Vi behöver prata !

fyllebild2

Kostnaderna för familjeomsorgen och vård av unga stiger explosionsartat i VIlhelmina.

Omhändertagandet av unga, där föräldrarna slutat ta ansvar och hemmet är statt i upplösning, är en högst påtaglig realitet och tillsammans med LSS (Lagen om stöd och service till särskilt behövande) utgör de orsakerna bakom Socialnämndens kostnadsöverdrag för år 2014.

11 000 000 kronor i socialbudgetens underskott betyder ca 2400 kronor för varje skattebetalare i VIlhelmina.

Det som nu är på tapeten är att bussa latikbergs mellanstadieelever till Vilhelmina, vilket skulle teoretiskt spara 870 tusen, dvs löser 8% av problemet. Det återstår således 92%, samt en ekonomisk framförhållning för fortsatt negativ utveckling i samma riktning !

Det är ingen mening att olika politiska grupperingar skyller på varandra för detta, då lejonparten av SOC kostnadsmassa är styrt av lagförpliktande ålägganden.

Problemet är mycket mer komplicerat än att kunna åtgärdas med några svepande politiska penseldrag. Alkohol och droganvändningen i kombination med att de mest lättrörliga unga människorna lämnar kommunen, innebär att  tillgängliga resurserna inte längre utvecklas i takt med behoven. De som har stora svårigheter att finna sig tillrätta i arbetslivet blir kvar och belastar kommunens krympande resurser svårt, så de med stabila förhållanden, blir sittande med en ekonomisk svartepetter.

Fyllan

Vi kan inte fortsätta i denna riktning utan behöver öppna ett allmänt samtal om vilka krav vi ställer på våra grannar och hur vi kan hjälpas åt att ta tag i varje enskild familjetragedi.

Vi behöver en ny aktiv nykterhetsrörelse liknande GOOD TEMPLAR-rörelsen i början av förra seklet. Ett enskilt IFO-fall kan kosta en halv million/år och ett svårt LSS-fall över 3 millioner/år. Därför blir frågan hur vi ska möta den negativa utvecklingen?

Ska vi:

1. Höja skatten med minst en krona per 100-lapp ?

2. Lägga ned alla byskolor ?

3. Skära ned på maten till gamla och i skolorna ?

4. Lägga ned kollektivtrafiklinjer ?

5. Börja angripa supandet ?

Hur ska vi ha det ? Hur vill du ha det ?

Vi behöver börja prata öppet om problemen. Det är dags nu !

26 kommentarer

  1. Göran Jonzon (inläggsförfattare)

    Nå, kom igen nu!

    Hur ska vi hantera problemet ? Tror ni det försvinner av sig självt ?
    Jag hävdar att detta enskilt är den största utmaningen vi har politiskt i vårt lokalsamhälle.
    Och det är inte invandringen som orsakar missförhållandena, utan mest bland våra infödda.
    Vad har just du för förslag och hur röstar du för dess genomförande ?
    Problemet är av den storleksordningen att vare sig polisen, socialsekreterarna eller politikerna ensamma kan lösa det. Jag har inte nämnt vilka följdverkningar som drabbar skolresultaten och studiemotiveringen, men det kan du säkert räkna ut själv, eller fråga någon av skolans personal om saken.

    Jag anser att vi måste få till stånd en genomgripande attitydförändring kring ansvarsfrågan för våra ungdomar och deras framtid.

    • Kenneth Hellberg

      Du har rätt, vi är många som jobbar med detta men tyvärr så krävs det en attitydförändring både bland ungdomar och vuxna. På fritidsgården (även Kyrkans Ungdom) jobbar vi med nolltolerans men det görs tyvärr inte överallt, problemet vi har haft under mina år som fritidsledare är att andra aktörer har haft en tillåtande attityd gällande alkoholförtäring bland unga och släppt in minderåriga på sina arr berusade och ibland kraftigt berusade. Jag är övertygad att om vi ska få bukt med drog/alkoholproblematiken så måste vi alla jobba på samma sätt och mot samma mål, det håller inte att vissa ska vara lite ”justare” och tillåta berusning. Det ska vara jobbigt att som minderårig vara berusad, men vi ska samtidigt kunna erbjuda drogfria miljöer. Ta bara alkoholförsäljning i skolparken på WWW, varför ska man förknippa alkohol med ett motorevent? Låt hotellet och de andra sälja sin alkohol på kvällen och inte i närvarande av barn och ungdomar, om inte vuxna kan gå på ett skoterevent utan att behöva nyttja alkohol hur ska vi då kunna motivera att barn och ungdomar ska vara nyktra?

      • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

        Tack för din kommentar Kenneth !
        Jag håller med dig i dessa frågor.
        Det måste till en attitydförändring över hela samhällsstrukturen, där företrädare för olika ideologier gör gemensam sak och föregår med de goda exemplena.
        Men det räcker inte.
        Det måste även till en uppsökande verksamhet ute i hemmen, så som man gjorde förr när supandet höll på att föröda hela samhällsekonomin. Nedrustningen av det personliga ansvarstagandet fortgår på alla nivåer i samhället.
        Normlösheten resulterar i att bl.a. TV-media öppnat för hela programserier där skålandet görs om till finkultur.
        Nedläggningen av allmänna värnplikten har även den bidragit till att många unga föräldrar inte fått lära sig det ansvartagande som deras föräldrar missat i sin uppfostran.
        Resultatet ser vi i form av trasiga unga som inte klara av att fokusera på något annat än sin söndriga hemmiljö.

        Beträffande passningen om ölförsäljningen i skolparken, tror jag du vet min inställning till allt sådant i generella termer ?
        Men debatten som följde riktades mot den politiker som handlade ärendet i sin slutfas och där måste jag bryta av mot gängse uppfattningen, genom att meddela att tillståndsgivningen skett i enlighet med gällande delegationsbeslut.
        En delegering vi avser att ändra, för att föra bort den typen av beslut från den politiska dagordningen.

        Men precis som du påpekar, måste det till en genomgripande förändring av förhållningssättet mot droger i alla dess former.
        Lite mer ”djävlar anamma” från föräldragenerationen som visar var gränserna går för den som inte uppnått myndig självständighet.
        För detta behövs mycket troligt en kraftfull satsning på föräldrautbildning och framför allt öppna dynamiska gruppsamtal inkluderande problemfamiljerna i sin sin helhet.
        Ett brett mentorskap och ett nytt engagemang i civilsamhället måste till, där det offentliga kommer till korta med sina reglerade arbetstider. Här handlar det om tillgänglighet 24 timmar om dygnet.

        Jag hoppas att vi kan mobilisera tillräckligt många modiga politiker från alla partier för att höja upp frågan en bra bit över allt politiskt kattrakande och bilda en enad front för saken.
        Framför allt måste vi våga börja ta i problemen som skapat denna växande misär.
        Fler sådana ställningstaganden som du uppvisar här Kenneth, önskar jag vi får se här och annorstädes.
        Det är dags vi gör något nu innan det blivit alldeles ohanterligt.

        • Kenneth Hellberg

          Det jag skrev om skolparken var absolut ingen passning till dig utan ett exempel på vad jag anser vara dåligt beslut gällande tillfälligt alkoholtillstånd, framförallt grundande på plats och vilken form av event det hela handlade om.

          • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

            Okej, i vart fall har jag ingen avvikande åsikt i frågan.
            Jag har dock en liten negativ erfarenhet av hur debatterna förs och styrs av en del kollegor i politiken.
            Du hade själv en kommentar på Tommy Strelings blogg, varför jag uppfattade din kommentar som anknuten till den dialogen.

            Fenomenet att en del politikerkollegor antingen vägrar publicera kommentarer eller svar som de av någon anledning har svårt at hantera, drar ned på intresset att anstränga sig till kommunikation.
            En annan taktik är att vänta med att lägga ut inkomna kommentarer till dess inlägget blivit så gammalt att sannolikheten att få eller ingen läsare längre intresserar sig för dialogen. Mitt svar till Tommy Streling på hans senaste inlägg vidrör den här frågan om öjtältet i skolparken och har legat osynligt ett dygn nu.
            Så här svarade jag:

            Nu är det helg och vi får vänta till vardagen innan jag kan få fram en ny kopia av Lst skrivelse för mer ingående analys.
            Vad vi kan säga så här långt är emellertid att när jag skriver att vi ska ta upp alkoholpolicyn till ”granskning”, innebär inte det att du kan utgå från att den ska bli ”reviderad”!
            Man kan naturligtvis anse att ett oförändrat dokument som givits ny datumstämpel blivit ”reviderat”, men uttrycket leder fel i den kontext du använder det.

            Granskningen innebär inte en kvittens på att något skulle vara olämpligt eller fel i förefintlig policy.
            Om den sedan blir reviderad, beror på ifall vi hittar någon kvarvarande rest av osäkerhet som relaterar till den gamla ordningen, med politiskt grundade ställningstaganden till tillfälliga tillståndgivningar.

            Granskningen var mitt förslag och härrör till att när man flyttar ett beslutsfattande från den demokratiska till den byråkratiska beslutsordningen, är det viktigt att man har ett tydligt och klart regelverk. Detta avser omfatta tillfälliga tillståndsgivningen, då tiden mellan KS och KSau sammanträden kan ge onödigt långa handläggningstider.
            Granskningen har således inget att göra med att någon brist skulle ådagalagts av kritiken från Lst.
            Jag har inte ens själv läst igenom befintlig alkoholpolicy ännu, men ser en översyn av gällande regelverk som grundläggande förutsättning vid all överflyttning av ansvar.

            Kan man finna en nivå av tydlighet i regelverket som motsvarar förväntningarna, kan jag även tänka mig att föreslå, att även flytta besluten av allmänna ordinarie utskänkningstillstånden från politiken till förvaltningen. Att delegationen sker till kommunchefen beror på att denne är kommunstyrelsens förvaltningschef, men hindrar inte att denne i sin tur kan delegera ansvaret och befogenheterna vidare i sin förvaltningsorganisation.

            Andra beslut som idag belastar kommunstyrelsen med återkommande ställningstaganden, bör även de omfattas av översyn eller nyupprättande av regelverk för beslutstagande och därefter flyttas från politiken till förvaltningen. Det är en effektivisering av det politiska arbetet, som jag anser självklar i strävan efter att våra politiska organ inriktar sig på att syssla med väsentligare styrningsfrågor, än att ägna tid åt bedömningar av repetitionskaraktär.

            Letar man noga i Lst kritik mot kommunalrådet, tvivlar jag inte på att man kan finna frön av substans, men jag är inte intresserad av att i förstone komma åt dessa detaljer, utan ser det viktigare att undanröja framtida kopplingar mellan politiskt beslutsfattande och beslutens verkställighet, enligt samma mönster som när man åtskiljde domstolsväsendet från riksdagens ansvarsområde. Riksdagen beslutar om nya lagar och lägger sig sedan inte i enskilda domstolsprövningar. Allt för en så rättssäker handläggning som möjligt. Det är ingen slump att fru justitia försett med ögonbindel.
            På samma sätt ska den kommunala verkställighetsprocessen frigöras från politiska ställningstaganden i det enskilda fallet och den kommunala likabehandlingsprincipen eftersträvas.

            Vad beträffar dina insinuationer om att jag duperats av politiskt korridorsnack, låter jag det stå obesvarat. Den som känner mig bättre kan säkert avgöra hur pass mottaglig jag är för sådant.
            Min bedöming är min egen och som vanligt står jag upp för vad jag anser vara rätt och vad jag anser vara fel, utan att ta hänsyn till om det är min motståndare jag försvarar eller min vän jag kritiserar.
            Det beror på min värdegrund och den är mer värdefull för mig än allt grupptryck i världen.
            Förlorar jag vänner eller väljare därigenom, berör det mig lika lite som när en regndroppe faller ned på min tunnhåriga hjässa.

  2. Angelika

    Inte invandringen? alltså du är förvirrad av judisk media som alla andra svenskar. Det handlar om resurser och skall man ta hand om tiggare och invandrare genom att bygga hus, ge dem gratis skola sjukvård, socialbidrag, vi skall inte ens tala om rättegångskostnader för t.ex. ”syrianska maffian” i södertälje, sveriges genom tiderna dyraste rättegång, eller assistansfusket som de börjat med då de får miljoner i handikappsersättning för att ”dansa” på vägen hem till sitt hemland egypten mm mm …..så blir det inget över till svensken. Så enkelt är det!

    När det gäller droger så har du också fel. Jag kan ge ett konkret exempel, Vem var det som sålde knark på busstationen i lycksele åt åk 7-9 på finnbacksskolan? Jo det var en invandrare! (om jag minns rätt så var det brorsan till den där som kunde ”gnyla” och var med i idol). Han helt skamlöst sålde knark till ungdomar utan att tänka på konsekvenserna. och idag har vi drogproblem i hela västerbotten, Undra varför!!!!!!

    Vi behöver ett paradigmskifte när det gäller synen på vårt folk och framförallt kommande generation. Lösningen kunde jag själv aldrig kunnat komma på utan att själv spenderat ca ett år på att forska om ämnet, då kunskapen är förbjuden i vardaglig mun.
    Lösningen på problemet heter National Socialism!.
    Endast genom den kan vi överleva som folk, för du vet väll att det går att bevisa mattematiskt att vi vita europeer håller på att dö ut som folk?! barn och ungdommar tycker livet är meningslöst och väljer att knarka ihjäl sig istället för att skaffa barn det underbaraste man kan göra. De tvingas flytta från landsbygden och söka karriär i storstan och vänta med att skaffa barn tills de är iaf 40+, för karriären och framförallt BETALA SKATT! så att invandrarna får leva i lyx, är viktigare än att föra folket vidare.
    Nej du, lämna de förutfattade meningarna hemma för en gångs skull och läs på om den naturliga vägen, den Enda vägen ut ur helvetet som vi lever i idag!
    https://www.youtube.com/watch?v=OQrBCvE3ux4
    https://www.youtube.com/watch?v=JNiXHUghvxw

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din komentar Angelika !
      Nu var vi där igen, med de enkla raka lösningarnas förespråkare !
      Nej lösningen heter inte National socialism.
      Inte heller någon annan form av socialism, eller kommunism.
      Därför att det finns ingen explicit LÖSNING, där kategoriseringar kan ligga till grund för enkla modeller av strukturella åtgärder.

      Förvisso ökar kriminaliteten när stora grupper hamnar utanför hopp och möjligheter, men det jag pekar på i Vilhelmina är att av den information jag kan få ut från förvaltningen, finns det ingen grund för att påstå att det är invandrarfamiljer som undandrar sig sitt ansvar för barnen, vilket lett till de skenande sociala kostnaderna. Huvudproblemet ligger hor ett antal dysfunktionella familjer med svensk härkomst. Det handlar således inte om någon propaganda, även om all information naturligtvis har en subjektiv grund.

      Drogtillverkning och droghandel har vi även att brottas med här i Vilhelmina och den invandrare som låg bakom det stora tillslaget om drygt 1000 haschplantor i en buy utanför Vilhelmina kom från Tyskland och levde ”nära naturen” om man får tro hans grannar.
      Att då lämföra en inflyttad tysk med syrianska maffian blir lite väl långsökt för att passa in i den förenklade modell du grundar dina ställningstaganden på.

      National socialism är ju inget nytt påfund och bottnar i en rasbiologisk missuppfattning som lett oss fel även vad gäller en myckenhet av husdjursaveln, samma husdjursavel som förespeglades som varande en framgångrik förebild för vad man trodde skulle bli en ”förädling av det mänskliga genomet”, via tvångsstyrd avel inom den ”vita rasen”.
      Jag vet inte hur mycket du läst på om filosofin bakom alla experiment i den riktningen, men rent biologiskt innebär alltid en selektiv avel en begränsning av genetisk bredd, ungefär som att det är lönsamt att strunta i att betala brandförsäkringen så länge det inte brinner.

      Nej, du Angelika, vi har provat den medicin du föreslår redan tillräckligt och säger nej tack !

    • Kenneth Hellberg

      Angelika, nu vet jag inte hur gammal du är men droger i form av cannabis och andra centralstimulerade preparat har funnits både i Vilhelmina, L-sele, Dorotea, Storuman mm. långt innan vi hade nån flykting över huvud taget så att drogerna hit upp kommer med invandring är bullshit. Gällande resten av Sverige så kom cannabis framförallt med hippiekulturen men har förekommit långt före det, missbruk och försäljning av droger är många gånger en klassfråga och är det överrepresenterat bland invandrargrupper så är det integrationen som inte fungerat och har inget med etnicitet att göra så lägg ner rassepropagandan och landa. Var får man tag i cannabis då, först och främst via kompisar och många gånger har dessa fått tag i det på nätet eller andra kanaler, självklart kan det finnas både svenskar och invandrare som säljer på orten…..men få det inte till att det är invandringens fel.

  3. Kenneth Hellberg

    Göran, min kommentar i Tommys blogg handlade om hur du uttrycker dig om en anställd på Lst och inte hur du står i alkohol/drog frågan allmänt. Du måste erkänna att du kommer med väldigt allvarliga anklagelser mot tjänstemannen på Lst….!

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Är det följande formulering du syftar på ?
      ”Läser man skrivelsen från Lst lite noggrannare framträder bilden av en personlig vendetta från tjänstepersonen som upprättat skrivelsen. Att densamme tidigare haft ett mindre lyckat kärriärsprång inom Vilhelmina kommuns förvaltning, kan ha bidragit till att myndighetsutlåtandet bitvis tappat den strikt neutrala hållning man bör kunna avkräva en byråkratisk handläggning.”

      Det är min personliga bedömning och den står jag för.
      Den diskursen ber jag dock att få föra på avsedd plats, om nu TOmmy Streling har för avsikt att tillåta kommentarens publicering ?
      Allt för att inte styra bort från den centrala och mångdubbelt väsentligare frågan det här handlar om.
      Utvikningen var bara ett försök att förklara varför jag drog slutsatsen om ”en passning” från dig.

      • Kenneth Hellberg

        Absolut så släpper vi detta, det är inte vad som ska diskuteras i denna tråd, jag ville bara klargöra mig.

        • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

          Att inte media förmedlar förebilder är nog en allvarlig missuppfattning som förfäktas av och till i den nästan obefintliga offentliga debatten kring ämnet.
          Verkligheten ser annorlunda ut.
          Under en tid efter skilsmässan levde jag ihop med en ensamstående mamma med 3 flickor.
          De båda yngsta var som förhäxade av sina ”idoler” i programmet Big Brother och jag bävar för hur deras tillvaro ser ut i dag.
          Deras mor visade sig även vara missbrukare fast hon var utpräglat mästerlig att dölja det hela.
          Hennes syster gjorde mig dock uppmärksam på vad som skedde bakom min rygg, och jag klarade inte av att motivera till en ny slags ordning.
          Det finns många liknande exempel.
          http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10876276.ab

  4. Åsa Össbo

    Göran Jonzon, eftersom du själv frångår sakfrågan i ditt inlägg på en annan blogg (om öltält och delegationsordning) och börjar skriva om mig och vad jag (inte) företar mig som ledamot i KS, tar jag mig friheten att tränga mig på här, utan att gå in på din sakfråga: kan du förtydliga vad det är du menar när du skriver att jag ka ha ”läst igenom beredningarna så att man vet vad man reserverar sig emot i KS är även det något jag tycker man bör kunna kräva?” Vilken fråga/beredning menar du att jag inte var inläst på eller är det ett generellt omdöme om mig som ledamot i KS? Och vad baserar du det på? Se vidare mina frågor på http://blogg.vk.se/entitet/2015/03/28/oltalt-vid-motorevent-pa-skolgard-vilhelminapolitiken-gor-aldrig-fel/

    Du skriver själv i en blogg ”Fenomenet att en del politikerkollegor antingen vägrar publicera kommentarer eller svar som de av någon anledning har svårt at hantera, drar ned på intresset att anstränga sig till kommunikation.
    En annan taktik är att vänta med att lägga ut inkomna kommentarer till dess inlägget blivit så gammalt att sannolikheten att få eller ingen läsare längre intresserar sig för dialogen.”

    Precis det här anser jag att du gör i fallet med mitt inlägg (skrivet den 3/4). Eller så nonchalerar du mig helt sonika. Och vad beror det på, undras?

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Åsa !
      Och ursäkta at jag missade din kommentar.
      Det var försumligt av mig, då jag minns att jag läste frågeställningen, men glömde att besvara den.

      Nu är det så här Åsa, att jag sitter inte och antecknar vad var och en har för sig eller säger under ett KS- eller fullmäktige-sammanträde.
      Det jag däremot minns tydligt är att du dels kritiserade att det saknades skrivna utredningsdirektiv till Fullmäktigeutredningen om skolans framtid, dels att du var kritisk till utredningens kalkylunderbyggda förslagsalternativ och att du uttryckte stor osäkerhet om grunderna för ombyggnadsinsatserna, Det hade du inte behövt vara om du tagit del av den ursprungliga beredningen. Jag minns även tydligt att du efterlyste konsekvensanalyser för vart och ett av beredningsförslagen.

      Vidare minns jag att du under senaste KS-sammanträdet hade frågor kring någon av agendapunkterna som tydligt visade att du inte läst på inför mötet. Det gavs ingen högprioriterad allokering i mitt närminne, men med lite tur så finns det säkert någon annan närvarande som kan hjälpa till med memoreringen.
      Finns det ingen sådan så har jag inget ytterligare som kan styrka mitt påstående, varför jag i så fall utgår från jag då måste retirera från min egen minnesbild och fria före att fälla i den frågan.
      Det som inte kan bevisas har ju aldrig hänt, enligt gängse rådande debattordning.

      Att däremot ideligen utöva sin oppositionsroll genom att kräva direktiv, återremisser och konsekvensanalyser till förbannelse, ser jag inte som föredömligt oppositionsarbete.
      Vi har begränsade resurser att tillgå i vår lilla kommun och måste som politiker våga prioritera till vad vi ska nyttja våra beredningsresurser. Ska man genomföra en konsekvensanalys, så ska det gäras ordentligt och grundligt och sådant gör sig inte självt, utan kräver betydande arbetsinsatser från förvaltningen.
      Som fritidspolitiker måste ha modet men framför allt allmänbildning och grundkunskaper till att kunna ta majoriteten av besluten baserade på den enklare formen av beredningar.

      Konsekvensanalys är ett viktigt och kraftfullt verktyg, men fortfarande bara med syfte att hjälpa oss att ta rätta besluten.
      Därför ska vi inte slösa med detta som krav och då är det viktigt att vi själva tar oss tiden att läsa igenom det som ändå finns i form av beslutsunderlag.

  5. Åsa Össbo

    Med den första utredningen om Latikbergs skola i minnet, med annat alternativ samt andra belopp för ombyggnation, skulle du kanske också ställa frågor. Jag lutade mig alltså mot äldre siffror som av någon märklig anledning inte fanns med i denna utredning. Successivt har verksamhets- och arbetsmiljökrav skalats bort, ytkrav per barn, krav på nytt ventilationssystem mm, vilket initialt medförde betydlig högre kostnader (i runda tal 2 mkr). Det var ett underbudgeterat förslag – som utgick från otillräckliga ramar – som kringgår ytkrav och ventilationskrav. Varför ska byaskolor ha sämre arbetsmiljö än exv regnbågen som fick allt med fördyring som resultat?

    Jag ställde frågor och jag reserverade mig inte mot något då (det går ju inte i gruppfullmäktige), jag efterfrågade möjligen konsekvensbeskrivningar för varje förslag vid detta tillfälle men eftersom Christer Staaf utlovade konsekvensbeskrivning blev det ju ingen diskussion om det.
    Min andemening var att prislappen i beredningen diskvalificerade F-6 förslaget och att man ska komma undan investeringar genom färre antal barn och en F-3-skola.
    Tror vi på allvar att den siffra som dök upp i KS, att avsätta ur investeringsbudget för samordningen (en att-sats som endast jag reserverade mig mot), ska täcka kostnaderna, ja då har vi troligen ännu en fördyring att se fram emot ifall inte det dubbla beloppet avsätts även i nästa års budget.

    En tidigare genomgång från PA finns på bloggen http://blogg.vk.se/entitet/2014/03/02/sakrandet-av-byaavvecklingen-fortskrider-latikberg-nasta/

    Om det nu var en fråga som jag inte verkade ”påläst” i, var det åtminstone inte den som du kastar upp i den blogg där jag framställs som icke-påläst när jag ”reserverar mig mot beslut i KS”. Snarare var det ett ärende där jag just inte reserverade mig – av den anledningen att jag själv måste ta reda på mer fakta. Och rätt att uttala sig om olika ärenden har vi alla för att om inte annat bli mer insatta, olika ledamöter har på grund av det politiska läget olika insyn i arbetet, som du kanske känner till.

    Om du skriver att ”Vi har begränsade resurser att tillgå i vår lilla kommun och måste som politiker våga prioritera till vad vi ska nyttja våra beredningsresurser” då borde väl direktiv till en beredning vara det första en politiker kräver? Nu har KS tillsatt ännu en utredning utan direktiv som jag ser det – Norgefarargården – här gavs väl ingen vägledning till vad KS anser att gruppen ska göra? Ärligt talat, varför ens en politisk beredning, utan istället ge uppdraget till förvaltning att ta fram förslag inför framtiden. Ska vi tala om beredning till förbannelse här också?
    Jag anser att målstyrning och internkontroll verkligen kan diskuteras om det är vad KS (och Kfm) håller på med när utredningar tillsätts utan tydliga direktiv. Och hur är det själv, har du inte krävt flera partiremisser och beredningar av olika frågor? Men då var du väl så klart ”inläst” på frågan, så det var OK att använda kommunens resurser till de önskemålen.

    ”Oppositionsrollen” får varje parti utforma på det vis de anser, enligt sina värderingar och vallöften, liksom hur ärenden behandlas. Jag undanber mig direktiv hur oppositionsarbete ska bedrivas på ”rätt” sätt. Den typen av kommentarer brukar komma från en majoritet som kan pekpinna och förminska oppositionen. Jag driver mitt och PAs oppositionsarbete utifrån att det under lång tid har varit alltför många ärenden utan beredning, ofta nya ärenden vid sittande bord, eller t.o.m. ärenden vid sittande bord utan skrivna beslutsunderlag. Jag arbetar också utifrån det faktum att PA blivit utestängt från arbetsutskotten på grund av en ful politisk kupp som indirekt gynnat KD eftersom PA var (och är) 3:e största parti. PA kan således inte påverka ”beredningsbeställningen” i arbetsutskotten utan måste göra det i styrelsen och nämnder.

    Slutligen, jag anser ditt sätt att bemöta en bloggkommentar, som ursprungligen handlade om att det inte går att säga ”vi” om ett oenigt KS, med svepande och spretiga omdömen om mig (eftersom det inte var själva delegationsärendet du anser att jag inte var insatt i) som reserverade mig mot det beslutet som handlade om delegationsordning, är märklig och närmast obehaglig (kanske ska det vara normen i Vilhelminapolitiken?). Att du försöker försvara ditt ställningstagande i en fråga genom att ge efterslängar mot andra (i andra ärenden du inte kan redovisa) skapar ingen saklig eller uppbygglig debatt.

    Om du ska fortsätta att offentligt recensera andra ledamöter rekommenderar jag dig att just ta anteckningar, så du har svart på vitt istället för att som nu ”med lite tur” åkalla ”någon annan närvarande som kan hjälpa till med memoreringen” att ge sig in i debatten för att bekräfta vad du sagt eller tyckt (men inte minns) som jag då sedan också ska bemöta – här på din blogg om helt andra saker. Tala om att leda en fråga ut på något helt annat, känner du igen en taktik som du själv tidigare varit väldigt kritisk mot? Ditt misskrediterande (som du inte kan ge en egen referens till) står ju kvar oemotsagt, vilket är helt absurt.

  6. keka

    Det kan man läsa på kommunens hemsida om fritidsgården här i Vilhelmina:
    ”Efter påsk så blir det nya åldersgränser, kvällstid blir från 6:an till 25 år men för 6:orna gäller detta bara fram till sommaruppehållet.
    Anledningen till varför vi gör så här är att vi vill låta 6:orna få en ”mjukstart” och att vi inser att efter man fyllt 19 år
    så finns det alldeles för få platser att tillbringa sin fritid på.
    Vi kommer däremot ställa höga krav på de ”vuxna” besökarna, vid minsta misstanke om langning eller annat destruktivt beteende
    förlorar man rättigheten att vara på gården. Som vuxen besökare ”hänger” man inte med de yngre utan är en
    god förebild som tar ansvar och hjälper till med ordningen”

    Anledningen till detta är att vi på möten med andra fritidsgårdar i Södra Lappland fått information att de allra flesta ej har en övre åldersgräns eller upp till ca 25 år, anledningen är just att man blir helt utan plats att vara efter 19 år och vi tror att det kan finnas en risk med det gällande ökat bruk av alkohol och droger. Vi har ändrat åsikt och kommer på prov testa detta för att se om det fungerar, vi kommer precis som vi skrev vara hård mot de ”vuxna” besökarna och ställa högre krav på dom, som vuxen är det ingen rättighet att vara på fritidsgården utan en möjlighet.
    Detta är en liten del i vad vi verksamheterna kan göra, och jag håller med dig Göran att det behövs mycket mycket mer.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Kenneth !
      Mycket bra initiativ som vittnar om vakenhet och initiativförmåga !
      Var det du som kom på den här idén ?
      Det är precis sådant vi behöver och även mer av möten mellan alla tre generationerna, då det minsann inte bara är bland ungdomarna som det finns brister i ansvarstagandet !
      Även föräldrar behöver synas lite i sömmarna och då helst av de som har passerat till nästa åldersnivå.
      Det finna så mycket att vinna på ett öppet flergenerationssamtal, där man drar nytta av den erfarenhet som bärs av de som levt ett helt liv. Ingen ska nämligen inbilla mig att problembilderna ändras så snabbt att inte erfarenheterna från de äldsta kan vara nyttiga för både medelålders och unga.
      Dessutom vitaliserar det istället för passiviserar att inkludera farmor och morfar i de ynres problembilder.
      Men stort beröm för den som tagit initiativet till detta du föreslår.
      Det är definitivt ett steg i rätt riktning.

  7. keka

    Detta satt jag och fantiserade över för ett tag sen, funderade på att skicka in det som medborgarförslag men har inte kommit till skott. Betänk nu att jag inte har en aning om hur detta skulle kunna finansieras eller om det ens är möjligt…..men jag gillar min ide och jag tror det skulle kunna blir riktigt häftigt 🙂

    ”Jag har en idé (dröm) om Centrumhuset (huset där Swedbank idag huserar). Tänk om kommunen köpte in det och flyttade fritidsgården dit (kanske i polisens gamla lokaler) vi skulle vara navet i ett allaktivitetshus för alla, polisens gamla garage skulle kunna bli en ungdomsmotorgård, lokaler för dans finns, ungdomsteater, musikföreningen GLÖD skulle kunna flytta dit (kontraktet med VIBO går väl ut snart), även VISP (Vilhelmina spelförening skulle få plats) kanske ett ställe för de flyktingar som idag irrar omkring på samhället, snickeri för pensionärer, varför inte trygghetsboende längst upp?
    Med alla dessa äldre så kanske man skulle kunna ordna en läxhjälp för de som vill och behöver det, det finns så mycket kunskap bland pensionärer och jag är övertygad om att många vill dela med sig. Det skulle bli en plats för alla som inte håller på med idrott, en plats där gamla och unga möts (nått som som Göran Jonzon KD pratade om för flera år sedan). Tänk att ha en gemensam samlingsplats, ett litet fik där alla kan ses….det vore häftigt att se hur 16 -årige ”nisse” hejar på Greta 70 bast….eller varför inte sätta sig ner och snacka om vad som hänt under dagen.
    På baksidan skulle man kunna bygga en skatepark som blir snowboardspark på vintern och det hela skulle vara mitt i centrum. Allt jag har räknat upp är en bråkdel av vad som skulle kunna rymmas i huset, vi har ju även ”spinnrockarna” (vet inte vad de heter)…tanter som väver mattor på löpande band, en teknik som kommer att dö ut men kanske skulle kunna räddas om man får unga att se vad som kan skapas…..+ en hel del annat gammalt hantverk. Om allt finns på samma plats så är det så mycket enklare för möten.
    Trygghet i ett samhälle handlar till stor del om att bygga broar, broar mellan olika grupper så som gamla , unga, invandrare mm. när dessa möts så ser man oftast att det inte skiljer så mycket, våra likheter överträffar våra olikheter.”

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Lite av detta förnuftiga förslag dök upp idag på presidieöverläggningen under KSau-sammanträdet.
      Vad frågan gällde var utomhusmiljön för barnen i Volgsjä skola, där hundratals barn ska dela på 3 gungor.
      Jag tog detta som ett exempel på vågval vi politiker kan göra:

      Alternativ 1
      Lej in en konsult som designar en modern lekpark
      Besluta i styrelse och nämnder
      Genomför en offentlig offertbunder upphandling
      Entrepenörsfirman bygger medan barnen ser på eller helst medan barnen är på lov.
      (Barnen kommer tillbaks och riktar sin kreativitet åt att ha sönder det som inkräktar på deras gamla revir)

      Alternativ 2
      Bilda ett samverkanslag med elever, personal, föräldrar och pensionärer.
      Låt barnen börja drömma och visionalisera sina idéer.
      Hjälp dem förverkliga sina ideér med hjälp av personer de känner.
      Barnen lär sig arbeta med både händer och hjärna i ett större socialt samspel.
      Vi får till stånd en känsla av medbestämmande och medskapande och några kommer att våga sig på större projekt.

      Gissa vad som blir billigast och längst bestående ?
      Här finns det en tydlig politisk skiljelinje och vägvalet är vårt.

  8. keka

    Ja jag kläckte iden om ökad åldersgräns, men mina medarbetare hängde på direkt och köpte resonemanget.

  9. Erik Englen

    Inte ofta jag håller med keka om saker och ting, men just ang att servera alkohol i skolparken håller jag med till fullo. Motorer och alkohol har ju väldigt lite att göra med varandra. Riktigt illa på en sådan familjegrej som detta var.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Erik !
      Kanske majoriteten vill att vi ska skärpa vår alkoholpolicy ytterliager ett eller ett par steg ?
      Det vore inget jag skulle motsätta mig i varje fall.
      Men jag vill inte sälla mig till de extremrabiata som kräver att även alla andra ska bli absolutister.
      Jag har lite för mycket liberalt blod i mina ådror för det.
      Istället vill jag trycka på det personliga ansvaret för allt man gör, säger och skriver.
      Det är utifrån den horisonten jag försöker ta olika beslut i den förtroendeställning jag fått mig tilldelad.
      Däremot ser jag gärna att fler åsikter tar plats i politiken i allmänhet och i mitt parti i synnerhet.
      Som jag ser på saken gör motstridiga åsikter inom de egna leden att partiet vitaliseras och att ingen enskild kan lägga beslag på tolkningen av vart partiet tar vägen ideologiskt.
      Det står därför öppet inom KD i Vilhelmina att ansluta sig i syftet att få genomslag för sina egna argument, för argumenterar det gör vi och i respekt för alla synpunkter.
      Mitt mål är att bygga ett lag som innehåller ett så brett konskaps- och åsiktsspektra som möjligt.
      Så du är lika välkommen Erik som Kenneth Hellberg är.

  10. Ponchikwop

    Здрасте!
    стохастик rsi для бинарных опционов настройка
    бинарные опционы стратегия на длинные таймфреймы
    программа для бинарных опционов
    приложение для бинарных опционов

    http://i-03.ru/torgovye-platformy-binarnyh-opcionov-s-demo-schetom.php
    http://vintage-cafe68.ru/opciony-obuchenie.php
    http://vintage-cafe68.ru/alpari-torgovlya-binarnymi-opcionami.php

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Leonardo!
      Tyvärr talar och förstår jag inte det kyrilliska alfabetet, varför jag inte kan ta del av innehållet i din kommentar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.