Nytt rekord i byråkratiskt vanvett!

Gräv en grop i marken och placera ett utedass rakt ovanför denna grop, så har du en fungerande latrin. Godkänd utan ansökning, byråkrati eller inspektionskrav av någon specialutbildad miljöinspektör med fantasilöneanspråk!

Men gud nåde di om du i denna grop placerar en tunna eller ännu värre en 3-kamrad brunnsring!
Det innebär direkt 5000 skr i böter för att du inte ansökt om bygglov för latrinbrunn!
Därefter följer några tusen kronor i ordinarie bygglovsavgift och sedan hundratusen i kostnader för komplett egen avloppsanläggning, med infiltrationsanläggning och alla rör.
Sedan har du en kostnad på nära 2000 skr per år i tömningsavgift för slamsugning.

Någonstans måste vi försöka få in det sunda förnuftet i hanteringen av vårt mänskliga avträde.
Nu har lagstiftningen givit fria händer åt miljöinspektörerna att godtyckligt peka med hela handen, utan minsta avvägning av kostnad kontra nytta!
Ett åttioårigt par med en enkammarbrunn ute på en åker, där vederbörande i alla år själva klarat av att rensa och gräva ned sin egen skit, kan nu åläggas nyanläggning med kostnader som överstiger värdet på hela fastigheten, trots att inget läckage någonsin når något intilliggande vattendrag!
Rena jävla vanvettet och rekord i byråkrati utan sans och förnuft!
Bildresultat för enskilt avloppRelaterad bild
Bildresultat för torrdass

5 kommentarer

 1. Conny Hellsten

  Jo, så ligger det till Göran och läser man seriösa forskares kommentarer till detta vansinne undrar man: Vilken idiot har utrett detta vansinne? I stora delar av Sverige, spec. i Norrland, finns ingen övergödning. I stället så välkomnar man fiskodlingsföretag för att sjöarna är så näringsfattiga och behöver de tillskott odlingarna kan ge. I ärendet ang. enskilda avlopp har också Havs och Vattenmyndigheten erkänt att deras beräkningar enbart bygger på antaganden och beräkningar – således påhitt utan seriös forskningsförankring. Lars Hylander, forskare vid SLU, påpekar att redan efter 100 m finns inget utsläpp utan det tas upp av växter och mikroorganismer i marken. Hans forskning visar att inget fosfor når ytvattnet. Flera andra forskare påpekar därför att denna häxjakt mot enskilda avlopp är meningslös. (http://www.lrf.se/mitt-lrf/nyheter/vastra-gotaland/2017/10/jakten-pa-enskilda-avlopp-onodig/). Googla vidare på Lars Hylander och hans studier
  Sedan nämner du kostnaderna. Ja herregu vilka ockerpriser kommunen använder sig av. På frågan vilken taxa som används får man svaret 1000 kr per timme! I det sammanhanget vill jag bara påpeka att den grävmaskin och förare jag anlitade debiterade 750 kr i timmen. Att sitta och vända papper, klistra och klippa i 5 timmar kostar i Vilhelmina således 5000 kr för den enskilde. Totalt kommer man upp i en kostnad på ca 44.000 innan fröken miljöhäxan är nöjd. I t.ex Arvidsjaur kostar hela handläggningen 1864 kr. I Övertorneå tas ingen timdebitering och de som behöver åtgärdas beräknas få 50% i kommunalt bidrag. Överklagar man och är lite besvärlig finns individer i nämnden som seriöst föreslår att man ska överlämna fastigheten till räddningstjänsten som övningsobjekt. Då jävlar brister tålamodet – ta intryck av den franska revolten och ut med skiten på torget

 2. fliip

  Att kalla en tjänsteman för miljöhäxa är att gå för långt.

  Göran J har ju själv varit med och beslutat om taxan för Miljö i Ks. hur ställer ni er till det?

  Att göra ett ute dass är också anmälningspliktigt..

  • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

   Var har jag kallat någon för ”miljöhäxa” menar du?
   Dessa straffavgifter är inget som KS beslutat om, utan ligger under myndighetsutövning.

 3. Christine Svensson

  Håller med dig Göran och även kommentaren från Conny.
  Snacka om myndighetsutövning.
  Göran, visst var du en av dem som höll emot i detta ärende, om jag inte minns fel. Det är väl endast du som i klartext pratat om detta vansinne.
  Ska det verkligen behöva vara så här? Man hör hur folk tycker om detta men det är tyvärr så att vi aldrig protesterar utan vi bara godtar.

  • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

   Miljöinspektören sorterar inte under occ kommunpolitiker, utan utgör en myndighet och ät nog underställd Länsstyrelsen direkt skulle jag tro.
   Det vi skulle kunna göra som kommunpolitiker, vore att kräva ett moratorium till dess tydligt reglemente utfärdats för hur kontrollen ska gå till och vilka krav som ska vara uppfyllda för ett godkännande.
   Som det varit hittills har det vare sig krävts något objektivt mätresultat från ev. markläckage eller ens en kristallklar anvisning för fastighetsägaren att använda som förfrågansunderlag för offerter från entrepenörer.
   Det har gått total hysteri i detta och lämnats till respektive inspektörs godtycke i hög grad.
   En skandal är just vad det är, vare sig mer eller mindre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>