Samarbeta eller sabotera ?

Personligen anser jag att jag ska driva KD:s politiska lösningar, vare sig jag sitter i majoritet eller opposition. Allt annat vore hyckleri och dubbelmoral.

KD:s politik ska bygga på vad vi är övertygade om att vara bäst för kommuninnevånarna, inte för oss själva.

Det synnerligen allvarliga ekonomiska läget vi nu befinner oss i hotar till och med kommunens betalningsförmåga i slutet av året, om inte extraordinära insatser görs. Den största utgiften varje månad utgörs av löner till kommunens alla anställda.

I det läget bör varje förtroendevald prioritera samarbete före sitt eget och sitt partis framgångar. Men med detta sagt måste vi även blicka bakåt och se hur det såg ut under den världsomspännande krisen 2008, som slog oerhört hårt även mot vår kommun och som gav ett momentant underskott om 17 millioner och som vi inte orkade med att återställa.

Den dåvarande oppositiionen företrädda av socialdemokraterna och vänsterns lade inte två strån i kors för att hjälpa till, utan gjorde allt de kunde för att sabotera och undergräva förtroendet bland väljarna för hur alliansen skötte sitt svåra uppdrag. Jag var inte med själv på den tiden, så det är så det har beskrivits för mig och jag har ingen anledning att betvivla sanningshalten, då jag själv föll offer för deras fula intrigerande valfullmäktige 1 nov 2010.

Jag har även fått reda på hur man svartmålade min person på vårdinrättningar och runt om i samhället. I ett öppet fullmäktige varnade K G Abramsson väljarna för det kaos som skull uppstå ifall man tvingades släppa in mig Göran Jonzon i kommunstyrelsen. Han sa citat: ”-Jag bävar för den dagen Göran Jonzon kan komma att sitta med i kommunstyrelsen.”

Men nu sitter samma socialdemokrater i en svag majoritet, genom stulna mandatet från den politiske vilden Bengt Bergsten och nu är det deras tur att smaka på utmaningens fulla styrka.

Då är frågan:

-Ska vi göra allt vi kan för att hjälpa till att rädda kommunens ekonomi och vara med och hålla i skaftet vid alla de svåra Alexanderhugg som fordras, eller ska vi ge igen och göra som de gjorde under förrförra mandatperioden, i syfte att själva vinna över väljare vid nästa val ? I det senare fallet kanske vi inte har något att förvalta efter 2018 ifall majoriteten inte klarar upp saken av egen kraft.

Hur tycker du man ska agera som folkvald politiker ?

Hjälps vi åt, så ligger vägen öppen för att nuvarande majoritet tar åt sig hela äran själva för att ha räddat oss ur denna svåra knipa, men hjälps vi inte alla åt allt vad vi kan riskerar vi hela kommunekonomin att raseras.

Ska vi ställa oss på barrikaderna och käbbla om musikskolan och Latikbergs skola, medan frågan har ett så oerhört mycket större perspektiv, eller ska vi i opposition axla samma ansvar som om vi själva satt i majoritet ?

Vad tycker du ?

Kan man lita på en socialdemokrat efter allt fulspel tidigare ?

14 kommentarer

  1. ronny thellbro

    Jag hyser en stolthet över de kristdemokrater som larmat i brandklockan och fått även andra partier, inte minst S att haka på den utsträckta handen till räddande samverkan. S+V+BB utgör i dag den styrande majoriteten men är som du Göran påpekar tämligen vingklippta. Någon stjärtfjäder finns kvar att försöka styra med, främst med då ”oberoende” ledamoten. Den socialdemokrati vi känner i Vma gör vad den kan för att klösa sig fast vid makten. Den intrig som fick över BB är det senaste inslaget i den vägen. Jag tror inte att majoriteten av S:are delar detta intrigerande, men någon/några inflytelserika behärskar och praktiserar förmågan blinda för öppen och generös samverkan.
    Som kristdemokrater har vi initialt visat på vägen till gemensamma/samverkande åtgärder för att få styrning på en skenande ekonomi. KGA brukar ofta nämna det ekonomiska ”moras” som ”borgarna” skapat och menar därmed att det finns endast ett parti som tryggar ansvar och god ekonomisk hushållning.
    I detta läge vore det både passande och efterlängtat att man från S sida lägger partiegoismen åt sidan och ger den/de partier kredit för goda förslag och utsträckta händer till samverkan. Det vore också på sin plats att man erkände de väl lagliga men ”moraliska” övergrepp som gjorts de senaste mandatperioderna. Man borde också överge samverkan med den ”oberoende” BB och därmed i respekt för PA beträda en väg som hör hemma i ett demokratiskt sammanhang. Till detta och det som det nu handlar om, kommunens ekonomi, borde man i ödmjukhet även bekänna sin del av det prekära läge kommunen befinner sig i just nu. Kommunen har i stort sett varit S+V-styrt i mer än 40 år.
    I sportsammanhang brukar man i ett lag tilldela de olika spelarna sina framträdande förmågor och gåvor. Den som visat sitt ansvar och samverkansförmåga bör också i detta sammanhang naturligt tillerkännas både insatser och god vilja.
    Det handlar i detta fall om något mycket större än enskilda partier, nämligen kommunens och medborgarnas väl och trygghet. Någon larmar och begär in uppgifter för att analysera läget. Någon föreslår samverkan för svåra operativa ingrepp. ”Borgarperioden” var ett förfärande exempel på avsaknad av samspel från dåvarande oppositionens (S) sida.
    Vi får kanske som kristdemokrater ta risken att benämnas som naiva och dumma när vi aktivt bidrar till lösningen av kommunens kris. Möjligen kan några från majoriteten resonera på detta sätt med avsikten att i nästa valrörelse skapa berättelsen att ”vi sossar räckte ut handen till samverkan och tog ett kraftfullt initiativ till att lösa kommunens bekymmersamma läge.” Eller kommer man då att med risk för valförlust ge några allianspartier välförtjänt goda ord om konstruktivt och aktivt arbete för att rädda den strandade skutan? Ärlighet och generositet har vissa risker men vinner i längden.
    Vi fortsätter, i detta läge, att som kristdemokrater ge gruppledaren Göran Jonzon, fullt mandat att tills vidare verka för den föreslagna vägens politik. Vi talade om detta initiativ tidigt i våras och gläder nu oss åt att arbetet förefaller ha landat i bred samsyn för att få kommunens ekonomi i god balans.
    Göran Jonzon har visat sig vara en tämligen konstruktiv och idérik kristdemokrat som i detta läge lyssnar på partikamrater, tar in synpunkter och för det in i styrningen av kommunen.
    Vi kör vidare på samverkansvägen och hoppas på god och generös vilja från majoriteten.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Jag hyser största respekt för mina partikamrates farhågor, utifrån deras tidigare negativa erfarenheter av s.k. ”utsträckta händer”!
      Samtidigt är det otvivelaktigt ett dilemma att samverka över parti- och blockgränser.
      Jag önskar att vi kunde sända alla sammanträden och gruppledarträffar via offentliga media, så att fler ögon och öron än mina deltog i att bedöma tyngden och trovärdigheten i den samsyn som signaleras.
      När jag utgår från mig själv, så har jag inget att förlora på att vara den förste som kliver upp ur gamla skyttegravar och söker närmande till alla olika läger, allt i syfte att få till stånd en kraftfull politik som klarar av att leverera de åtgärder som stundens allvar tarvar.
      Flera har följt det exemplet och jag hyser både medkänsla och den största respekt för var och en av gruppledarna som alla sagts sig stå bakom strukturen och planen för att finna ett brett samförstånd.
      Vi tar alla en väsentlig risk för fördömande från våra respektive väljargrupper, för att vi beblandar oss med ”fienden”.
      Men det är samtidigt en svår balansgång för var och en och svårast är det att vara i opposition, då vi ju dessutom har ett ansvar att bevaka och kritiskt granska samma politik som vi avser att samverka omkring.

      Att jag fått förtroendet att vara gruppledare för KD-VIlhelmina är inget som tynger mig, då jag befinner mig i ett så starkt lag som täcker upp där jag själv kommer till korta. Därmed skulle vem som helst av oss kunna ta över det ansvaret, utan att konsekvenserna skulle bli skadliga. Vi har ett otroligt starkt lag redan och det blir ständigt allt kraftfullare med nya medlemmar som tillkommer.
      Vi kommer väl snart fram till enpunkt där vi kan se hur långt kompromissviljan sträcker sig, men min förhoppning är att vi ska kunna uppnå ett gemensamt stöd för 75-85% av den kostnadspotential vi måste spara in.
      Grundtanken är att vi fördelar bördorna mer rättvist än att bara peka ut enstaka objekt, som musikskolan och Latikbergs byaskola. Men det kommer troligtvis inte att räcka, varför det nog även behövs strukturella förändringar inom somliga lagstadgade verksamheter.
      Där kan det emellertid bli svårare att finna samförstånd, då de olika synsätten mellan privata och kollektiva lösningar kan göra sig gällande.
      Utöver detta är KD det enda parti som vågat tala om att det även kan komma att behövas en värnskatt, för att skutan åter ska komma på rätt köl.
      Men vi ska göra allt som står i vår påverkansmöjlighet att försöka lösa knuten utan tillfällig skattehöjning.

      Ser vi lite tillbaka i tiden så var det vi inom KD som drev frågan även förrförra valet om en värnskatt, men då tokförklades vi och det bidde bara en tummetott om 30 öres höjning per intjänad 100-lapp.
      Det var otillräckligt då och det gav oss inte ett utgångläge på rätt sida strecket, utan istället blev denna höjning permanentad.
      Hade vi däremot tagit i lite ordentligare, så kunde vi haft ett annat läge nu, men det hade givetvis förutsatt en krismedvetenhet som fortfarande verkar saknas i en del läger.

      Ja, jag ska inte utveckla det här svaret till något Strelinginlägg, utan får tacka för mig och för det förtroende jag fått av alla er i KD-styrelsen att ha mandatet att fortsätta på den trevande vägen mot ett robustare samarbete.

          • Stefan Rådström

            PUT är en förkortning för ”Permanent UppehållsTillstånd”. Denna innebär att en icke-svensk medborgare har rätt att bo och arbeta i Sverige utan tidsbegränsning, och utfärdas av Migrationsverket.

            Vilka krav som gäller för den som kan beviljas PUT skiljer sig mellan varifrån individen kommer ifrån och vilka skälen till immigrationen är, men vanligtvis krävs det flera år av temporära uppehållstillstånd (som måste förnyas varje år) innan PUT kan medges. Se t.ex. Asylsökande som får permanent uppehållstillstånd m.m.

            En opposition ska självfallet opponera sig gällande den styrande majoritetens beslut och åtgärder, genom att peka på svagheterna och de negativa följdverkningar som dessa kan medföra den del av befolkningen man är satt att representera. Oppositionens uppgift är att förhindra och korrigera tendenser till maktmissbruk.

            Den styrande majoritetens åliggande är att inte förhindra oppositionen att fullgöra dessa sina uppgifter. T.ex. bör majoriteten inte lägga sig i vad oppositionen internt kommer överens om gällande sina representanter. Oppositionens uppgifter är inte att vara besvärliga, utan att hålla den styrande majoriteten i så strama tyglar som behövs för att så långt som möjligt uppnå ett fullgott styre.

            I Storbritannien har man ett uttryck som kan översättas med ”Drottningens lojala opposition”. ”Drottningen” (eller vid andra historiska epoker ”Konungens”) representerar här staten. Det handlar alltså om att vara lojal mot den stat man är satt att styra över, såväl regering som opposition.

          • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

            Tack för din kommentar Stefan !
            Och tack för klarläggandet om PUT.
            Det var ju klart att det borde jag kanske kunna räknat ut själv, med ledning från kommentar där det förekom, men jag hamnade alldeles på fel spår.
            Förkortningar kan vara självklara för en själv, men är generellt ett elände i en öppen dialog.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Nejmen det är ju solklart!
      När de svenska muslimska självutnämnda IS-soldaterna har våldtagit, stenat, halshuggit och mördat sig trötta och återvänder till Sverige, då är det saft och bullar som ska avtraumatisera de stackarna och få in dem i velourpyjamasen, som vänstern så gärna ser att vi alla bär i passiviserande syfte.
      Åsa Romson har en världsåskådning som måste vara inläst från någon av Elsa Beskovs barnböcker.
      Sudda, sudda, sudda, sudda bort din sura min !

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Kenneth !
      Jag syftade inte på vad hon uttalade i den specifika länken, utan mer på hela hennes inställning till frågor som berör jägar- och skogsfolkets kultur och levnadsförhållanden, om vilka hon förefaller saligt okunnig.
      Men hon är ingalunda ensam som saknar ens de elemäntäraste insikterna om hur glesbygdsbon har det.

  2. Kenneth Hellberg

    Riktade nog inte min kommentar specifikt till dig Göran, utan kanske mer till Maja som la in länken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.