Samhällets resurser fördelas helt fel!

Ta bara de enorma summor, de miljarder som satsas på att få ned antalet dödsolyckor i trafiken kontra de som läggs på att få ned antalet självmord och förebygga psykisk ohälsa.

Medan antalet dödsfall i trafikolyckor sjunkit till 400-450/år, så fortsätter suicidtalet att öka i takt med psykisk ohälsa och ligger nu i fjol på 1635 ”lyckade” självmord, varav 70% är män.
Självmordsbenägen

Vi har alla ett ansvar att minska lidandet hos våra medmänniskor, men tyngst ansvar vilar på oss förtroendevalda som fördelar resurser och styr övergripande insatser.

Förra regeringen gjorde ingenting och den nuvarande ”feministiska” regeringen tycks lika ointresserad av att ta i skiten.
Av någon för mig obegriplig anledning har självmord nedklassats till samma nivå som insest, pedofili, tidelag och nekrofili !? Ingen vill ta i problemet.

Men den modiga Anne Lundberg har ni äntligen gjort en programserie under rubriken 30 liv i veckan.
En forskare som hon hittat och som intresserat sig för problemet, pekar på 3 huvudorsaker:

1. Pojkar och män förefaller ha en benägenhet att lösa problem på ett mer aggressivt sätt än kvinnor och mansbilden pekar på den enskildes ansvar att lösa livsproblem.

2. Alkohol i kombination med ADHD, Bipoläritet eller lägre stresströskel.

3. Mansbilden som skapas av hjälteidealet, leder till att man inte har lärt sig be om hjälp. Det upplevs som svagt och misslyckat att be om hjälp och vi får för lite träning i att se oss själva utifrån.

Störst risk löper de som har ”drivet” och som ofta förvånar omgivingen av extremt ordningssinne, extremt skapande eller andra former av utpräglat utleverne.

Har det gått så långt att en depression lett till självmordstankar, så GÅR DET INTE ATT TRÖSTA BORT, utan det enda som hjälper då är adekvat medicins behandling. Den som försöker trösta någon som sitter med avstängningsknappen i handen, kommer bara att bränna ut sig själv och i den yttersta konsekvensen av detta även riskera att själv dras med in i en depression man inte själv kan ta sig ur.
VI MÅSTE BÖRJA TALA ÖPPET OM DEPRESSION OCH HUR VI KAN HANTERA EN SÅDAN!!!
Det är oftast intelligenta människor som drabbas i högre grad.

Jag tror:
Att vi i långt större utsträckning måste träna våra barn och unga att tala om hur man mår och be om hjälp så fort man känner sig nedstämd eller deprimerad, samt att även låta omgivningen påverka sina egna beslut åtminstone till 10-15%. Vi som tillhör gruppen ”som saknar broms” eller som omgivningen upplever ”Inte går att bromsa”, måste tränas till att ta den hänsynen hela tiden till andras önskningar, även när de inkräktar på våra mål och planer.

Att vi bör nyttja skolan till detta, samtidigt som familjer och vänner deltar i den träningen.

6 kommentarer

  1. Tarja Eliasson

    Pratade en gång med en terapeut som hade kognitiv beteendeterapi som sitt specialområde. Hon berättade för mig att hon själv hade ADHD och hennes son hade också ADHD. Vidare sade hon att det är oftast smarta, intelligenta, drivande och framåt människor som har bokstavskombinationer. Själv hade hon lärt sig att hantera ADHD till sin fördel. Så där har du rätt att, intelligenta människor drabbas i högre grad!

    Även jag följde samma programavsnitt som du och känner igen allt som presenterades där. Det kommer tydligen fler avsnitt med Anne Lundberg och tjejen som spelade en jättebra roll i thrillern ”Bron”. Hette hon ”Saga” i serien eller i verkligheten? Kommer inte ihåg. Han inte uppfatta om hon var bipolär eller hade ADHD. Något av dem hade hon som diagnos. Anne Lundbergs far och även farfar hade tagit livet av sig. ”Saga” sade något viktigt: att, ta livet av sig är en definitiv lösning av ett temporärt problem. Man vill bara ”vila” och har inte kunnat tänka klart konsekvenserna.

    En annan person, minns inte vem, uttalade sig att, självmord är ett ”ögonblicks galenskap”. Det kan nog stämma för förmodligen kan man inte tänka klart och det blir en stundens ingivelse. Minns Ted Gärdestad som mådde dåligt. Han sökte hjälp före sitt självmord och som jag minns det fick han inte direkt hjälp och tog livet av sig. Tragiskt och tråkigt för oss alla som älskade detta musikaliska underbarn.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Det sorgligaste är ju att vi idag har tämligen mycket kunskap om hur man förebygger och behandlar, men regeringar av olika slag tycks fullständigt vettskrämda att ta i ämnet ens med tång!

  2. Linnea

    Min mamma begick självmord! Hon var så djupt deprimerad att enligt henne var det enda lösningen på hennes smärta. Hon behövde medicin som inte gavs! Jag var 7 år då. Tack att du skriver om så svår ämne! Vi måste våga prata om självmord.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Självmord har genom historien varit ohyggligt stigmatitiserat och skambelagt. Kyrkan har bland annat vägrat att tillåta självmordsoffren begravas i vigd jord, utan hänvisat dessa att begravas utanför kyrkogården bland syndare som inte förtjänar Guds förlåtelse och med säker leverans till helvetet.
      Helt oacceptabelt att en del av detta synsätt tycks leva kvar i form av att ingen riksdagspolitiker tycks vilja ta tag i frågan, trots att vi idag betraktar psykiska tillstånd såsom behandlingsbara, på samma sätt som somatiska dito?
      Istället prioriterar man helt ologiskt hur skattemedel används för folkhälsan.

  3. Kenneth Hellberg

    Kan bara hålla med, ingen ska behöva må så dåligt att det enda alternativet är självmord.

  4. Calle

    Självmord är djupt sorgligt och behövs tas upp oftare. Men trafikdöden är också viktig och där har du fel siffror, ca 250-300 dör varje år tråkigt nog,men rätt ska vara rätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.