6:e december

Delikatessylt till jul

Här kommer ytterligare ett förslag på en enkel julklapp, eller ett finfint tillbehör till glöggkvällen. Har ni varit in på någon delikatessbutik i stan så har ni säkert lagt märke till alla häftiga marmelader och olika sorters syltar. Det är supergott till ost och med lite fantasi kan man röra ihop egenkomponerade sådana på ungefär en kvart. Om det blir exakt lika gott låter jag vara osagt, men gott blir det i varje fall.

Jag valde att göra hjortronsylt och blåbärssylt och smaksätta dem med julkryddor, vanilj och chili. Här är recepten jag kokade ihop. Men har ni egna förslag som ni vill dela med er av så skicka gärna in dem via en kommentar.

Hjortron/chili

1/2 liter hjortron

1 chilifrukt

1krm kardemumma

1dl socker (kan bytas ut mot gelésocker för lite fastare konsistens)

Hacka chilifrukten väl. Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt dem koka ihop. Ställ undan kastrullen och låt sylten svalna, häll sedan upp den i fina burkar. Passar finemang till chevréost.

Blåbär/vanilj

1/2 liter blåbär

1 vaniljstång

1krm kanel

1dl socker (kan bytas ut mot gelésocker för lite fastare konsistens)

Skär upp vaniljstången och skrapa ur den med en kniv. Blanda vaniljen med de övriga ingredienserna i en kastrull och låt alltihop koka ihop. Ställ undan kastrullen och låt sylten svalna, häll sedan upp den i fina burkar. Blir jättegott med blåmögelost och pepparkakor.

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>