Bristande förtroende för överförmyndaren

Nu annonserar kommunens förvaltning efter fler ”gode män” för att täcka det skriande behovet som flyktingströmmen av bl.a. ensamkommande flyktingbarn medför. En gode man ska tillvarata brukarens intressen och vägleda denne i normala val och beslut som brukaren har att ta i interaktionen med samhällets övriga aktörer.

Jag har sedan en tid tillbaka rannsakat mig själv och graden av samhällsansvar jag tar utifrån mina kunskaper och insikter? Det har tvingat mig att inse att jag kan göra betydligt mer än jag gör. Efter att ha rekvirerat ansökningshandlingarna och läst igenom antagningskraven, inser jag att jag för länge sedan borde anmält mig som frivillig till att hjälpa de som behöver.

När jag sedan förstår att jag som ”gode man” kommer att sortera under överförmyndaren K G Abramsson, tar det emellertid tvärstopp!

Att godemansuppdraget ställer krav på att man inte förekommer i straffregistren eller hos kronofogde eller har andra anmärkningar mot sitt leverne och vandel är väl enkelt att förstå. Men alla gode män sorterar under kommunens överförmyndare, vilken har att kontrollera och vägleda godemän i deras uppdrag. Därför bör rimligen kravet på överförmyndarens oförvitlighet vara än högre än för godemannaskapet.

Då det nu visat sig att vår utsedde överförmyndare genom markarrendeavtal låtit sin personliga vinning gå före och verka starkare än uppdraget att tillgodose kommunens intresse, blir det för mig tveksamt att underordna mig honom som min överordnade i ett ev. godemannauppdrag.

Det är aldrig fel att göra bra affärer, men utifrån en position som förtroendevald anser jag att man måste låta sin moraliska kompass verka starkare än girigheten.

Då jag nu fått in ytterligare info ser jag mig nödsakad att gräva och följa upp något som ser märkligt ut och som gäller samma personkrets. Detta sammantaget gör att det känns mer än olustigt att utsätta mig för att ha denne man som min överordnade i det behjärtansvärda uppdraget som gode man.

Finns det möjlighet för mig att sortera under någon annan kommuns överförmyndare, så lämnar jag tveklöst in min ansökan och tar lika tveklöst på mig uppdraget om jag bedöms lämplig.

8 kommentarer

  1. Max Fredriksson

    Du kan absolut vara en godman i en annan kommun, det ser jag då och då hos mina patienter som behöver det. Sen kan det ju bli en del praktiska problem men det är en annan sak.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Max!
      Det är ju synd att det inte finns något alternativ här i Vilhelmina, då jag tror att jag skulle kunna sköta godemannauppdraget för åtminstone en handfull brukare.

  2. Magnus Johansson

    Hej Göran!
    Som du vet var jag nere på KS nu i veckan och då handlade en av punkterna på dagordningen om jaktarrendena i Vilhelmimina och KG Abramsson. Jag fick även höra att du begärt ut handlingar av kommunen om en vägförening som han skulle sitta/har suttit som ordf. i. Jag vet inte om det stämmer. Men nu tar du upp detta om KG som överförmyndare.
    Jag har följt dig som både som politiker och bloggare ett tag och det är mycket kritik under denna tid som du har mot KG Abramsson och jag börjar undra om du har ett horn i sidan på honom?
    (Och JA. Det är en partikamrat till mig, men jag ställer frågan lika fullt.)

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Magnus!
      Det är en mycket svår fråga du ställer.
      Den inställning man har till en annan person bygger ju på vilka intryck man fått och hur man blivit bemött.
      Jag skulle ljuga om jag påstod att Abramsson tillhör min närmaste vänkrets, men lika osannt vore det att påstå att han upptar mer än marginellt av mitt intresse och uppmärksamhet.
      Innan jag klav in i politiken har jag inte haft mer än ytlig kontakt med K G Abramsson och även om vi kommer från två grannbyar, har vi aldrig haft gemensamma beröringspunkter.

      Att han varit arkitekt bakom en rad intriger riktade mot både mina politiska kollegor och mot mig personligen, har jag den uppfattningen, att jag försöker förhålla mig sakligt till vad jag uppfattar som frågor som söker svar.
      Vad gäller jaktarrendena så kan det inte råda någon tvekan om vem som författat Abramssons eget avtal med kommunen. Ingen annan än han har de nödvändiga detaljkunskaperna om interna reglemente för VVO:t där han under decennier själv suttit som ordförande.
      Att han inskrivit punkten 4 i avtalet som dirigerar markägarutdelningen från VVO:ts överskott till honom som arrendator istället för direkt till markägaren som i alla andra fall, kan bara ha som syfte att underlätta för det som sedan kommer i punkt 6 i avtalet.
      Punkt 6 medger nämligen Abramsson att från denna markägarutdelning som egentligen är kommunens pengar, avräkna summan som han betalat i arrende till kommunen. Avtalet medger således att Abramsson arrenderar 1940 ha gratis! Detta trots att hans arrendeavgift är den enda av 25-talet arrendeavtal som inte indexuppräknats sedan instiftandet 1991 och att han därmed betalt 2,03 skr mot andras 8,00 kr/ha. Men det räckte tydligen inte för att släcka girigheten (eller vad det nu är), utan han har även tillsett möjligheten att återta denna blygsamma summa från VVO:ts överskott som ograverat borde gått till kommunen.

      Att han därutöver förfogar över generalfullmakt att själv avgöra kommunens inställning i markägarfrågorna är än mer orättfärdigt. Kommunen skall företrädas av kommunens förvaltning. Det är min absolut bestämda uppfattning och inte utgöra en kamratförmån mellan några av ditt partis företrädare.

      Ser vi sedan till punkten 7 i avtalet så utgör detta den tydligaste markören på Abramssons etiska inställning till förfogandet av andras tillgångar. Den paragrafen medger Abramsson att för eget gottfinnande kunna hyra ut jäkträtter i andra hand på kommunens marker, i detta fall 1940/240 = 8 jakträttsbevis inom Tresunds VVO: Marknadsvärdet för dessa jakträttsbevis torde sannolikt ligga mellan 4000 – 6000 skr/st/år.

      Huruvida Abramsson utnyttjat dessa rättigheter, som hans unika arrendeavtal ger utrymme för, går inte att fastställa förrän man får tillgång till VVO:ts räkenskaper. Nu har tidigare kassören Olofsson entledigats från sitt uppdrag och Abramsson har övertagit bokföringsböckerna. På en fråga från VK:s journalist om det går att få se i böckerna meddede Abramsson att ingen utom styrelsen och revisorerna hade rätt därtill. Tydligen har han dock inom partiet (S) uppvisat kontoutdrag för VVO:t och på en direkt fråga från mig till kommunalrådet Åke Nilsson, svarar denne att av transaktionerna framgår att Abramsson också nyttjat sin avtalsmässiga rätt att återta arrendet från markägarutdelningen och därmed arrendea kommunens mark gratis.

      Därutäver kommer det nu in tips till mig om andra märkligheter kring Abramssons relationer med det kommunala, som jag eller någon annan bör följa upp, då det direkt eller indirekt berör kommunens ekonomi. En ekonomi som i övrigt befinner sig i ett mycket prekärt läge och medför drastiska åtgärder som kommer att drabba oss alla.

      Detta är fakta Magnus!
      Därför blir jag en smula besviken på att det är just du som ser dig skickad att förminska detta genom att förespegla det hela som en personlig vendetta eller baserat på hämndbegär från mig.

  3. Magnus Johansson

    Nu var det ju så att jag inte begärde eller avkrävde några ”fakta” av dig. Jag ställde en ganska rak och enkel fråga som du ändå svarade på.
    Dock förstår jag inte riktigt varför du ska bli en ”smula besviken” på mig för denna fråga som jag både tror, och vet att fler undrar över. Och undrar jag över något ställer jag mina frågor. Sedan är det upp till bl.a dig om du vill svara.
    Och för sakens skull kan jag försäkra både dig och ev. andra att jag går inga ärenden åt någon annan.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack Magnus, det var gott att höra.
      Hur ska jag kunna svara på din fråga som riktar sig så specifikt mot en icke-faktagrundad anledning till vad jag skriver, utan att presentera just de kalla fakta jag beskriver?
      Vad blir det för värde i att jag besvarar din fråga med ett tomt förnekande, utan att samtidigt förevisa den verkliga grunden till mina inlägg?
      Det vore förståss mycket lämpligare för den som vill misstänkliggöra mina syften, ifall jag utelämnade alla fakta och bara förnekande ev. undertoner och underförstådda anklagelser om personliga skäl, men den typen av fulspel tänker jag inte ställa upp på.

  4. Lars Bergström

    Halloj
    Visst kan man fundera över om GJ har ett horn i sidan till nämnde KGA. Mer intressant tycker jag nog ändå det är att få veta om det finns någon substans i de manövrar som skett i frågan om jaktarrendet och bakomliggande motiv. Kommer jag ihåg rätt förekom dessutom ord om ärekränkning i början av detta från KGA:s sida . Jag har läst både på bloggen ”Möjligheternas Vilhelmina” och på Åke Nilssons blogg men inte sett något som tillför något i sakfrågan. Jag är sedan länge från Vilhelmina avflyttad men jag håller fast vid mitt intresse för hembygden och försöker följa med i vad som händer. Skulle vara oerhört intressant att höra ”den andra sidan” dvs KGA och övriga i majoriteten har att säga. Det har runnit mycket vatten under broarna sedan Erik Bjerkeryd och Yngve Lauritz bråkade i kfm och sedan åt lunch tillsammans hos Miebach. Det jag läser ändå om klimatet bland politikerna inger väl ändå ett visst hopp. Håller tummarna för Vilhelmina…./LOB

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Lars!
      Så länge vi håller oss till fakta, ska väl rimligen inte personliga relationer tillåtas avgöra, där håller jag helt och fullt med dig. Men ibland undrar jag om inte den kultur som får partimedlemmar att utgå från ledarnas närmast diplomatiska immunitet, gör mer skada än fifflet och myglet i sig?
      Att vara ledare och dessutom förtroendevald sådan, anser jag fordra att man åtminstone försöker föregå med det goda exemplet, inte att man ska kunna sko sig i skydd av sina hängivna troende. För det blir ju lite av en sekt, när man väljer att se tillperson istället för fakta!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.