Vägbelysningen eller att ta beslut i rättan tid

Vilhelmina kommun rymmer drygt 3000 ljuspunkter i form av armaturer för vägbelysningar. Dessa är till övervägande del gamla kvicksilver armaturer, där det inte går att köpa ersättningslampor längre. När en kvicksilverlampa slocknar så har den som regel suttit alldeles för länge och mängden UV-ljus i spektrat har varit alldeles för högt sista delen av livslängden. Detta UV-ljus skapar ozon (3-värdigt) syre runt glödlampan och ozon ”fråter” både kabonatplasten i armaturen och isoleringarna på ellednigarna vilket gör båda torra och spröda.

Nu var det så dags att besluta om ersättningsanskaffningar för en stor mängd trasiga belysningsställen och grundtanken var att det ändå skulle bli så stora ingrepp att det var lika gott att göra en total restaurering av hela vägbelysningsnätet.

Första upphandlingsrundan gav ett offerrerat bud på 21 miljoner!

Efter två återremisser från KS så har vi nu fått beredningsalternativ som ligger på ungefär hälften av den kostnaden.

Under tiden har många kommunmedborgare ringt och varit irriterade över att inget händer på just deras byaväg eller gatstump. Men nu rullar utbytet på och vi kommer att inom 3 sommarsäsonger att ha bytt ut alltihop. Den nya belysningen kommer dessutom att dra mindre el, då de nya LED-lamporna drar ungefär 1/6 av den ström de gamla kvicksilverlamorna drog.

Hade vi inte haft is i magen utan fallit undan för alla arga kommunbor som visserligen fullt berättigat undrat varför inget händer, så hade vi behövt en 12 miljoner till ur den magra investeringskassan.

Det som däremot är fullt berättigat är den undran över varför inte restaureringen påbörjats för flera år sedan, men historien bakom det känner inte jag till, då jag är tämligen ny i Kommunstyrelsen ?

Ett annat exempel är musikskolan som beslutats att läggas ned. Det belutet blev försenat, vilket inte ledde tillnågra extra bespraringar alls, utan tvärtom förlängde driften av skolan en säsong extra, med åtföljande utebliven besparing.

Det är viktigt att ta besluten i rättan tid

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.