17:e december

Härlig jultryffel

Tryffel är enligt mig bland det goda julgodiset som finns och man kan smaksätta dem med allt möjligt. Det är dock inte helt enkelt att få till rätt konsistens. Placerar man tryffeln i formar behöver man inte oroa sig så mycket för det, värre är det om man ska försöka doppa tryfflarna i choklad.

Även med ljummen choklad smälter tryffeln lätt och blir ännu svårare att hantera. Resultatet blir oformliga klumpar. Men det är väl smaken som räknas och de ser ju hemmagjorda ut i varje fall. Till den vita tryffeln rekommenderar jag formar, de blir lösare konsistens på dem.

Här är recepten på tryfflarna på bilden. Vit chokladtryffel med apelsinsmak och mörk chokladtryffel med glöggsmak.

Vit chokladtryffel

2 dl grädde                                                                   250 g vit choklad

1/2 dl honung                                                               Rivet skal från 2 apelsiner

100 g smör

Bryt ned chokladen i en bunke. Smält smöret i en kastrull tillsammans med grädden och honungen. Häll smör och gräddblandningen över chokladen och rör om tills chokladen är smält och smeten är jämn. Riv apelsinskalet, se upp för att på med det vita under första skallagret- det är beskt och kan förstöra en hel smet. Rör ned apelsinskalet i smeten.

Ställ in i kylen och låt tryffelsmeten stelna (Minst en halvtimma).

Skålla och hacka mandel medan du väntar. Bred ut mandeln på ett smörpapper på en plåt och rosta den i ugnen på 250 grader. OBS: Håll koll, det kan gå fort.

Ta ut den stelnade tryffelsmeten och rulla små bollar. Lägg bollarna i formar. Garnera med den rostade mandeln.

Mörk chokladtryffel

2 dl grädde                                                                     250 g mörk choklad

1/2 dl honung                                                                 2 msk glögg

100 g smör

Tillred grundsmeten precis som den vita tryffeln. Tillsätt glöggen. Smaka av och tillsätt mer om det behövs. Använder du t.ex. en alkoholfri glögg behövs mer för att smaken ska komma fram.

Ställ in i kylen och låt tryffelsmeten stelna (Minst en halvtimma).

Smält choklad i vattenbad och låt den svalna så att den är på gränsen till att stelna.

Ta ut tryffelsmeten, rulla bollar och doppa dem i den smälta chokladen. Lägg på ett fat, garnera eventuellt med rostad mandel och ställ in i kylen eller frysen för att låta dem stelna. Det går naturligtvis bra att placera även den mörka tryffeln i formar om den blir besvärlig att hantera.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>