Jag tror mig ha lösningen !

88 lokalpolitiker har hittills under denna mandatperiod hoppat av sina förtroendeuppdrag i Västerbotten.

Det är 16 fler än i fjol och trenden är tydligt ökande.

Vanligast är att unga kvinnor lämnar och vanligaste orsaken är ”personliga anledningar”.
Synar vi emellertid hur lite som görs för att föra ut de politiska frågorna och ta tillvara medlemmarnas och väljarnas kunskaper och åsikter, så tycker jag de flesta partier har skäl till att rannsaka sina ageranden.

Jag har som gruppledare för KD vinlagt mig om att till partimedlemmarna föra ut vilka frågor som dykt upp i kommunstyrelsens arbetsutskott, där jag själv bestrider en ledamotspost. Det har rönt uppskattning, men vi saknar utrymme för interna partidiskussioner medlemmar och förtroendevalda emellan.

Därför har vi nu även skapat en sådan diskussionsgrupp på Facebook, där alla KD-medlemmar i vår lokalavdelning kan få tillträde.

Jag har även motionerat om att skapa ett sådant allmänt diskussionsforum på kommunens hemsida och till den ansluta en enkätsida, där varje IP-adress kan duga som en röst.

I väntan på en sådan tänker jag försöka öka vår interna direktdemokrati, där KD-medlemmarna själva kan vara med och interaktivt besluta och styra vår politik.

I samma tankes riktning vill jag även se en ökad digitalisering inom kommunens administration, där man inte ska beöva åka bil för att delta i möten. Man ska kunna vara förtroendevald politiker men verka och delta hemifrån.

Det är ett måster för att vi ska kunna engagera strängt upptagna småbarnsföräldrar i de politiska besluten.

På sikt måste fler beslut föras ut till väljarna att besluta om via folkomröstningar och tekniken för detta finns redan.

Politiken behöver en kraftig moderisering!Direktdemokrati

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.