Behöver du kallställa fritidshuset är detta kanske bra att veta?

Mitt nästa byggprojekt är en timmerstuga, där ägaren ska kunna lämna huset och enkelt kunna kallställa det, utan att vattenledningar fryser sönder.
Det normala är ju att man har en backventil i änden av sugslangen nere vid brunnens botten. Det innebär att om huset kallställs, så kommer vattennivån i sugledningen att vara ända uppe vid pumpen man har inomhus. Då måste man lossa pumpen och suga ut vattnet ned till att nivån hamnar under frostsäkrat djup.
Min vän Robert Svensson på Svenssons värme och sanitet i Vilhelmina gav mig ett finurligt alternativ.
Om inte sughöjden är för hög så kan denna metod kraftigt förenkla kallställningarna.
Du känner kanske till de tekniska förutsättningar för att suga upp vatten, innebär att ingen pump i världen klarar av att suga vatten högre än den teoretiska gränsen på 10,2 meter vertikalt mätt? Detta beror ju på att vatten väger 1 kg per liter och atmosförstrycket är 1BAR, eller rättare 0,1 Megapascal enligt SI-systemet. I verkligheten är det praktiskt omöjligt att med normala villapumpar få upp vatnet högre än ca 9 meter. Att trycka upp vattnet är däremot enkelt.
Om du har en sughöjd på bara några meter kan du göra så här:
Sedan du borrat hål i brunnsringarna för att föra in sugledningen på låt oss säga 2-3 meter ovan vattenytan, sänker du sugledningen lägre så att den bildar ett vattenlås i svag u-form.002
Närmast pumpen monterar man så en backventil som på bilden, så att när pumpen stannar så ”hänger” hela vattenpelaren i sugledningen i vacuumet bakom backventilen. För att man enkelt ska kunna sänka vattennivån i sugledningen till under frostsäkrat djup, behöver man så montera ett T-stycke mellan backventilen och sugledningen. På denna monterad man så en renspropp med en gummipackning som tätar bra.
När man så ska lämna huset, så bryter man först strömmen till pumpen, varpå man spolar ut allt vatten ur pump och hydrofortank. Därefter öppnar man rensprppen så att luft kommer in i sugledningen. ”Slörp” så är vattennivån nere i överkant av det horisontella vattenlås som sugslangen bildar och man kan låsa och åka hem.
När man så återkommer, fyller man lite vatten i pumphuset genom hålet för rensproppen, skruvar dit rensproppen och slår på strömmen till pumpen och vips så får pumpen tag i vattnet i vattenlåset och börjar suga upp vatten ur brunnen. Vacuumet har nu återskapats och vattenpelaren ned till brunnen kommer att hänga i detta vacuum tilld ess man återigen öppnar rensproppen!
Inga krånglande markventiler som lägger av efter 10-15 år och tvingar dig att gräva upp skiten igen.
Genialiskt enkelt, eller hur?

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.