När kan vi tala om folkvandringar?

Jag skräms av vad som kan bli konsekvenserna av folkvandringar!

Historiskt sett har folkvandringar, sjukdomar och krig hört samman.

Utvecklingen det senaste året har steg för steg fört oss allt närmare en situation där de civiliserade samhällena tappar kontrollen. Vi kan redan se Ungersk polis märka och numrera underarmshuden på flyktingar och med våld fösa dem till flyktingläger. Att västvärlden passivt åser hur mellanösterns och nordafrikas stater går mot upplösning och total anarki, medför att hela befolkningar tvingas bort från sina hem och sina egna åkrar och försörjning. Krig gör ingen skillnad på låg- eler högutbildad.
Alla hotas av förlupna eller riktade kulor och granatsplitter slår urskillningslöst.

Misär i samband med massflykt möts av chockade samhällen där de flyende ska tas emot och då hamnar lätt de etiska normerna i kläm.

Borde vi inte istället intervenera de områden där krigsherrar och klansamhällen tar makten över det civila samhället? Det kan väl inte vara så märkvärdigt att sopa undan alla orosstiftare och under en tid omvandla staterna till protektorat med styre och administration från EU. Det skulle ge den stabilitet som gör att flyende kan välja att återvända.

3 kommentarer

  1. Göran Jonzon (inläggsförfattare)

    Om man slår in en pansarkil mot en stad och därmed öppnar en fri passage för alla obeväpnade som vill sätta sig i skydd under utrensningen, så ger man dem möjlighet att låt oss säga under en vecka lämna stridszonen. Därefter sätter man en blockad och svälter ut de stridslystna och ställer dem inför rätta. Med flygherravälde och moderna pansartrupper bör de egna förlusterna bli minimala. Sedan stad efter stad tömts på stridande, kan flyktingar börja återvända och infrastruktur och bostäder börja repareras. Gerillan på landsbygden bör man kunna bekämpa via massiv drönarövervakning dagtid och värmekameraförsedda attackhelikoptrar nattetid. Behärskar man städerna, så finns goda möjligheter att återupprätta rättsstaten under europeisk kontroll och succesivt utbilda tll självadministration med riktat bistånd. Att bara låta det fortsätta som nu förefaller långt mer inhumant än att utrota alla stridande förband.

    • Lennart Fjellman

      Tjena Göran.

      Visst är intervention en möjlighet, dock ej möjlig i exempel Syrien. Detta då regimen i Syrien backas av Ryssarna. Detta gör dels att möjligheten till en intervention via FN är helt osannorlik då ryssarna skulle flagga med veto på en gång (ja visst är det drygt som faan), dels för att om man gick in själv som nation eller pakt så skulle ryssarna bli svårt irriterade och med Putte i Kreml så kan vad som helst hända.

      Om jag tar tillfället att vädrar lite angående flyktingsituationen så har jag några åsikter.

      Rikspolitikernas på båda sidors brist på beslutsvilja och initiativförmåga är jävligt irriterande. Tror dom på fullaste allvar att det funkar att utreda, diskutera fram och åter m.m. Det håller icke, det är bara att fatta beslut per omgående. Tiden finns inte. Oförmågan att fatta ett beslut är värre än att fatta ett beslut på grunderna som råder idag.

      På EU nivå (om jag finge leka lite diktator) så skulle det se ut som följer, varje land BÖR ta emot X antal flyktingar (X uträknat på nått finurligt sätt – kanske tyskarnas interna?). Skulle nu ett EU land välja att INTE ta emot X antal så kommer det att börja hända en hel del otrevliga saker. Indraget jordbruksstöd, Höjda medlemsavgifter, m.m Kännbara saker. Då skulle nog dom här EUländerna som sätter sig på tvären rätta in sig ganska snart.

      På nationell nivå, i sverige så borde lösningen vara ungefär den samma. Är det en kommun som fått anvisat att ta emot X antal flyktingar (anvisat, altså fortfarande frivilligt) så kommer det att bli ordentliga minskningar i exempelvis stadsbidrag och annat.

      //Skägg

      • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

        Tack för din kommentar Lennart!
        Ingen dum idé alls.
        Man kunde även tänka sig en gemensam uppsamlingscentral som guidar ut flyktingar med olika kompetenser dit där de har stört chans att få komma till nytta.
        När Sveriges byråkrati hellre låter utbldade läkare och kirurger köra svarttaxi, än att utnyttja dem för att sänka de vansinnigt upptrissade stafettläkarkostnaderna, då kanske något annat land kan nyttja dem bättre?
        Kanske finns det aktuella projektarbeten någonstans där även afrikanska analfabeter kan få plats?

        Jag håller ed dig full tut om den tröstlösa handlingsförlamningen och kulturen att tro att man kan snacka verkligheten till att passa mot kartan.
        Nog måste det gå att organisera det hela bättre än så här.
        Kan man mobilisera en bataljon halvfulla inkallade långt ute i skogen och få ordning och reda i de leden, så nog måste väl även detta gå att organisera på ett lungt och säkert sätt?

        Sedan tror jag knappast att Putin vill ge sig in i ett utsiktslöst krig mot EU så långt från sina egna hemmagränser. Hur skulle han få in allt understöd som behövs? Genom Afghanistan? Knappast troligt, eller hur?
        Inte lär han heller våga utmana de EU-stater som ingår i NATO, så jag röstar för en intervention av typen världspolis. Haag-tribunalen bör därmed kunna nå vilken krigsbrottsling som helst och det gör gott att alla får kännedom om det. Jag tror att en intervention vore det bästa och bland de dåligt tränade klanstyrda trupperna ger ett snabbt luftherravälde tillsammans med västvärdens pansarteknik ett direkt övertag.

        syrien har snart ingen fungerande vattenförsörjning och då mångdubblas problemet i ett enda slag. Ur humanitetssynpunkt måste det undvikas med alla medel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.