Demon eller helgon?

När man tar del av kommentarerna till Åke Nilssons svanesång, kan man lätt få för sig att det är ett blivande helgon som nu tappat sina egna partikollegors förtroende!
Men i väntan på revisorsrapporten kring jävsfrågan, tränger sig minnen fram kring hur densamme Nilsson intrigerade för att intervenera i KD:s nominering av mig till kommunstyrelsen, hur han fifflade med pengarna och tänjde på sanningen när det gällde Cloudberrymiljonen och hur illa han behandlade och skuldbelade Maria Kristoffersson och Jonny Kärkkäinen för kostnadsbildningar underställt fastighetsbolaget VIBO AB, där ingen av dem haft något inflytande.
Men värst anser jag det vara att han genom att förneka sin egen inblandning i avtalsupprättandet, därmed sätter oskyldiga tjänstemän och chefer i klistret.
Detta trots att det numera finns papper på att han själv varit huvudman i härvan.
Nej, det är inget oskyldigt helgon vi har att skaffa med.
För den skull behöver man inte heller strö salt i såren eller bedirva häxjakt, för då blir är man inte bättre själv.
Men det blir lätt snedvridet hur man än förhåller sig, så det bästa är nog att avvakta och invänta fakta från revisionen.

2 kommentarer

 1. Leif Danielsson

  Även om jag tillhör ”gatans parlament” tar jag mig friheten att ha åsikter om Åke Nilsson. Han har aldrig varit min favorit, så till den milda grad att jag inte röstade på S vid förra valet, enbart p.gr av denne man.
  Hans debut var ju minst sagt spektakulär, med Cloudberrymiljonen, där han (och kanske fler) tog beslut i denna fråga på ett minst sagt anmärkningsvärt sätt. Att kommunalråd ger sig in i affärer av denna art brukar sällan sluta väl. Så inte denna gång heller. När ska de lära sig??
  Ett annat klavertramp, denna gång rörde det sig om 400 000 om jag inte minns fel. Oavsett summan, den är inte viktig, var invigningen av sporthallen. Där festade pamparna både från V-mina och omkringliggande kommuner till på skattebetalarnas bekostnad. Hans förklaring till mig; ”om vi får enbart 2 nya elever till skolan har det betalat sig”. God dag yxskaft, vad hade det med saken att göra??
  Hoppas det nya kommunalrådet INTE har 20 år bakom sig i politiken för då är risken överhängande att det blir en ny besserwisser på posten.

  • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

   Tack för dina synpunkter Leif!
   Genom mitt uppdrag i Kommunstyrelsen har jag på nära håll kunnat följa Åke Nilsson i ord och handling.
   I än större utsträckning genom att jag även haft förtroendet att representera i samma organs arbetsutskott, där vi bara är 5 politiker inkluderande Åke:s ordförandeskap.

   Själva ordförandeskapet har under min tid präglats av samarbetsklimat, där alla fått framföra sina åsikter. Dock finns en påtaglig känsla att känsliga frågor skötts utanför både protokoll och sammanträden och att valet av ärenden som de facto lagts upp på beslutsagendan i stor utsträckning varit frågor, där ordförande trott sig kunna förvänta sig stort samförstånd.
   På samma lista sätter jag upp hur motioner hanteras och behandlas, där jag fått känslan att rätt personer belönas med ett positivt bemötande, utan att detta i realiteten betyder ett skvatt, eller påtagliga konsekvenser politiskt?

   Men när det gäller att leda sammanträden finns inte mycket i övrigt att önska.
   Möjligen visar sig Åke lite lynnig med humöret när inte utfallen blir de förväntade, men det har jag personligen inga större problem med. Däremot vet jag att andra är betydligt känsligare för detta.

   Festen vid firandet av sporthallsbygget var även det något jag själv helt saknar förståelse för, även om jag minns en annan lägre summa än de 400 000 du beskriver.
   Om kommunalrådet drivit dubbla agendor får revisorsrapporten ge svar på. Men om så skett är det ytterst allvarligt ur både förtroende- och demokratisynvinkel?
   Möjligen måste vi efter det som skett även göra en ordentlig granskning av hur delegationsordningen ser ut generellt i vår kommun?
   Vi ska kanske se till att inte lägga så mycket i knät på en enskild person i fortsättningen. Det är i vart fall något jag hela tiden varit kritisk till och det inkluderar även alla de områden där nuvarande Fullmäktiges ordförande tillåts representera och besluta för VIlhelmina kommuns räkning efter eget skön!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>