Vänstern är de skyldiga till minusräntan

I ett friskt samhälle finns det alltid fler uppfinnare och lönsamma investeringsidéer, än det finns tillgängligt riskkapital.

I Sverige har den skambelagda synen på privata vinster lett till ett akut underskott på uppfinnare och företagsinvesteringar. Här finns nu mer kapital, än det finns uppslag till lönsamma investeringar som behöver detta kapital.

Bankerna har börjat se med avsmak på kapitalet och vill varken ha dina pengar i form av kontanter, eller ens som en siffra på ditt sparkonto. De har nu med Nordea i spetsen börjat ta betalt för att hantera överskottet på riskkapital.

Hur kan det ha blivit så här?

Under Olof Palmes tid närde vänsterfolket en idé som fortfarande förfäktas av bl.a. Jonas Sjöstedt, nämligen att pensionsfonderna ska användas av staten till att ta kontroll över alla medelstora och större privata företag. De äldre av oss kommer nog ihåg finansminister Kjell-Olof Feldts pinsamma kommentar han kluddat ner på ett papper i plenisalens dunkel: ”Löntagarfonder ett jävla skit, som vi har baxat ända hit!” Som sakkunnig hade han tvivel redan då på socialiseringens välgörande effekter på vårt välstånd.

Vi har nu indoktrinerats i så många decennier, med en benägenhet att vara mer bekymrade över en privat företagares goda vinstutbyte, än inför en misslyckads konkurs! En konkurs innebär för samhället en ren ekonomisk varböld, där yttersta konsekvensen blir att andra företagare som fordringsägare går miste om intäkter som ska betala löner till de fungerande företagens anställda.

I indoktrineringens spår hyllas den som vunnit storvinst på spel och dobbel, medan en privat företagare som förvaltat en god affärsidé till att ge motsvarande vinst blir sedd över axeln som en ”utsugande samhällsparasit”. I vänsterns ögon har denne företagare lagt beslag på medel som rätteligen borde kommit löntagarna till godo. Samma synsätt existerar inte om förtjänsten tillkommit genom improduktiv verksamhet som spel.

Vänstern skriker idag högljutt om den grava orättvisan med högre skattesats som drabbar mig som pensionär jämfört med den löntagande grannen. Man använder sig gärna av en sårbar grupp som slagträ, men glömmer den mångdubbelt större orättvisa det innebär att om någon löntagare vill jobba övertid för att samla ihop startkapital till ett eget företag, då slår den progressiva beskattningen effektivt sönder sådana drömmar, genom extrem straffbeskattning för extrainkomsterna.

Det som beskrivs som ”att ta från de rika och ge till de behövande” skorrar numera rätt falskt, mot bakgrund av alla ekonomiska skandaler som ådagaläggs inom statlig förvaltning liksom inom ideologiskt drivande organisationer som fackförbund och förtroendeposter.

Det som blir följden är att vinster och extrainkomster som skulle kunna bli till nytt företagande, istället går till offentlig konsumtion och slösas bort genom fiffel och felslut.

Jag håller vänstern skyldig till att vi idag ser det akuta underskottet på nyföretagande i föhållande till det tillgängliga riskkapitalet.

6 kommentarer

  1. Leif Danielsson

    Men Göran, hur ser du på de ” hedervärda” skattesmitare som med alla medel, lagliga och olagliga, gör allt för att smita undan skatt? Tror du inte att dessa skapar viss oreda?
    Det är trots allt så att alla vanliga inkomsttagare, som skattar och gör rätt för sig, bär samhället på sina axlar, medan du och dina gelikar gör allt för att undergräva statens inflytande över civilsamhället.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Leif Danielsson, jag har förstått att kretiva personer som klarat av att tänka i nya banor och skapa företag som i sin tur skapat stora vinster, knappast upphör att vara kreativa när det är dags att deklarera.
      Det som gör det intressant att ägna stor energi åt att försöka behålla mer av sina intjänade pengar, är just den orättvisa beskattningen jag talar om. Med en rak skattesats, lika för alla, skulle intresset minska i samma grad som progressiviteten tas bort. Vid en given punkt skulle det löna sig mer att rikta sitt fokus på nya innovationer än att spilla energi på tråkig skatteplanering. Det kännetecknande för dessa människor är nämligen att de hatar att sitta med deklarationspapperen och ägnar sin skaparkraft åt fel saker just därför att det finns en så stor orättvisa och olika behandling.

      När vi har dessa idiotiska regler, så ska givetvis alla följa dem till dess vi lyckas göra dem mer rättvisa. Men jag förstår nog bättre än du hur dessa samhällets utvecklingsmotorer ser på din form av rättvisa, men som de och jag anser vara motsatsen.

      En rak skatt, som många kallar platt skatt, betyder att oavsett hur mycket du tjänar så betalar du samma procentsats. Införde man en sådan skulle alla prestationstak tas bort i ett nafs och samhället skulle återigen fyllas av fri skaparkraft, en skaparkraft som skulle behöva stora mängder riskkapital och du skulle återigen se banker som uppmanar barnen till sparande istället för slöserier som spel och tokkonsumtion.
      Hänger du fortfarande med, eller har du redan stängt av all inkommande post som stör din inskolade verklighetsuppfattning?

  2. Leif Danielsson

    Nu ska du inte vara ironisk mot en fattig människa som jag. Du förstår, Göran, jag har upplevt myntets bägge sidor. Från att ha upplevt de värsta avarterna av din uppburna ideologi, UMS- studierna. Jag fanns på den tiden på ASEA, jag tror det hette något annat inom industrin, där varje kroppsrörelse vi gjorde vid tex. en svarv, mättes på tiondels sekunder. Därefter sattes ackorden på våra jobb. Jag kan bara säga en sak: Fy fan för slipsnissar, på den tiden kallade tidsstudiemän.
    Nåväl, jag studerade, avancerade och hamnade i situationer där du, enligt vad jag förstått, arbetat med. Du har visst varit någon slags ”företagsdoktor” har jag förstått. Jag har även suttit och intervjuats av s.k. headhunters i samband med dina kollegers ”insatser” för att ”rädda” vissa industrier. Jag klarade mig bra, om jag får skryta lite.
    Det arbete du utförde, om det är så att du sysslat med detta, var totalt onödigt. Det företag jag jobbade för visste mycket väl vad som måste göras, men de var för fega för att genomföra detta själva. Då kom sådana som du in i bilden, ett slags köpta lakejer.
    Vad jag vill säga med detta, är att du kan sluta behandla mig som en idiot, för jag har minst lika stor erfarenhet, om inte mer än vad du har av näringslivet, det näringsliv som bär Sverige på sina axlar, exportindustrin.
    Jag undanber mig att du i fortsättningen använder uttryck som ”hänger du fortfarande med”. Det känns förnedrande att bemötas med ett sådant språkbruk…hänger du med??

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Som man går klädd blir man hädd Leif!
      Men den språkdräkt du själv har valt i dialogen med mig så lär du få tåla att även jag blir lite spydig i tonen.
      Du vet absolut inte vad du snackar om i detta.
      Svensk industris framgångar vilade på två fundament.
      1. Försprång gällande tekniska lösningar i form av produkter som låge före konkurrenterna
      2. Metodutvecklarna som ständigt sänkte produktionskostnaderna.
      Dessutom mättes inte dina arbetsmetoder på tiondels sekunder utan i centiminuter alternativt TMU.
      Du risar ackorden, men de var inget annat än fasta priser som överenskommelse mellan arbetsgivaren och löntagaren om vad som skulle levereras för den lön man kommit sams om.

      Du sjölv förväntar dig samma sak varje dag, när du går in på COOP eller ICA. Du skulle knappast gilla ifall den ena mjölklitern kostade 11 skr medan nästa i hyllan kostade 20 skr?
      Inte heller skulle du tycka om ifall hantverkaren du lejer inte kunde ge dig ett pris på jobbet, så att du kunde planera din egen ekonomi.
      Lämnar du in bilen på reparation så nog fan vill du veta på ett ungefär hur mycket pengar det kommar att suga ur din potmonnä.

      Men när det kommer till dig själv, då vill du slippa ansvar för hur mycket du ska leverera för de pengar du förväntar dig att få!
      Men din inkonsekvens passar helt och hållet in på din ideologiska övertygelse, nämligen att krav bara ska kunna ställas på andra och inte på dig själv.

      Som företagare är jag helt inställd på att ge dig ett pris per löpmeter virke av en viss dimension som du önskar anskaffa från Storselesågen. Men det kanske är helt okej för dig om jag svarar att ”priset det avgörs av hur jag mådde och hur arbetssugen jag var just den dagen jag plockade fram dina brädor”? Nähä, inte det? Men hur rimmar det med att det är precis vad du själv kräver?
      Vänsterhyckleri av värsta sorten.

      • Patrik

        Hej Göran

        Har konstaterat att många tycks glömma symbiosen mellan arbetstagare och arbetsgivare. Finns det inga arbetsgivare så finns det inga arbetstagare utan bara arbetslösa. Själv är jag en typisk arbetstagare, jag vill inte jobba dygnets 24 timmar göra dagens jobb samtidigt som försöker att fixa nästa jobb. Men jag har den största respekt för dem som brinner för att starta och driva företag. Samtidigt skulle det vara intressant att se hur många arbetstagare som skulle överleva en skatt på 104% av inkomsten och om inte det skulle uppstå några nya kreativa sätt att komma undan skatten. Med det vill jag säga att jag misstänker att mycket av de pengar som kommer tillbaka till beskattning flyttades under detta höga skattetryck.
        Sagan om pomperipossan ska tydligen vara ett bra exempel ett idiotisk skattesystem.
        Jag tror att om alla fick se hur mycket som de egentligen betalar i skatt till staten, landstingen och kommun så skulle det börjas ställas andra krav än idag på att politikerna skulle leverera en bra prisvärd vård, skola och omsorg.

        Med vänlig hälsning

        Patrik Marthin

        • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

          Tack för din kommentar Patrik!!

          Om man kan tillåta sig att helt frigöra sig från hela den inövade socialistiska värdenormen, så dyker det direkt upp stora frågetecken även kring de mest accepterade begreppen:
          Ta bara uttrycket ARBETSGIVARAVGIFTER !
          Varför ska man som arbetsgivare ha en extra pålaga utöver lönekostnaderna?
          Om vi nu ska envisas med att beskatta produktionen istället för konsumtionen, så vore det väl betydligt mer renhårigt att man som arbetsgivare betalar ut hela lönekostnaden till arbetstagaren, så att denne kan se hur mycket av dennes arbetsinsats som tas ifrån honom eller henne?
          Ett annat exempel är SJUKLÖNEN !
          Den bygger på att man skulle bli sjuk av att arbeta och att det är arbetsgivarens fel ifall den anställde får influensan eller snuva !?!

          Ska vi få Sverige att lyfta igen, så måste antalet utan arbete minska betydligt och helst gå mot noll, vilket dock kan medföra risk för hybris hos fackförbunden?

          Hur man än vänder och vrider på resonemanget, så återkommer vi hela tiden till förutsättningarna för företagsamma att etablera nya konkurrentkraftiga verksamheter.
          En rak eller ”platt” skattesats är ett viktigt steg på vägen, men måste även kompletteras med en genomgripande omskolning från den benägenhet att se privata företag som något hotfullt parasiterande på den offentliga sektorns pengar, vilka ju de facto är dina och mina och allas våra gemensamma.

          Att hantera våra gmensamma resurser bör därvid ses med större respekt och att förtroendevalda politiker hela tiden fås att förstå att det är inte deras egna resurser de hanterar. Kanske skulle vi behöva införa en ansvarsprövning för riksdagsledamöterna, precis som sker för bolagsstyrelser i det privata näringslivet ? DÅ kanske ansvarstagandet skulle bli mer tydligt?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.