12:e december

Lussevaka med bullbak

Det är dags för årets lussebullebak och i år valde jag att göra några längder och kransar med roligare fyllning. Även om saffran är gott kan bullarna lätt bli lite tråkiga i sin enkelhet. Jag gjorde en krans med mandelmassa och två längder med apelsinmarmelad. Apelsinmarmeladsbullarna blir riktigt bra. Marmeladen går bra ihop med saffran och ger bullarna  en ännu mer julig smak. Ett tips är att ta det lite chill med mängden marmelad. Blir det för mycket åker hälften ut på bakbordet när man rullar ihop sin deg.

Mandelmassan kan man vara betydligt mer generös med. Enklast är att skära skivor av mandelmasserullen medan den är kall och sedan sprida ut dem över degen. Personligen tycker jag alla fyllningar mår bra av ett lager smör under, men det är en smaksak. Både marmelad och mandelmassefyllning fungerar även utan smör.

Kransar och längder är rätt enkla att göra. Man gör som när man bakar klassiska bullar. Kavlar ut degen till en stor rektangel. Lägger på fyllningen och rullar ihop degen. Två rullar brukar gå åt till en krans, medan man gör längderna på en. Rullarna placerar man på en plåt med bakplåtspapper och formar eventuellt till en krans. Med hjälp av en sax gör man enkelt längderna fina. Klipp jack i degen och vik upp flikarna bakåt, varannan åt höger och varannan åt vänster. Resten av proceduren är som med vanliga bullar. Jäsning under duk, på med ägg och pärlsocker och därefter gräddning.

 

En kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>