Ännu en lyckad kompromiss i kommunstyrelsen Vilhelmina

Vi har idag nått enighet mellan Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, Centerpartisterna, Moderaterna och Vänsterpartisterna om ett gemensamt remissyttrande rörande förslaget om bildande av en storregion Norrland.
Budskapet var icke möjligt för enskilda lokala partiorganisationer att få igenom, utan endast just som ett gemensamt yttrande från kommunstyrelsen.
Som Kristdemokrat är jag nöjd och glad över kompromissen, där sammanfattningen av vårt lokala partiyttrande finns med i original.
Jag beklagar givetvis att inte Politiskt Alternativ ansåg sig kunna ingå i kompromissen, men själv har jag resonerat att det är bättre att vi får fram en del av våra synpunkter än inga alls. Bättre att nå fram med någonting väsentligt, än att tjura ihop för att vi inte kan få allt vi vill ha. Den attityden tycker jag även har präglat våra samverkanspartner och föranleder respekt för deras förmåga att se helheten istället för detaljerna.
I ett i övrigt utomordentligt respektabelt sammanträde i kommunstyrelsen, där vi systematiskt bearbetat 54 olika ärendepunkter, lyfte ett par frågor spänningen ytterligare ett par steg varav frågan om Storregion var en av dem.
Den här formuleringen i yttrandet tycker jag innehåller det väsentligaste av de farhågor vi i KD uttryckt, tillsammans med de positiva möjligheter som ingår i delbetänkandet och som inte heller det verkar helt grundlösa:
“ Den nya mellannivån, den norra storregionen, riskerar att föra makten längre bort från medborgarna i Norrland än vad dagens landsting gör. Region Norrland blir till ytan större än många länder i Europa. Det finns en tydlig och uppenbar risk att det ytterligare försvagar de glesa områdena och att det demokratiska underskottet för vår del ytterligare ökar. Besluten i den nya regionen kanske kommer att fattas snabbare och billigare än idag men med mindre insyn i de lokala förhållanden Det bör ankomma på de i det nya fullmäktige deltagande partierna att de olika geografiska områdena- då även glesbygden-blir representerad. Detta sk givetvis också gälla de nämnder och institutioner som fullmäktige tillsätter, eller i övrigt medverkar till att skapa.”
Utöver detta beslutade vi att anordna ett seminarium i ämnet, där sakkunniga från utredningen ska ges tillfälle att svara på Vilhelminabornas frågor och faghågor. Kommunchefen gavs i uppgift att anordna en sådan under hösten. Som fritidspolitiker känner jag mig inte tillräckligt kunnig för att kunna ta distinkta ställningstaganden i frågan och ser fram emot en sådan hearing.
Med detta vill jag även rikta ett aktningsfullt tack till mina kollegor i de andra partier som ingått i överenskommelsen om remissyttrandet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.