mer avtrubbade.
      Man kan kanske ana att de som bara går förbi en människa som ligger skadad, har drabbats av just sådan avtrubbning ?
      Och toleransen för okvädesord och fula tillmälen, kanske även den har en koppling till den allt råare atmosfären inom undehållningsbranschen ?
      I motsvarande grad avtar respekten för andra.
      Det tror jag har en koppling till hur mycket våld man ser.
      Och våldet mot kvinnor i synnerhet har ju inte minskat, vad jag kan förstå?
      Vi borde väl behandla kvinnor som de bärare av livet som de är och då skulle ju landets alla kvinnojourer kunna stänga.

      • Kenneth Hellberg

        Jag tror inte att det är någon fördel att som barn utsättas för våld i spel eller filmer, frågan är om hur mycket skada man tar och hur den sen ter sig i det verkliga livet. Våld mot kvinnor vet jag inte om det har ökat, jag tror mig ha läst i en undersökning att med hjälp av våra skärpta lagar så anmäls mer brott nu men det behöver inte betyda att brotten i sig ökar. Samma sak gäller våldtäkter i Sverige, vi ligger högt i världen på anmälda brott men det beror nog mest på att det vi anser vara våldtäkt eller övergrepp ses inte som det i många andra länder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.