Det är åt HELVETE på ren svenska !

VK presenterar resultat av en företagarundersökning som visar att 60% av ortens företagare är rädda för att stöta sig med kommunledningen av rädsla att det ska drabba deras företag i form av återverkningar vid kommunens upphandlingar och på andra sätt via kommunens myndighetsutövande.

För oavsett hur välgrundade dessas farhågor än må vara, eller om allt bara vilar på en helt obefogad vanföreställning som en del vill göra gällande, så är följderna förödande för det företagsklimat vi så väl behöver förstärka och gynna.

Försöker vi oss på att finna grogrunden till att ens misstanken om otillbörligt gynnande av politiskt lojala entrepenörer kan ta form och gro, tror jag att det till stor del kan bero på hur kommunmedborgarna ser på tillsättningen av de tjänstepersoner som har att praktiskt sköta kontakterna med företagarna.
Om allmänheten ser det som att tjänstetillsättningar ser ut att baseras i huvudsak på partitillhörighet istället för enbart på kompetens, kommer givetvis detta att slå igenom även på tilliten över att uppdragsupphandlingarna sker helt objektivt.

Jag kan inte själv ha någon uppfattning i om det finns sakliga grunder för sådana misstankar, men kan inte undgå att ta in det som kommer in via mina två öron heller. De upphandlingar som jag själv har varit med om att ta beslut om som ledamot i Kommunstyrelsen och dess arbetsutskott, har i allt verkat sakligt värderade av förvaltningens handläggare. Dock har jag ingen som helst kontroll över de lokala upphandlingar som sker via fastighetsförvaltningen inom VIFAB och VIBO.

Den offentliga insynen har genom konstruktionen med förvaltning i aktiebolagsform kraftigt försämrats och de nya reglerna för direktupphandling har gjort det ännu mycket lättare för att ens misstänka att personliga relationer kan slå igenom. Men hur mycket har ledningen för dessa bolag gjort för att motverka sådana misstankar ? Ytterst är det ju fullt möjligt att skapa en betydligt bättre transparans än den som leder till misstankar och ryktesspridning, som givetvis är det som i grunden skapat den oro som artikeln I VK återger.

Så därför menar jag att om KD får majoritet i Kommunstyrelsen, bör vi lyfta frågan om att finna en annan och mycket öppnare förvaltningsform, än bakom de insynsmurar som aktiebolagsformen innebär. Jag vill att allmänheten ska kunna följa beslutsgången i detalj och ser det som ett första steg på vägen mot en helt annan atmosfär för företagande och entrepenörskonkurrens.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.