De enklare jobben finns bara vi tänker till lite!

Vi kan inte klara självförsörjning av varken skor, kläder eller livsmedel vid en blockad.
Samtidigt går en halv miljon arbetslösa, oftast på grund av för låg eller avsaknad av utbildning.
Dessa måste försörjas via A-kassa eller Försörjningsstöd (socialhjälp).


Vore det inte bättre för alla inklusive de gemensamma skattefinansierade resurserna, om vi kunde överbrygga gapet mellan A-kassor, F-kassa och kommunbudgetar, så att vi genom att halvera bidragsnivån och låta dessa pengar gå till att stärka producenternas ekonomi inom kläd- och livsmedelsproduktionen, så att de fick råd att anställa alla dessa lågutbildade i lärlingsutbildningar eller direkt i produktionen.
Därmed skulle vi ha råd att grädda egna pannkakor till våra åldringar istället för att importera dem från Polen, samtidigt som alla fick ett arbete att gå till?
Varför skulle vi inte kunna ha kommundrivna jordbruk för närproduktion och få detta bekostat via samma kanaler som idag finansierar att 500 000 går och driver på dagarna. Åtminstone för livsmedelsbehoven inom offentliga sektorn som skolor, sjukvården och hemtjänsten?

4 kommentarer

  1. Suzanne Sellin

    Hur mycket skulle ett sånt arbete ligga lönemässigt. Såg att man nånstans betalade 23 kr i timmen till utländska byggjobbare. Är det en skälig lön tycker du? Eller har du något förslag?

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Suzanne!

      Fundera du först lite över varför vänstermänniskor tenderar att bli så stirriga när jag tar upp detta så viktiga ämne?
      Varför bestämmer du dig för att gå in i en seriös diskussion med så extrema utgångspunkter?
      Både du och jag vet att det finns samvetslösa människor som varken drar sig för att stjäla eller grovt utnyttja andras strävan.

      Om vi utgår från vad svenska pensionärer anses ska kunna leva på så har vi väl en bottennivå som borde gälla för alla, eller hur?
      Nog tycker väl du också att det är svårt att motivera att olika normer för minimiinkomst ska gälla för om man är fackansluten eller folkpensionär?
      Om vi halverar andelen bidrag från samhället till alla som går sysslolösa, så finns det ju pengar till att höja upp nivåerna för våra fattigaste åldrande, samtidigt som den andra halvan av skattefinansierade bidragen kunde gå till att kompensera bönder och andra hårt pressade egenföretagare för att de letar fram vettiga arbetsuppgifter och betalar skälig lön till de som annars skulle ligga hemma på sofflocket i väntan på att arbetsförmedlingen ska ringa?
      Låt oss säga att en rimlig miniminivå för en svensk vuxen medborgare skulle kunna vara 10 000 efter skatt, då skulle detta innebära en kostnad på ungefär det tredubbla för en arbetsgivare inom de pressade beklädnads- och matbranscherna, vilka har förutsättningar att bli de som hjälper oss till självförsörjning på kläder och mat. Går då staten in med bidrag som täcker marginalkostnaden till att den anställdes prestationer når ekonomisk bärighet i dessa konkurrensutsatta branscher, så är det ju en sexdubbel samhällsekonomisk vinst och besparing för alla.
      Den arbetslöse får anställning som ger möjlighet att börja bygga sin egen tillvaro.
      Företagaren får en hjälp på traven till att utöka sin produktion med bärkraft.
      Samhället blir skyddat genom höjd självförsörjningsgrad.
      Halverade understödskostnader gör att de gemensamma resurserna räcker till att höja upp pensionärerna över fattigdomsgränsen.
      Vi slipper mycket av de segregationsbaserade socioekonomiska spänningar som leder till upplopp, stölder, bilbrände och liknande.
      Minskad arbetslöshet ökar konkurrensen kring de som har kvalificerade utbildningar, vilket leder till lönepress uppåt med vidhängande inflation och räntehöjningar, vilket de flesta nationalekonomer är överens om har en gynnsam effekt på samhällsutvecklingen.

      Kan du överhuvudtaget se en enda nackdel med mitt förslag, förutom att det bygger på sunt förnuft och därmed vida överträffar socialdemokraternas och vänsterpartiets särintressestyrda linje som de fått till skänks av fackförbundens lobbyister?

  2. Lennart Lindström

    Jag har berört ämnet i ett inlägg kallat ” Bananplantager i Lappland … utan smutsig besvärlig matjord” från vilket jag kopierar inledningen ”Tidigare inlägg har handlat om den storskaliga livsmedelsproduktionen i världen, som kämpar mot torka och ökenutbredning i merparten av världen. Men ny teknik vänder sig också mot en helt ny målgrupp: En miljard småbrukare, som odlar egen mat utan jord. Detta sker i kontrollerade miljöer, som är hopkopplade och styrda via internet. Människor kan på så sätt försörja viktiga delar av sina egna livsmedelsbehov, via metoder där “jord” inte längre tekniskt behövs för odlingen”.

    Men tyvärr försvinner ständigt fler jobb på andra ställen än de nya som kan skapas genom detta.

    Du kan läsa om dessa idag existerande, och troliga framtida dominerande odlingsformer på https://www.facebook.com/notes/lennart-lindstr%C3%B6m/16-bananplantager-i-lappland-utan-smutsig-besv%C3%A4rlig-matjord/202579526796146

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Lennart!

      Mycket intressant artikel du presenterar här.
      Jag är dock mest intresserad av att försöka tvinga fram motargument från de gaphalsar som fördömer ideérna om att skapa instegsjobb för de stora massor som står utanför arbetsmarknaden. Dessa vänsterfokuserade hänger upp hela sin argumentation på utbildning, utbildning och åter utbildning, som om det skulle vara en generell lösning för sådana som inte ens klarar av SFI på 4 bidragsfinansierade utbildningsår!
      Jag blir så trött på dessa ansvarslösa fantasier och ämnar ta ett nappatag på argumentationsarenan med företrädarna för det alternativet.

      Din kommentar styrker förvisso mitt förslag, men inte ett ljud hörs från alla de som förfäktat utbildningslinjen, medan vi redan nu har akut brist på lärare och de som är i tjänst håller på att kollapsa av kämpandet med loja adepter och hysteriska byråkrater i skolöverstyrelsen.
      Istället hävdar de att instegsjobb skulle dumpa lönenivåerna för stora yrkesgrupper, utan att detta någon anda gång härletts med logiskt underbyggda argument. Att haspla ur sig ekon från särintresseorganisationer är tydligen det enda vi kan förvänta oss?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.