”-Står KD bakom din åsikt, Göran?”

Hur många gånger har jag inte fått frågan:

-Står KD bakom denna din åsikt?

Tankemönstret är helt främmande för mig, liksom frågeställningen som sådan.

Vem är KD och hur ska jag veta det?

Kanske är den ett uttryck för den fostran som skett och sker i vänsterkretsar, där det gäller att alltid ha ett sneglande öga på ledaren och anpassa sina tankemönster till en stereotyp?

Inte en enda gång har jag funderat över om jag har partiet bakom mig innan jag skrivit något av mina snart 500 inlägg på denna blogg.

Däremot ser jag gång på gång att partiledningen efterkommer mig med ungefär likartade resonemang och det skapar allt starkare band mellan mig och min partitillhörighet. Jag tror faktiskt inte att partistyrelsen efterrapar mig, utan förmer att våra bevekelsegrunder för slutsatser är kongruenta.

Efter denna följd av år som jag tydligt markerat varje kristdemokrats rätt att självständigt och fritt resonera, kritisera och ifrågasätta, förvånas jag varje gång frågan om vart partiet står i olika frågor riktas till mig?

Bara betraktelsesättet att uppfatta partiet som något homogent hegemoniskt skvallrar om varifrån frågeställaren fått sin politiska fostran.

Vad vore partiet KD om inte den inre dynamiken fanns och sådana som jag själv kunde föra vilka dialoger jag hade gitter?

Hur skulle jag kunna orka vara politiker under några andra villkor?

Nej, jag skulle inte ens vilja vara partiledare för ett parti där orden från medlemmarna först ska vägas och filtreras genom partiprogrammet, som om partiprogrammet och partiledningen vore mer värt än den enskilde medlemmen!

Men så är det kanske i vänsterpartier, eftersom utgångspunkten för frågeställningen tycks utpräglat sammanfalla med vänsterorienterade världsåskådningar?

6 kommentarer

  1. Kenneth Hellberg

    Göran, eftersom du är en av de ledande KD-politikerna i Vilhelmina och frekvent ventilerar dina åsikter offentligt så tycker jag att det är intressant att få veta hur huvudpartiet också står i vissa frågor du du tar ställning för, inget konstigt med det. Förstår ärligt talat inte varför det blev så känsligt??

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Kenneth!
      ”Känsligt” vet jag inte, men visst blir jag en smula irriterad av respektlösheten!
      Skulle mina åsikter vara mindre värda om jag inte hade partiledarens samtycke i varje fråga?
      Om jag missuppfattat det som istället är ditt genuina intresse för KD:s partiprogram så kan jag nog ordna fram ett sådant åt dig.
      Där kan du kanske få svar på en hel del av dina funderingar om vad partimedlemmarna just nu har enats omkring. Det betyder ju inte att detta på något sätt är statiskt, utan du kan själv liksom jag påverka och förändra. KD:s partiprogram styrs helt och hållet av vad partimedlemmarna röstar fram och möjligheten att påverka ch förändra finns ständigt där.

      Frågeställningen upplever jag som en attack mot min rätt att tänka och uttrycka mig fritt och jag skulle aldrig acceptera att någon inom eller utanför partiorganisationen försökte ”tillrättavisa” mig på annat sätt än genom övertygande argumentation.
      Jag är den jag är och står för det på gott och ont och om jag inte passar in i ett givet sällskap, då tackar jag för mig och går vidare. DÄrför blir ifrågasättandet av mina åsikter utifrån hegemoniskt perspektiv så provocerande.

      Men jag ska se om inte jag kan ordna fram ett partiprogram åt dig. Det kommer med posten endera dagen. Där kan du ju själv se och bedömma diskripanser mellan mina åsikter och det som redan är beslutat som varande partiets gemensamma hållning.

      • Kenneth Hellberg

        Göran, menade faktiskt inget illa med min fråga, jag vet att du har dina åsikter och att du står för dom även om de skulle kunna uppfattas som kontroversiella.
        Jag skulle nog ställa samma fråga till Åke N om han kom med samma liberala syn på rätten att bära vapen och visade vilja att efterleva USAs vapenlagar, för mig är det intressant hur nära folkvalda i kommunen och moderpartiet står varandra, som folkvald representerar man sitt parti och i en så pass viktig fråga som denna borde man vara i fas med resterande av partiet. Jag är ledsen om du tog det hela som en attack mot dig för det var absolut inte mitt syfte.

        • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

          Just i denna fråga finns hela spännvidden ut till Caroline Szyber som lobbat för hårdare restriktionen för alla legala vapeninnehav, men varit utan förslag om hur man ska stoppa illegala vapeninförseln.
          Mellan Caroline Szyber och mig finns nog hela skalan, men i remissutkastet till partiprogram 2015 lyfts de areella näringarna fram betydligt och med dem även jakten och fisket såsom harmonierande med KD:s förvaltarprincip.

          Jag menar naturligtvis inte att, som någon skrev, berusade personer på krogen ska vara beväpnade.
          På samma sätt som ett fordon kan bli ett dödligt vapen på mindre än en sekund, är även alla andra former av vapen ytterst olämpligt att förena med alkoholintag och bör därför bestraffas enligt samma mönster som rattonykterhet eller rattfylla.
          Man skulle således vara tvungen att lämna alla former av vapen hemma om man tänker nyttja droger.
          Det är ingen vilda västern jag föreslår, utan seriöst medförande av försvarsförmåga.
          Om man är beväpnad ökar ingripandebenägenheten väsentligt, ifall man ser någon falla offer för våldsverkare. Det gäller att ha ett övertag och en enda liten ynka 22 Long Rifle placerad i en ben eller arm, gör inte gärningsmannen stympad, men minskar i påtaglig grad lusten till fortsatt våld och övergrepp. Därmed slipper offret undan.

          Det är inte som i Hollywoodfilmer att man brassar på med automatkarbiner i flera minuter utan att en enda kula träffar. En kula räcker och är det trångt med folk runtomkring så brukar det finnas hjälp att få även utan vapen. Men i de allra flesta fall skulle jag nog tro att vanlig pepparspray räcker för att kyla ned aggressiviteten.
          Det vikitgaste är ju att dels avvärja hot mot liv och lem och samtidigt oskadliggöra våldsverkaren till dess polis kan ta hand om honom.

          Alltså, det hela är ju inte konstigare än att vi skulle kunna ha hemvärnsmän som kunde axla ett utvidgat ansvar att stötta upp ordningsmakten, men utan militära vapnens kraftfulla verkanseld.

  2. Staffan

    Jag hoppas verkligen att du är ensam som förespråkar att man ska få ta med sig vapen ute i nöjesvimlet. Legala vapen för jakt och prickskytte. Absolut inte i var mans ficka.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Det var då själva satan. vad en del tycks ha svårt att fatta vad de läser!
      Var någonstans har jag föreslagit att vapen ska vara ute i ”nöjesvimlet”?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.