Har Sorselepolitiker blivit folkets herrar istället för dess tjänare

Sorseles politiker har en ovanlig syn på vad demokrati innebär.
Medan Storbrittannien respekterar sin folkomröstning om utträde ur EU, så nonchaleras forlkomröstningsreslutatet i lilla röda Sorsele.

8 kommentarer

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Kjell Öjerud (V) sitter som kommunalråd. Sedan stöds hans parti av en ledande centerpartist som har personlig vinning om vindparken byggs där den planeras, då han har sina marker där, enligt uppgifter jag fått av en bekant där.
      Jäv-frågan leder till en prövning i fövaltningsdomstolen.
      Av kommunstyrelsens 9 ledamöt är 4 socialdemokrater och 3 vänsterpartiste samt 2 centerpartister, så 7 av 9 är helröda, men det är tydligen ingen garanti för att folkviljan följs.
      Av fullmäktiges 21 ledamöter är 14 Vänsterpartister eller sossar.

  1. Åke Nilsson

    De som gick emot folkviljan var alla andra utom Socialdemokraterna.
    Centerpartiet, Moderaterna och KD röstade mot folkviljan tillsammans med Vänsterpartiet. Det säger en hel del tycker jag. Hade (S) varit i majoritet hade beslutet följt folkviljan.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Ja Sorseles sossar framträder som de som tar folkviljan på allvar. Sedan är ju givevis frågan om deras ställningstagande utgår från moral eller från att dra till sig väljare? Men vi utgår väl från att det handlar om det första ?
      All heder åt dem.

  2. Leif Danielsson

    Nu gör du det igen. Om en borgerlig majoritet tagit beslutet, skulle du förmodligen ha höjt dem till skyarna. Snälla Göran, du har ju alla hästarna hemma, varför förstör du dina argument genom att alltid hemfalla till att hänvisa till ”dom röda”?
    Är verkligen politikens olika sidor så viktig för dig att du i alla sammanhang måsta få in en politisk vinkling i allt du argumenterar om?
    Du skriver mycket som jag håller med dig om, men varför förstöra allt vettigt genom att blanda in ”blått och rött”?
    En sak är säker, så länge du argumenterar som du gör, kommer jag att göra mitt bästa för att med ord bekämpa dig, även om jag i många saker håller med dig. Snälla, skriv vad du anser, men sluta politisera allt. Du inser ju att vad kommunen behöver är samarbete, så varför inte ägna dina krafter åt annat än att hacka på ”de röda”? Jag tror att vi en gång var överens om att kommunalpolitik hade litet eller inget att göra med ”rött eller blått” utan mer med sunt förnuft. Har du glömt det??
    Åtminstone jag skulle respektera dina åsikter om kommunens väl och ve mycket mer, om du slutade skylla allt på de ”röda”. Jag är övertygad om att du/ni skulle vinna på att bara framföra vettiga argument, bra för kommunen.
    Ha det bra.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Leif!
      Jag förstår uppriktigt sagt inte vad du läser in i det jag skrivit?
      Jag hedrar socialdemokraterna som de enda som tydligt kliver fram och tar ställning för folkomröstningens majoritet.
      Jag har läst mitt inlägg flera gånger och det enda jag kan hitta som du och Åke rimligen kunnat hänga upp er på är orden ”röda Sorsele”?
      Att Sorsele kommunstyrelse totalt domineras av två röda partier är ställt utom all debatt. 7 av 9 ledamöter är antingen purpurröda vänsterpartister eller socialdemokrater. Bland väljarna själva är det 2/3 som röstat rött.
      När man talar om det ”röda Norrland” så åsyftar man ju ytterst väljardominansen, eller hur?
      Det ”röda Sorsele” är inte min uppfinning, utan något jag hört i många olika nyhetssammanhang.
      Vad jag ville peka på var att trots att det finns en så dominerande övervikt för ett visst politiskt synsätt, både bland de breda väljargrupperna och ända in i kommunstyrelsen, så kan inte väljarna lita på att deras ”röda” maktorgan är underställd folkviljan, utan istället uppträder som folkets herrar.

      Vet du Leif, jag tror att du och Åke ska inventera insidan av era egna mottagningsorgan och där grubbla över den överkänslighet som verkar ligga till grund för de reaktioner som likt pollenallergier slår ut även rent psykosomatiskt?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.