Public servicemedia har börjat sända åsiktspropaganda

Nya reportrari både komersiella media och public servicemedia har succesivt börjat nagga den heliga opartiskheten i kanten.

Det är tydligt att toleransen från redaktionerna blivit både djupare och bredare för att låta enskilda nyhetsuppläsare lägga sina personliga värderingar på företeelser, åtminstone så länge deras åsikter bedöms politiskt korrekta utifrån redaktörens egna värdenormer.

I programmet Ring P1 brukar Teppas Fågelberg snabbt och på ett hånfullt arrogant sätt avspisa alla lyssnare som ringer in med åsikter som inte överensstämmer med hans egna. NNär någon är engagerad för en viss fråga som inte passar herr Fågelberg, då byter han snabbt ämne och ställer en motfråga om något fullständigt irrelevant. Detta får fortgår år efter år utan att redaktionen ingriper.

Droppen tycker jag det är när Gina Dirawi som värd för programmet Musikhjälpen kunde förmedla sitt budskap till tittarna att ”våra politiker är ett gäng jävla idioter”, utan att någon efterföljande kommentar har meddelats från ansvarig redaktör.

Nu läser jag att en känd mediaprofil observerat trenden och ställer sig starkt kritisk till fenomenet.

Läs Staffan Doppings kritik mot åsiktsmedia drivet av licenspengar

9 kommentarer

  1. Eric Axelsson (SD)

    Hej Göran

    Att Public service har fört åsiktspropaganda är i mitt tycke något de har fört ganska så länge. I min mening inget nytt.

    Finns många exempel man kan ta upp där Svensk public service inte säger ett knyst om medan andra Alternativ media tar upp.. Men nu är det så man skall vara noga med vilken alternativ media man väljer förstås!
    Ett exempel på sådan bra alternativ media rekommenderar jag denna ! http://nyheteridag.se/
    För den nyfikne finner man många både inrikes men även utrikes Media.
    Inget svårt alls!
    Allt har med källkritik att göra !

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Eric!
      Själv har jag alltmer börjat följa Aljazeera:s nyhetsförmedling. De har inte så förtvivlad koncentration på sport, utan redovisar viktiga världshändelser med fördjupande diskussioner. Trist att det inte finns en enda sådan kanal på svenska.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Eric!
      Själv har jag alltmer börjat följa Aljazeera:s nyhetsförmedling. De har inte så förtvivlad koncentration på sport, utan redovisar viktiga världshändelser med fördjupande diskussioner. Trist att det inte finns en enda sådan kanal på svenska.

      • Eric Axelsson (SD)

        Tack för svaret Göran!

        Ja men se där något nytt för mig har aldrig hört talas om det tidigare .
        Ja vissa gånger börjar man fundera på om man ens skall id’as fortsätta betala tv licensen. Nu mer följer jag allt genom den så kallade dumburken och ser sällan tv om dagarna.

        Detta pågrund av att tvn i lägenheten är även en dataskärm i mitt hem.

        • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

          Ja, först trodde jag att Allazeera var en arabisk propagandakanal, men det var bar en förutfattad mening som snabbt sprack i småbitar.
          Jag är riktigt förtjust i deras sakliga nyhetsrapportering och även dess allsidiga belysning från händelser över hela världen. SVT och kanal 4 kopierar varndras 4st 20 sekunder långa inslag om några mindre viktiga händelser och sedan SPORT, SPORT, SPORT, lite ekonominyheter och så mera SPORT och sist Vädret. Och detta vill de ha lön för ?
          Bedrövligt !

          När det sedan kommer till olika debatttprogram, så tar iblend intervjuaren över och korrigerar och lägger tillrätta så att debatten ska passa dennes egna värdegrund. Det gör mig uppriktigt irriterad.

    • Magnus Johansson

      Hej Eric!
      Kul att du avbrutit din bojkott av VK. Är den för evig, eller bara för att lobba för alternativmedia made by extremhögern?

      Du hänvisar till ”nyheter idag” och deras hemsida, och nyfiken som jag är så måste jag ju kolla upp den. Du skriver ju bl.a. om källkritik och hur viktigt det är. Och där håller jag med dig Eric.

      Sidan du hänvisar till vill ge sken av att man sysslar med ”skjutjärnsjournalistik på nätet” och vara opolitisk utan någon ”direkt” koppling till något parti, men jag skulle nog hellre vilja påstå att den är opålitlig och ytterst politisk. Efter att ha sett innehållet som mest var det gamla vanliga från extremhögern, varvat med riktiga nyheter och googlat på dem som skriver för denna ”tidning”, Chang Frick, Jakob Bergman (ansvarig utgivare) så visar det sig att de har/har haft kopplingar till bl.a. ditt egna parti SD, SDU. Men såtillvida kan jag ge dem rätt. De är inte ”direkt” kopplade till partiet.

      Är det ett märkligt sammanträffande att du nu bryter din ”VK-bojkott” för att lobba för din egna propagandamaskin? Jag jämförde rapporteringen av de bägge tragiska händelserna med dubbelmordet utanför IKEA och trippelmordet i Trollhättan. Jag ser klara skillnader hur ”din nyhetssajt” skrev i de bägge fallen. Om offren, om mördarna. Det är bara att söka upp artiklarna i din ”tidning” och jämföra själv, men jag gissar att det inte passar in i bilden du vill ge läsarna. Jag är ingen journalist, men jag har aldrig utgett mig att vara en, men det verkar inte dina skribenter vara heller.

      Samma gamla visa med riktiga nyheter varvat med rena propagandanyheter (eller som man själv skriver, ”skapa egna nyheter”) som alla har ett och samma onda budskap. Packa sedan in det i ett snyggt fodral som påminner om en seriös nyhetssida och simsalabim så har du en propagandamaskin som du verkar köpa rakt av.

      • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

        Tack för din kommentar Magnus!
        Och ytterligare ett tack för att du tagit dig besväret att kollationera hänvisningen och dess grad av opartiskhet.
        Det är alltid bra att vi delger varandra vad vi kan hitta när vi söker efter den eftertraktade sanningen.
        Propaganda ska kallas för vad det är och inte ges sken av att vara något annat.
        För övrigt stämmer det bra in i trenden där s.k. nyhetsorgan sänker sig till att bli åsiktstrumpeter.

  2. Leif Danielsson

    Göran, de svenska nyheterna är, i mitt fall, överstökade på 5 minuter. Vilken slentrian. Nyhetsmorgon är ju rena skämtet. I dessa soffor häckar allsköns underliga figurer som har lite och ingenting med verkligheten att göra.
    Förutom Aljazeera kan jag rekommendera France 24, som också täcker sådant vi normalt inte får se. Dessutom är faktiskt BBC World sevärt. Speciellt ett program som heter Hardtalk med Stephen Suckur. Englands egen Janne Josefsson.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Leif !
      Och tack för tipset. Jag ska leta efter dessa kanaler.
      Vi är tydligen överens om att de svenska nyhetskanalerna inte längre håller ens en miniistandard ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.