Hans första ståndskall var idag på en ….

….Havsörn !

Idag kom vår nye familjemedlem, en pojke vid namn Ozzy och i form av en 14 veckor gammal korsningsvalp med finnstövare som mor och bayersk viltspårhund som far.

En tuff liten krabat, men omställningen blev stor och dramatisk med massor av nya upplevelser direkt.

Efter att ha hälsat på sin styvfar Saigo (shillerstövaren) bar det iväg ut på långpromenad för att etablera kontakt med husse. Efter lite lydnadsträning i samma syfte tog vi helt enkelt och startade snöskotern och bekantade oss lite med den otäcka bullerskaparen.

Efter lite lirkande gick det att våga pröva det nyvunna förtroendet för hans nya husse, genom att åka med mig ut på sjön för att vittja näten.

Allt var givetvis jättespännande, men mer skulle följa:

Väl ute vid näten drog vi upp fisk efter fisk, ianalles 14 st sikar och det uppmärksammades från en högt spanande ung havsörn, som tydligen var helt utsvulten, att döma av hur morsk och närgången den var.

Efter några överflygningsrundor satte den sig på isen en sisådär 30 meter ifrån oss och väntade på att vi skulle lämna någon fisk efter oss.

Ozzy fick därmed chansen att göra sitt första ståndskall på den märkliga varelsen, men vågade sig själv inte fram till kraken.

Jag slängde ut 3 sikar åt örnen och då dök den efter en av dem och fick med sig den tiotalet meter upp i luften, men tappade den direkt. En ny sväng och sedan bar det iväg mot Heligfjäll med en sik i klorna.

Som vanligt är jag tafatt med fotograferingen, men ett par dåliga bilder hann jag med att få, men kvaliten är inte mycket att skryta med. Iskalla fingrar som fumlar med dessa små knappar gör inte saken bättre.

Örnbilder 001 Örnbilder 004

Örnbilder005

På den nedersta bilden ser du örnen under den högra pilen och en av sikarna under den vänstra.

Efter en spännande första dag har jag nu en lugn och trött valpkompis:

OZZY 001

15 kommentarer

  1. Macke

    Va kul det låter, vi känner oss ännu mer trygg att Ozzy hamnade i Björknäset. Bettan tyckte det var konstigt att vi kom hem med bara Ola Salo och söker febrilt efter Ozzy Ozbourne. Gammatte och gammhusse sitter förnärvarande och har separationsångest:) Haré gott med er nya familjemedlem och tur det är stora vidder för honom att upptäckta den stora harvärlden.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Mats !
      Ni är alltid hjärtligt välkomna på återbesök närhelst det skulle passa er.
      Ackilmatiseringen fortskrider här och just i skrivande stund liger han på stengolvet rakt över mina fötter och snarkar ljudligt. Det har varit lite väl mucket äventyr idag. Lite diarré igår efter foderbytet, men idag ser det bättre ut och han har fått äta sig mätt två gånger idag.
      Han verkar behöva mycket näring nu när han är med mig ute så mycket på dagarna.
      I morgon ska jag skaffa lite tuggleksaker, då jag märker att det kliar i tandköttet för honom.
      Torkad fisk fungerar som belöningsgodis osv.
      De kvarsittande skaraklorna opererar vi bara om det blir problem med dem i framtiden, vilket jag knappast tror att det kommer att bli.
      Det blir nog en lugn och trygg herre detta och igår var han med när vi smällde av ett par salongsgevärspatroner.
      Idag sköt vi ett klass 2 vapen när han var ett 30-tal meter bakom mig och det gick fint, det också.
      Han tvekade lite först men jag lockade upphetsande på honom och började springa bort mot dit jag sköt (vänd bort från honom) och då vaknade nyfikenheten och han kom sättandes i full karriär.
      Allefter han blir tryggare och mer hemtam ska vi träna upp hans känsla för att det blir skoj och gott när det smäller.
      Vi fortsätter vår resa tillsammans.
      Sitta fint kan han , men inte skälla på kommando ännu, så det mesta återstår at ta in, men i sinom tid så ska vi nog förstå varann tror jag.

  2. Daniella

    Spännande! Hoppas Ozzy sover gott hela sin första natt hos er! Glädjer mig tills jag kommer hem och får träffa honom! Allt gott / Daniella

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar min älskade skruttsnurpa !
      Han blir hela tiden tryggare och tryggare, men idag blev det lite för mycket äventyr, så vi får dra ned på takten lite. Ute vid näthålen lyckades han tränga sig mellan högen uppskottat issörja och hålet, så att han gled baklänges ned i näthålet och hann sjunka till mitt på kroppen innan jag fick tag i honom och hann dra upp honom.
      Brrrr!
      Väl hemkommen och uppvärmd somnade han djupt kan du tro.
      Han är så rolig när han sover, då han tydligen har väldigt starka drömmar och sprätter och rycker och frustar som en gammal sjöelefant.

  3. Nina Dart

    Hej och så roligt och fint att läsa om er nya familjemedlem och vad fin han är. Blev lite kär direkt och härligt att läsa att han så fort börjar känna tillit till dig. Så många underbara stunder ni har framför er i riktig vänskap. Allt gott till dig och er Göran och bilderna var fina, inget fel på dem.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Nina !
      Ja, det tror jag också, men jag får nog dra ner lite på takten nya äventyr för den lille, så att det inte blir för mycket på en gång och att han inte hinner smälta och ta in lugnet och trygghetskänslan först.
      Lite leda mår vi nog alla bra av att känna då och då.
      Först när man känner sig uttråkad, upplevs äventyret som det var menat.

  4. Göran Jonzon (inläggsförfattare)

    Idag såg vi havsörnen igen och jag åkte ut till näthålen för att se om den tagit de andra två fiskarna också. De var spårlöst borta !
    Jag har kanske fått en extra kompis för resten av vintern ?
    Vi får se om den dyker upp i morrn igen när jag ska vittja näten ?

    Min lille fyrbente vän har blivit morskare idag och nu börjar han känna sig tryggare märker jag, för han börjar intressera sig för spår i snön och använder näsan mera än i går.
    Efter långpromenaden idag tog jag upp honom och satte oss i fåtöljen med en filt över knäna och efter lite masserande så slocknade han i mitt knä.
    Innan dess försökte han dominera gamle styvpappan schillern, varvid ett grovt gläfs och valpyl och så fick han ett huggmärke i skinnet uppe på skallen.
    Efter detta råder det ingen tveksamhet kring hur man visar respekt för den äldre. Men annars går det bra att valpen hoppar upp i bäddsoffan och sover tätt intill stövarhannen.
    Gamle Saigo är en suverän valpfostrare.

  5. Gunder Lindgren

    Hej Göran.
    Fin liten krabat ni har där. Som du beskriver valpens föräldrar kommer det bli spännande att följa valpen i fortsättningen. Sedan brukar det bli bäst om hundarna själva under överinseende av alfahannen (husse) sköta diskussionen kring rangordningen i kullen. Saigo har bevisat att han kommer sköta fostran av valpen så du behöver egentligen bara sköta träningen.
    Lycka till.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack!
      Ja den sociala fostran av unghundar sker bäst i samverkan mellan husse och matte som alfaledare och den inbördes rangordningen därefter måste hundarna själva klara upp.
      Man får bara se till att ingripa om de inte klarar av att lösa saken sinsemellan utan att skada varann.
      Jag gör så att när jag tycker mig kunnat se hur rangordningen börjar utformas, så förstärker jag det genom i vilken ordning jag delar ut maten.
      Men varje utfordringstillfälle ger mig gratis en ny chans varje gång att markera min egen ställning i flocken, genom att avkräva varje medlem en motprestation.
      Det kan vara att sitta fint och invänta varsågod-kommandot, eller att man ska göra en intränad konst eller hälsningsritual för att markera vem som bestämmer.
      Precis som folkskolelärarna gjorde det enklare för sig förr i tiden, om du minns?
      Att man varje morgon fick stå upp bredvid sin bänk och hälsa hövligt, samt underkasta sig regler om ytterkläder och ordning i matsalen, etc, etc, bidrog allt till att skapa en slags betingad respekt för den som anlitats att ge oss lite folkvett.
      Låter man barnen eller husdjuren ta kommandot i hemmet förvandlas snart den rofyllda hemmiljön till samma slags kaos som man idag kan se i många klassrum.
      Så ser åtminstone jag på saken.

  6. Gunder Lindgren

    Hej Göran och tack för kommentaren.
    När jag läser vad du skriver slås jag av en tanke, att du och jag kanske uppfattas av många i den yngre generationen som mossiga, töntiga och allmänt förlegade men det är så att vi vår generation verkar snart vara de enda som har fått en någorlunda hyfsad uppfostran. Detta sägandes utan att framstå som gamla gnälliga fossiler.
    Fråga många av de s.k. värstingarna om de vad de saknat mest under uppväxten så är det en uppfostran av vuxna som har haft modet att tala om för dem vad som är rätt och fel. Att släppa vind för våg och tro att det löser problemen har visat sig totalt vansinnigt. Det gäller alla däggdjur.
    Hundvalpar som människovalpar.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Helt rätt Gunder Lindgren !
      Man skulle kunna titta på en specifik situation där maximal oreda osh stress förekommer.
      Jag talar om kriget!
      Hur skulle man kunna organisera ett nationellt försvar, där var och en kunde ifrågasätta alla order som ges ?
      Där var och en fick besluta om sin egen insats efter vad man hade lust till just då och där ?
      Där man inte behövde visa sina överordnade vederbörlig respekt eller ens bära gemensam uniformering.
      Där den som ville kunde klä sig som de coola soldaterna i fiendearmén?
      Där den ene kom i robusta militärkängor och en annan i sandaler ?
      Ungefär som det är i svenska ungdomskulturer och i de skolor där den tillåts härska!
      Det tar ungefär 3 månader att omvandla en totalt ouppfostrad och helt obstinat ung man i 20-årsåldern till en fungerande stridsenhet som kan agera taktiskt och praktiskt logiskt.
      Systemet bygger som på så många andra ställen i ett fungerande samhälle på just ritualer.
      Ceremonier och ritualer skapar den fasta grund på vilken disciplinärt uppträdande vilar.
      Unisont agerande är där livsnödvändigt och mångfalden är till nytta i den mån den kan berika gruppens dynamik, inte individens.
      Man behöver inte gå lika långt i det civila samhället, men jag pekar på behovet av fasta rutiner och det nödvändiga i ritualer och ceremonier för att vi som individer inte ska förstöra för andra och varandra.
      Att vara ”tvungen” att hälsa hövligt på sin lärare fungerar likadant som socialt smörjmedel som underlättar vidare kommunikation, på precis samma sätt som när valpen tvingas göra något som belönas med matskålen.
      I båda fallen handlar det om betingade reflexer som ger både trygghet och självkänsla – åt båda hållen.

      Mossigt eller inte, så har denna sanning gällt i minst ett par millioner år i mänsklighetens historia och kommer knappast att bli onödigt under nästföljande 100 år heller, oavsett vad vänsterdogmatikerna fått för sig för pedagogiska hugskott.

  7. Lena

    Att Ozzy kommit till ett aktivt hem, som vi önskade, är inte att tvivla. Att dessutom få all kärlek och omsorg av er båda och Saigo, känns väldigt bra för oss att veta. Lillbrodern Ola, Ola Salo, gick in i en lugnare fas nu med sin mor och far, mera fokus från oss så nu lättare med inlärning, lättlärda och kloka valpar blev de. Foderbyte bra om än det blir lite orolig mage innan det stabiliserat sig. Ola fått mera hull nu, efter de senaste två veckors tillväxtperiod där höjd och längd ökade maximalt. Allätare, om än ”råkött” av älg en favvo, kanske för att det är pappa Leons mat. Att Ozzy tagit sitt första dopp redan, va ju lite tufft. Brås han på sin far, Bayraren, så blir det nog många timmar nere vid sjön till sommaren. Vi har en rolig tid framför oss med fostran, inlärning och stor lycka att få äga hundarna. Lycka till med allt!

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack Lena för de varma orden och den grund vår nya valpkille uppenbarligen fått med sig hemifrån.
      Även han har nu börjat finna sin nya rytm här och i morse var han så morgontrött att jag var tvungen att bära honom ut för kissbajspinkningen.
      Jag var borta på kommunsammanträde idag och när han hörde mig nere i källarvåningen formligen vrålade han ut sin välkomsthälsning.
      Han har varit väldigt klängig i kväll och så stötte han och Saigo på en rävhanne utanför huset när jag släppte ut dem i mörkret. Det blev lite för mycket när Saigo körde igång sin falsett och det bar iväg i ett rungande drev, så Ozzi kom rusande tillbaks in och skulle absolut nödvändigt upp i mitt knä en stund.
      Men efter att vi följts åt fram och tillbaks upp till landsvägen alltmedan drevet ringde en bit bort, föll tydligen sakerna på plats igen och han känner sig åter trygg med mörkret.
      Det blev naturligtvis en drastisk omställning, men jag tycker han klarar det över förväntan.
      Kram på er.

  8. Lena

    Tack för fina bilder. Saigo verkar vara en tolerant och klok hund, men så är han ju en väluppfostrad Schiller. I e.m blire Skansholm och utforska skogen, lär ju vara en hel del spår, allt från älg till fågel. Även vid Malgomaj har denna unga havsörn skådats, eller oxå finns det flera.
    Ha en bra dag

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Lena !
      Jag tror säkert att det kan vara samma havsörn som funnit en huvudutkiksplats kring fiskodlingen,
      Det verkar ju bli en perfekt vårvinterdag för att börja utforska spåren i nysnön, så det blir säkert en härligt uppfriskande utflykt till Skansholms vildmarker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.