Var ska vi dra gränserna för yttrandefriheten?

Nu diskuteras Centerns förslag att förbjuda sexistisk reklam i offentliga rummet, med hänvisning till att stripklubbarna i Stockholm vägrar respektera konsumentverkets rekommendationer, att undvika göra sådan reklam på bussar och taxibilar.
Företrädare för Liberalernas ungdomsförbund varnar för glidande gränsdragning för vad som ska tillåtas rymmas inom yttrandefriheten, såsom fundamental grundpelare för ett öppet demokratiskt system. De menar att det finns en rad närbesläktade steg att ta som succesivt urholkar vår grundlagsbefästa rättighet, att fritt uttrycka olika synsätt och värderingar och som jag kan tycka på goda grunder.
Religionsfriheten är en annan sådan grundlagsbefäst rättighet och där ingår rätten att fritt få uppföra religiösa byggnader där religionen kan ges uttryck. Men vi ser nu en sådan debatt kring ett moskébygge i karlstad, där muslimska föreningen vill bygga en moské på för ändamålet lämplig plats och i harmoni med kommunens detaljplaner.
Trots det väcker detta starka motreaktioner blnad allmänheten.
Det gäller att hålla stadigt grepp om vår demokratis fundament, om vi inte ska glida över till en majoritetsdiktatur.
När det gäller uppförane av minareter, där religionsutövarna tvingar sig på övriga med skrålande böneutropare 5 gånger dagligen, ser jag “nedsmutsningen av offentliga rummet” som ett tillräckligt hållbart argument för att hindra detta, men så länge man håller sig inomhus så…
Bhurka och nikab är en annan sak som faller inom begreppet maskering och går att argumentativt jämställa med rånarluvor och liknande, som försvårar behovet av identifiering.
Men att förbjuda sjal där ansiktet är synligt förefaller för mig hamna på fel sida gränsdragningarna och bör vara tillåtet enligt grundlagsskyddade mänskliga rättigheterna.
Så åter till frågan om offentlig reklam för stripklubbarna i Stockholm:
I och för sig tror jag inte någon skulle uppleva ett direkt riktat förbud som revolt mot våra demokratiska värden, men kan heller inte helt bortse från varningarna om att vi ger oss ut på ett glidande plan.
Det är bara att se hur senaste dagarnas debatt här fyllts av krav på att min rätt att publicera kända bekräftade fakta, rörande socialdemokraternas förflutna kopplingar till nationalsocialismen, ska inskränkas och hur långt man är beredd att gå för att tysta mig för gott som kommunpolitiker.
Den sortens människor har väldigt låg respekt för grundlagen och hela deras ideologi bygger på just majoritetsdiktatur. Så jag riktar mig till er som inte accepterar stora avsteg från våra grundlagsskyddade mänskliga rättigheter med frågan:
-Tycker du att vi ska förbjuda sexistisk reklam för stripklubbar, eller rent av även förbjua stripklubbar totalt och hur motiverar du i så fall ditt ställningstagande?
Och du som anser att vi inte kan gr över den gränsen för yttrandefriheten, hur motiverar du ditt ställningstagande?
censurvapnetOch till er som valt socialdemokratin: -Bry er inte alls om frågeställningen, den ligger på ett helt annat plan!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.