Tankar om Kittelfjäll och Dikanäs

Mina tankar går så här:

I Dikanäs finns redan en infrastruktur i form av sjukvård, affärer, transportföretag, skola och grunden för att kunna expandera som fjällby.

Dessutom finns där ett avloppsverk som i sig skulle behöva rustas upp och betjänar en betydligt större ortsbefolkning än i Kittelfjäll.

Hade jag varit med från början, tror jag att jag skulle ha förespråkat en annan lösning på expansionen i Kittelfjäll, än den vi nu sitter i kommunstyrelsen och tar beslut om i form av olika detaljplaner och kommunala investeringar.

Om vi istället hållit Kittelfjälls fjällsluttningar fria från fritidshusbebyggelse, hade dess dragningskraft för avancerad skidåkning kvarstått och även den nu så populära skoterturismen hade kunnat styras på ett annat sätt. Istället skulle vi kraftsamlat för att styra upp Dikanäs till att ta emot det växande intresset av att bygga fritidshus nära Kittelfjälls skidbackar.
Avståndet mellan Dikanäs och Kittelfjäll hade kunnat överbryggas logistisk genom en tätare busstidtabell, med transporter som kunnat subventioneras till en början, till dess att volymerna blivit självbärande. En rejäl parkeringsplats i Kittelfjäll hade varit lätt att motivera.

Vägen mellan Dikanäs och Tärna hade kunnat motiveras att rustas upp, vilket hade öppnat en anslutning till den mer familjebetonade skidåkningen i Tärna/Hemavan, nåbart för dagsturer.

Hyreshuset i Dikanäs hade då fått ett helt annat värde för studenter och besökare utan eget boende.
Pengar vi nu satsar i nytt avloppsverk i Kittelfjäll hade gjort gott åt avloppsverket i Dikanäs och vi hade sluppit hela probelmatiken kring rasriskerna på fjällsidan, som kan komma att kosta kommunen betydande belopp, ifall de geologiska undersökningarna visar sig vara osäkra.

Det finns säkert saker jag inte känner till på detaljnivå i detta, men i stort förefaller mig den här tanken betydligt mer tilltalande, då vi med det begränsade antalet bofasta i Kittelfjäll, kan komma att få framtida problem med att Kittelfjäll förvandlas till en turistenklav, som står öde större delen av året.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.