Grekland, Grekland, vart går du ?

Syriza – en koalition av 16 olika vänsterextrema partikontellationer, som får vår egen Jonas Sjöström att framstå som ultrakonservativ.

Deras program går ut på att strunta i tidigare skulder och återställa tidigare överkonsumtion, samtidigt som de behöver få ytterligare lån från övriga EU.

Och dessa dårar ska bilda regering tillsammans med ett Högerpopulistiskt parti !!!

Bomben är av allt att döma apterad !

2 kommentarer

  1. Ewa Larsson

    Hejsan!
    Jag kan inte annat än tycka att läget är spännande. Förstår att grekerna tröttnat och det kan aldrig vara bra för folket att få ta smällen så länge för att ”pengarna” bestämmer och styr.
    Kan vara bra med en omrörning i grytan av dessa stöd och lån som EU ägnar sig åt.

    Hur står det till med turismen i detta så lågt hållet land numera?
    Blir spännande att se hur övriga länder ställer sig till detta och hur de ska gå tillväga för att kunna förhandla. Samtidigt är ju själva inrikesfrågorna spännande att följa i Grekland. Hur ser det ut i övrigt i dessa partier, vilka frågor driver de för att mäkta med att räta upp landet efter den sista smällen av lågkonjunktur? Kan vi lita på ekonomernas ”gissningar” eller måste vi tänka lite bredare och inte köpa alla dessa ”cykler” man jobbat med över tid?
    Hur kommer ”vi” att påverkas av vad som händer i övriga europa?
    Jag har mina aningar…..och det är väl bara att gilla läget?

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Ewa !
      extremvänsterns har ju en historiskt grundad benägenhet att fraktioneras och i fallet Sypraz så består de av en koalition av en massa små extremistgrupper, så det vore ett miraketl om de inbördes klarar av att hålla samma riktning.
      Att då dessutom försöka få igenom en ny budget med stör av högerextremisterna !, blir mer än spännande att se hur det ska gå till.
      Att dessutom klara sig med mycket lägre intäkter än de utgifter man godkänner bygger ju på att man får fortsatt förtroende att låna upp mellanskillnaden.
      Men vilken kreditgivare kan samtidigt acceptera att man helt undandrar sig nödvändiga strukturella förändringar, för att på sikt få balans i den egna ekonomin ?
      Jo ett sätt är att lämna EURON och återinföra sin gamla valuta.
      Men i och med att man tar ett sådant beslut så stänger alla bankerna sin expediering inom 2 minuter.
      DDärefter blir det omöjligt att ta ut sina tillgångar från banken innan de stämplat om valutan.
      Men i och med att de då på nytt måste börja räkna med växlingskursen, så kommer marknadsläget för den gamla valutan att falla ned till en nivå motsvarande underskottet i budgeten och en bra bit ytterligare för osäkerheten.

      Därmed kommer alla greker som har några pengar kvar på banken att sammantaget förlora så mycket tillgångar som motsvarar underskottet och lite till.
      Få se hur tålmodiga de sedan är med sin nya regering ??

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.