Lista – bäst och sämst med invigningsdagen

Av , , Bli först att kommentera 6

Hej rackartussar,

Jag sitter invirad i en filt och försöker tina upp gammkropp’n efter nästan en hel dag utomhus med vinterkläder som hade fått min gamla gympalärare i högstadiet att vilja grinduscha och slå mig på truten. Glad efter en fin dag i Umeå dock!

Tänkte lista det bästa och sämsta med min invigningsdag, håll i hatten…

Älskar’t:

1. Så fantastiskt härligt att kunna gå lite hur som helst och kors och tvärs i ett nästintill helt bilfritt centrum, så skulle jag alltid vilja ha det. Inga bilar i innerstan, bussen går från Vasaplan!

2. Att glida hem från en vackert upplyst och storstadsvimligt centrum i en ström av människor som aldrig verkade få slut på saker, positiva som negativa, att säga om invigningsdagen.

3. Att se och prata med så många ungar som verkade ha världens roligaste lördag lekande i snöborgen på Renmarkstorget, klurandes vid installationerna längs Rådhusesplanaden, drickandes varm choklad på en renfäll och dansande till musiken under Burning Snow.

4. Att gosa med en ren mitt på Rådhustorget. Försökte ta en selfie med en, men hen ville inte exponeras på sociala medier, så det blev inget.

 

Ogillar’t:

1. Jag har hatat teknik mest hela dagen. Min älskade iPhone har varit mer död än levande, och när den varit vid liv har det långa stunder varken funkat att ringa eller ta sig ut på nätet. Dessutom fick min gamla dator plötsligt för sig att bli smittad av ett virus eller något, för helt plötsligt poppade det upp annonser överallt (vid ett tillfälle en otäck penis som gled in från höger sida av skärmen).

2. En sjukt stor del av den här helgen har gått till att vänta på kronprinsessparet, känns det som. I går inomhus i över två timmar med förhoppningen att kanske, kanske ha turen att kunna ställa en fråga till henne (så blev det inte, jag hade råkat välja fel sida av rummet). I dag utomhus i fyrtiofem minuter med förhoppningen att kunna filma henne, karl’n hennes och förstås dotra för att lägga ut en liten filmsnutt på webben. Det lyckades jag med. Tyvärr fick jag dock bara med deras ryggar. Och efteråt var jag så frusen om fötterna att jag knappt kunde gå.

3. Hade nog lite för höga förväntningar inför Burning Snow. Tycker att det var lite för många tal i början, och så var det ju nästintill omöjligt att se något. Ville mest bara att det skulle brinna riktigt ordentligt någonstans! Men jag gillade delar av showen, till exempel magiska Sofia Jannok och kören i början.

 

Vad tyckte ni var bäst och sämst med hela dagen? Och vad tyckte ni om Burning Snow?

Bli först att kommentera

Gratis + choklad = gott

Av , , Bli först att kommentera 1

Ett tips: Rykande, varm choklad delas ut gratis ungefär vid Lottas krog. Kanske kan vara något innan Burning Snow?

20140201-162542.jpg

Bli först att kommentera

Folkfest i centrum

Av , , Bli först att kommentera 2

Hej!

Min mobil har hunnit dö ännu en gång och mina fingrar kommer förmodligen aldrig att lämna krabbstadiet igen, men jag måste ändå säga att det är väldigt roligt att jobba en sådan här dag när folk är så peppade och glada och öppna för att börja prata med vem som helst om vad som helst.

Jag och VK-fotografen Torbjörn Jakobsson har gått runt tillsammans i centrum några timmar, här är några bilder från vårt vimlande:

 

B75P2984-vkwp-1000x600

Maria Winka från Tärnaby och Lasse Kuhmunen från Klimpfjäll
bjuder på värmande renbuljong på Rådhustorget hela dagen.
Det finns även renkorv, rentunga och torkat renkött att provsmaka.

B75P2821-vkwp-1000x600

Ailo Östergren är sex år gammal och kommer från Tärnamo.
I kväll ska han jojka med en samisk barnkör inför tusentals människor.
Men nervös är han inte!

B43P3436-vkwp-1000x600

Frida Ahlner med döttrarna Sofia Dahl, två år och Naëma Dahl, fem år.
Naëma ville väldigt gärna se kronprinsessan Victoria.

B43P3343-vkwp-1000x600

Astrid och Astrid, båda fem och ett halvt år gamla,
hittade den perfekta platsen att hänga på för två bästisar.

Fler bilder från folkfesten hittar ni här!

Bli först att kommentera

Örnar och Roger Pontare

Av , , Bli först att kommentera 2

En god vän till mig är i Östersund och hälsar på sin storebror, och missar därför invigningen. Så här skrev hon precis i ett sms:

”Kom ihåg att rapportera från invigningen i kväll. Bäst för dom att de fan flyger örnar och självaste Pontare uppstår ur elden!”

Hade väl varit något, det!

Bli först att kommentera

Väntar och väntar…

Av , , Bli först att kommentera 2

20140201-141420.jpg

Naëma Dahl väntar precis som jag på kronprinsessan. Hon tycker om Victoria och har pratat om det här hela dagen.

Bli först att kommentera

Rolig mackapär

Av , , Bli först att kommentera 3

Mina händer är som små krabbklor och min telefon har dött i kylan. Orkar inte ens beskriva hur drygt det är, men nu har jag i alla fall sökt mig till presscentret för att värma telefonen. Jag hoppas innerligt att det snart blir fart på både krabbklor och telefon.

En av de mest populära installationerna längs Rådhusesplanaden är en mackapär som man kan skapa musik med genom att göra grimaser. Tänkte själv testa den lite senare! Sara Liljelind, 10 år, provade den tidigare i dag och tyckte att det var jättekul.

 

a77ab3e3-ef46-405a-83fc-f9440a3b0a99_500.jpg

Foto: Torbjörn Jakobsson

Bli först att kommentera

En som hjälper till

Av , , Bli först att kommentera 2

Träffade precis världens trevligaste vedbärande volontär. Hon heter Sara Petersson, är 24 år, och kommer ursprungligen från Jönköping men bor i Umeå. Till vardags pluggar hon till civilekonom, men just i dag hjälper hon alltså till med invigningen.

- Jag och några kompisar tyckte att det kändes kul att kunna vara med och hjälpa till under invigningen och bidra till kulturhuvudstadsåret, så vi anmälde oss som volontärer.

20140201-121319.jpg

Bli först att kommentera

Det börjar röra på sig

Av , , Bli först att kommentera 2

Hej!

Än så länge är det rätt lugnt ute på stan, noterade jag på min promenad genom centrum. Massa ungar och deras föräldrar hade dock letat sig genom snöyran till snöborgen på Renmarkstorget.

Tror att den här dagen kan bli en succé för stans ungar. Och för alla andra också. Känslan är bra, det här kommer bli tåpp’n!

Nu drar jag ut på stan, vi ses!.

20140201-104911.jpg

Bli först att kommentera

I väntan på kronprinsessan

Av , , Bli först att kommentera 4

På fredagseftermiddagen susade jag upp till Västerbottens Museum för att bevaka den ståtliga invigningen av Sune Jonsson Centrum för Dokumentärfotografi. Om det kan ni läsa på vk.se alldeles precis just nu! Till exempel via den här länken, som bland annat innehåller flera bilder på en glad kronprinsessa med kryckkäppar.

Kronprinsessparets flyg var försenat, och både drösen med journalister från alla världens hörn och de många, många hundra människor som kommit för att titta på invigningen och få glutta lite på kungligheterna, fick vänta rätt länge innan de anlände.

Medan jag väntade passade jag på att surra med flera trevliga utländska journalister (som bland annat älskade renkött, Västerbottensost och hade fått ett gott intryck av Umeå), men också med en vacker kvinna som satt på sin rollator och blickade ut genom fönstret. Hon heter Elsa Dalén och hade beställt färdtjänst till museet för att inhandla den nya Sune Jonsson-boken och titta på alla fotografier, men ville så klart också passa på att spana in kronprinsessparet.

– Jag är ofta på museet, men att också få se kronprinsessan Victoria blir som grädde på moset, sa hon.

 

bild (37)

Bli först att kommentera

Nu kör vi

Av , , Bli först att kommentera 2

Hej på er, era rackartussar!

Klockan har passerat midnatt och jag borde egentligen ha gonat ner mig i sängen för länge sedan, men eftersom jag är en sådan där människa som bara kan få saker uträttade med kniven mot strupen så sitter jag i stället här och försöker få den här bloggen, som jag ska vårda som om den vore mitt eget barn under helgen, att se någotsånär rekorderlig ut. Det borde jag ha tagit tag i redan för flera dagar sedan. För övrigt går det väl hittills sisådär (sidhuvudet ovan måste vi i sanning göra något åt…), men jag tror att vi för nöja oss med det.

Hur som helst!

Jag heter Josefin Isaksson och är journalist på Västerbottens-Kuriren. Under hela lördagen kommer jag också att göra mitt allra bästa för att vara kulturhuvudstadsinvigningens bloggdrottning. Jag ska försöka vara överallt (åtminstone där det händer saker) och surra med folk, smaka på mat, spana in installationer, bjuda in till bildkalas och uppdatera er så ofta som jag bara kan om allt som händer under denna mycket speciella dag i världens bästa stad Umeå. Jag hoppas innerligt att ni ska vilja läsa!

 

 

bild (38)

Rådhusesplanaden på fredagskvällen.

Bli först att kommentera