Ägnar sig Folksam åt bondfångeri ?

Passivt avtalsmedgivande kallas det när man får en faktura på något man inte har beställt och sedan faller till föga och betalar denna faktura.

När jag tecknar en trafikförsäkring på en bil hos Folksam, så får jag givetvis en försäkringsfaktura som jag betalar. Den grundar sig på en fordran i och med att jag aktivt ingått ett avtal.

Men när jag sedan ställt av mitt fordon, faller därmed kravet att ha fordonet försäkrat och med det även avtalet med Folksam.

Trots detta skickar försäkringsbolaget ut en ny faktura på ett nytt avtal som inkluderar vad de kallar ”garageförsäkring”. Det framgår dock inte av fakturan att den avser en ny försäkningsform.

När jag struntar i att betala denna får jag efter en tid en påminnelsefaktura med ett åtföljande hot om att kravet kan komma att flyttas till trafikförsäkringsföreningen, där man åläggs en bot för oförsäkrat fordon och de påpekar nogsamt att det då snabbt blir mycket dyrare.!

Men när jag ringer upp och rekommenderar deras agent att lämna över kravet till kronofogden, då svarar de med att ”riva fakturakravet” och uppmanar mig att kasta fakturan.

Jag menar att detta är en form av bondfångeri, där man anspelar på ett illa dolt hot om straffavgifter, för att få kunderna att betala en faktura för något man aldrig beställt.

När man ringer till bolagets enda kundkontakttelefonnummer, så meddelar man genast via en telefonsvarare att man kan komma att motringa kunden efter avslutat samtal för att som man uttrycker det ”få hjälp att bli ÄNNU BÄTTRE”.

Jag vill mena att en bra början är att sluta nyttja passivt avtalsmedgivande som knep för att få in pengar på ett oetiskt sätt.

 

11 kommentarer

  1. €dor

    Jag har också bilen avställd under vinterhalvåret och gör det via e-legitimationen. Det går på direkten även vid påställningen. Samtidigt som du också säger blir försäkringen vilande, men jag har liksom det du nämner en automatisk avställningsförsäkring som då träder i kraft om det händer något när bilen är avställd. Jag vet inte vad den kostar 60-100 kr/mån ungefär. Jag har också e-faktura eller autogiro och kan därför inte påverka som med en direktfaktura, strunta i att betala. Det är också bra tycker jag ändå att ha avställningsförsäkringen. Men som du säger, när bilen/fordonet är avställt, om man då vill kan man byta försäkring. Kom också ihåg om du avställer i början av en månad dras bilskatten ändå för hela månaden. Jag brukar därför ställa av i slutet av månaden.

    Lycka till med försäkringen och avställningen!

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Edor !

      Fakturan de skickade mig var på 328 skr.

      Vi i kristdemokraterna i Vilhelmina kommer att förelägga årsmötet en motion om att förbjuda s.k. passivt avtalsmedgivande.
      Det skulle innebära att även telefonsäljare som erbjuder ”gratis” varor eller tjänster och sedan förelägger en faktura på följande leverans, kriminaliseras och kan bestraffas. Jag menar att man rider på den äldre befolkningens betalningspliktskänsla och förleder kunder in i avtalskonstruktioner de aldrig haft för avsikt att ingå.
      Om du är nöjd med att ha en garageförsäkring så motiverar det ju knappast försäkringsbolaget att automatiskt utgå från att även jag vill ha en sådan försäkring, eller hur ?
      Bra tips du lämnar om att man sparar pengar genom att nyttja bilen till månadsslutet, det kände jag inte till !

  2. Östen Stenlund

    Hej Göran,
    Det är att se upp och stå på sig. För ett antal år sedan körde jag på en ren. Jag hade försäkrat i Trygg-Hansa. Meddelade i vederbörlig ordning till polis som i sin tur tog reda på ägaren av renen.
    Efter en tid kom en faktura på 1000,- kr. självrisk. Jag ringde upp och möttes av att det var alldeles rätt, det är bara att betala. Jag ringde ett annat bolag och frågade, här fick jag svaret att ingen självrisk på renpåkörning.
    Uppringning igen till Trygg-Hansa, nu var det annat ljud i skällan, hon hade fått hjärnsläpp påstod hon.
    Man undrar om det var, går det så går det. Man måste hålla i börsen.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Östen !
      Ja, det verkar som att 90-talets Juppi-ideal har smittats av sig på snart hela samhället.
      Snabba cash och aldrig behöva göra rätt för sig, tycks ha blivit ett nytt ideal.
      Då går det bra att försöka lura försäkringsbolag och tända eld på sin egen bil och sedan försöka få en ny på försäkringen och bolagen glider alltmer över åt den gamla hästskojarandan.
      Att leva lyxliv som chef i ett medlemsägt försäkringsbolag är då något som ska mörkas http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/folksam-morkar-sundstroms-privatjetnota_4256181.svd.

      Att lägga ut kondkontakten på privata entrepenörer och sedan underdimensionera kapaciteten så att man måste vänta i köer där man får köplts nr 82 synes vara ytterligare ett steg att slippa ifrån ansvaret.

      Men vad annat ska man förvänta sig av en försäkringsbolag med huvudägare i form av fackklubbarna LO och TCO, vilket har en koncernchef i form av en avdankad f.d. socialdemokratisk näringsminister ?

    • €dor

      Förvisso 328 pix, kanske då även det dras om du ställer av bilen i början av en månad, du får betala för resterande? Ställer man på bilen/fordonet igen blir det samma sak, i slutet av månaden, betalar du retroaktivt bakåt för hela månaden.
      Här kan du själv kolla lite uppgifter: https://fordonsfraga.transportstyrelsen.se/fragapaannatfordon.aspx

      F ö det Östen säger stämmer, ingen självrisk vid renpåkörning. Har man dessutom en extraförsäkring som jag har en OKQ8-Backup för 60 kr/mån har jag gratis bärgning 2 ggr/år, ersättning vid punktering samt ingen självrisk vid skada (inta alla skador) samt stöld och en hel del annat. Då jag försäkrade min bil kollade jag runt på olika försäkringar. Hade tidigare Länets men ändrade till Folksam. Skillde mer än hälften och Folksam är absolut billigast för mig. Man tar ju försäkringen där den är billigast eller hur? Eller hur tänker du?

      • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

        Tack för din kommentar Edor !
        Jo det stämmer absolut.
        Visst tecknar jag försäkringen där den synes billigast, men lägger man sedan till följdkraven i form av passivt avtalsgodkännande, så blir slutsumman en helt annan och därmed priset för försäkringen.
        Folksam må ha sina rötter i arbetarrörelsen, men av dess etiska grunder syns inte mycket numera.

        Jag blir smått imponerad av hur god koll du har på villkoren kring av-och påställningarna. Du får mig att skämmas över hur lättvindigt jag tagit på det hela. Ha, ha!
        Men nog fick försäkringsagenten sig en holmgång han inte glömmer i förstone, det lovar jag dig.
        Synd bara att jag inte kommer åt höjdarna som hittat på detta fanskap med pådyvlandet av ett nytt avtal man aldrig bett om !
        Jag bettar på att det var en ”uppfinning” från någon nyexaminerad fjant från handelshögskolan.
        Det är just sådana som hamnat på toppen av alla de företag som jag sett styckas sönder och säljas till utländska ägare.
        Samma morallösa figurer som orsakat industrinedläggningar på löpande band i Sverige,
        Sådan här skit är allt de får ur sig av konstruktiv art.

        • €dor

          Det är väl som det dig, man ha väl blive bränd och undrar hur fan det fungerar när jag avställde och inte fick några pengar tillbaks, då fattade jag. men ingen upplyser om det! Nu har jag upplyst så alla vet hur det fungerar som läser det här.

          Varför går du inte på en sajt och kollar försäkringar? Men passa dig då när du lämnar ut uppgifter, då regas du och sen ringer de upp. Men hur du löser det ska jag inte lägga mig i.

          En exempelsajt: https://www.insplanet.com/forsakring/bil/

          • €dor

            Jag är autodidakt på det mesta, men lär inte ut mot ersättning. Jag trodde sånt här hörde till allmänbildningen idag? Internetbanken, det sköter din bank om, ger dig tillgång till e-legitimation m.m. Det finns kryphål och genvägar med allting, men ibland kan misstagen kosta, men man måste chansa lite här i livet också, eller hur?

            Försäkringen, för att få den billigare enligt beskrivning tidigare måste du vara medlem i xx-bolag. Resten får du ta reda på själv.

            Ha en bra dag/edor

  3. JannJanne

    Hejsan, jag tror att innan du hoppar på folksam ska du kika lite i allmänna bestämmelser i försäkringsvillkoren. Du har bilen försäkrad hel/halv, kan sägas upp normalt på förfallodag, nu fick du premieförändring pga ändrade förhållanden dvs du ställer av den och då blir den automatiskt en avställningsförrkring pga att du ändrat förutsättningarna för din bilförsäkring? Eller har du inte godkänt villkoren när du ingick avtalet?

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Jan !
      Nej det är alldeles sant att jag tillhör de som anser sin tid vara för värdefull för att sitta och ögna igenom en helvetes massa sidor finstilt med förstoringsglas bara för att kunna tecka en vanlig sketen bilförsäkring.
      Att smyga in klausuler i försäkringsvillkoren ingår naturligtvis i själva grundkonceptet för handelshögskoleutbildning i bondfångeri.
      Men likväl har jag rätten på min sida, då min enda aktiva del har varit att teckna en försäkring i enlighet med vad trafiklagen kräver.
      Allt därutöver skall summeras under begreppet ”PASSIVT AVTALSGODKÄNNANDE”, vilket jag som bekant inte går på och som snart ska vara kriminaliserat att ens försöka uppnå.
      Vill du försvara skiten, så kunde man ju förvänta sig att du åtminstone hade kurage nog att inte maskera din identitet.
      Men du ingår kanske i samma maffia ?
      Dessutom är det inta jag som ”hoppar på folksam” utan Folksam som angriper mig genom försåtliga fakturakrav, vilket de omedelbart backar ifrån när man föreslår dem att få saken rättsligt prövad. Vad har du för grund för att påstå att jag är den som ”hoppar på” ?
      Skärp dig !

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.