Socialkostnaderna fortsätter att skena

Under gårdagens extrasammankallade kommunstyrelsemöte redogjorde ekonomichefen för hur långt delårsbokslutet aug hade kommit. Ytterligare drygt 2 000 000 skr utöver tidigare prognos som lämnades före semestern, hade tillkommit i kostnader för socialnämnden. Antalet ärenden fortsätter att öka och förvärrar läget ytterligare. Senaste prognosen pekar nu mot ett nämndsunderskott på minus 31 000 000 skr. Ett finansnetto på 3 000 000 skr förslår inte mycket, varför vi måste vara inställda på ett underskott för år 2015 på minus 28 000 000 skr!

 

Åke Nilsson försökte sig på en bergspredikan enligt upplägget ”Dä ä borgarnas fel”, men logiken haltade betydligt när han skulle försöka sig på att förklara sambandet mellan förra mandatperiodernas politiska ledning och ökningen av omhändertagandet av ungdomar. Förvisso vet vi sedan gamla tider att den som går utan arbete lätt förleds tll ett destruktivt leverne, men det räcker inte på långa vägar till att förklara mängden familjer där situationen på ett eller annat sätt gått överstyr.

Min fråga ifall någon verkligen tror att kostnaderna för sociala omsorgen skulle minska ifall vi hade mer skattemedel att skyffla in, förblev obesvarad? Skulle de som nu tillkommit som omsorgbehövande återgå till självförsörjning, ifall vi kunde öppna en dold kassakista och ösa in 30 mkr till SOC? Knappast troligt, eller hur?

Vi måste söka orsaken till att familjeansvaret kollapsat. Och det måste ske genom en samlad insats från både myndigheter, kommun och civilsamhället. Den massiva reklamstormen för alkohol och olika spelsajter tror jag är en av de mekanismer som påverkar oss negativt.

Det vore i detta läge enkelt att möta Åke Nilssons retoriska utspel med motsvarande skuldbeläggning av nuvarande majoritet, men inte heller det vore ärligt och trovärdigt, så jag avstår från dylik populism.

Rekordet satte däremot Ronny Svarto(PA) som pläderade för medborgarlön. 12000 skr i månaden till var och en, oavsett om man hade något arbete eller inte, var hans recept för att lösa krisen med nationell omfattning. På min fråga om vem som skulle dra in alla dessa pengar som staten då skulle behöva betala ut, svarade han att ”när man legat på sofflocket tillräckligt länge så lessnar man och startar ett företag stället.” Min erfarenhet är att människan reagerar precis som fågelungar; Så länge de blir matade i boet bryr de sig inte om att flyga och leta mat själva!

Om det är officiell hållning från Politiskt Alternativ, då ser jag stora svårigheter för framtida samverkan. Det verkar som att Vilhelmina har fått sin egen Alexis Tsipras i vår vän Ronny Svarto.

KD:s förslag är att begränsa frikostigheterna till allehanda föreningar och till fritidssektorn och istället föra över dessa resurser till omsorgsverksamheten och skolan. Det tycker vi är ett ansvarsfullt sätt att hantera den uppkomna situationen. Det kommer dock knappast att gå att bromsa frivilligpåtagna utgifterna i den takt att vi uppnår ekonomisk balans under 2016 eller 2017, varför jag tror vi måste be vilhelminaborna om en värnskatt under maximalt två år. Det är bättre att vi klarar av den smärtsamma processen nu än att vi börjar låna till driftskostnaderna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.