Ju mer jag tänker på det…

..desto  vansinnigare tycks det mig att kommunen ska tvinga husägare som har eget vatten och avlopp att byta avloppsanläggning, om det inte finns mätbara miljöskador från befintliga anläggningar!

Att tvinga ensamhushåll att reinvestera hundratusentals kronor för tveksam eller inga miljöeffeker måste stoppas!
Jag avser försöka göra detta till en valfråga!Trekammarbrunn

5 kommentarer

  1. Michael Rönnlund

    Små avloppsanläggningar
    I Sverige finns det ungefär 691 000 små avloppsanläggningar som har vattentoalett ansluten, men inte är kopplade till kommunala reningsverk. Avloppsanläggningar som är gamla eller inte fungerar bidrar till övergödningen av våra sjöar, vattendrag och kustvatten. De är också en källa till spridning av bakterier och miljöfarliga ämnen.

    https://www.havochvatten.se/hav/fiske–fritid/miljopaverkan/avlopp.html

    Bra att detta ses över för vår framtida miljö.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Felet i ditt resonemang är just generaliseringen att alla dessa utgör ett kollektivt problem. Jag menar att det är ett gigantiskt slöseri att inte låta sådana som inte förorenar vattendrag vara ifred och fortsätta nyttjas som hittills. Vid nybyggnationer kan man ställa högre krav, liksom där avlopp utmynnar eller spiller till vattendrag och andra akvatiska miljöer.

  2. Östen Stenlund

    Såg på Kalla Fakta i TV, här tycktes det vara viktigt att gräva sönder landskapet och därmed orsaka stora kostnader för den befintliga befolkningen. De flesta såg sig tvungna att sälja sina hus för att man klarade inte kostnaderna. Kommunen tycktes säga ”ja tack” då får vi planera området för annan befolkning som har råd bo här. Har nu läst om anläggningar i Alnarp, dessa anläggningar passar mycket bra på ”attraktiva” områden för rimligare kostnader och underhåll. Jag vore tacksam att få se testvärden från de kommunala anläggningarna. Folk vistas i rymden långa tider nu, hur har man löst avfallet där? Gräva sönder landskapet till stora kostnader för att kopplas in och sedan avgifter årligen framåt, ter sig tillhöra forntiden.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      En sak som bekymrar mig ärmunala reningsverkens vatten inte infiltreras i marken så som sker vid privata 3-kammarsystem.
      Därmed spolas medicinrester rakt ut i sjöar och vattendrag i alla våra kommunala reningsverk, medan det problemet undviks i våra privata anläggningar!
      Detta talas det väldigt tyst om av någon outgrundlig anledning!
      Däremot vet vi att de akvatiska ekosystemen är mångdubbelt känsligare för just medicinresterna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.