Polisväldet

Den andra klassföreståndaren på Finnbacken var en riktig hårding. Han var före detta polis från Stockholm, som sadlat om. Så när han slog upp saloondörrarna till klassrummet, visste vi att Sheriffen var inne.

Det här var den ödmjuke läraren som hade följt oss till Omberg i slutet av sexan och den ende av lärarna som vi kände. Han var vår trygghet i verkligheten, för han sa vad han tänkte och lindade aldrig in det i bomull. När sexan delades i två klasser så blev det väldigt mycket turbulens i dessa två klasser, där 7C efter hand ändå blev timidare och mer anpassad. Den klass jag gick i, 7A, blev skolans värstingar i alla tre åren där, och därför fick nog klassförståndaren jobba mycket har jag förstått.

Det var inte bara vi som hade respekt för honom. Han var tillsynslärare på Finbacken och därför tog hand om alla som föll utanför ramarna. Vår klass visste att om den här läraren dök upp på klassföresteståndarens timme, då var det närvaron och uppförandet som gicks igenom. Och eftersom jag aldrig kunde komma i tid, så fick jag mer än en gång mina fiska varma. Trots detta hade han alltid tid att lyssna på elever, och vandrade ofta runt i korridorerna som en helt vanlig dödlig.

Han var också en lärare som jag långt efteråt stannade och pratade med när man sprang på nere i centrum. Han kunde alltid komma ihåg saker som man gjort i skolan, men det var mer än en gång som jag kunde slå honom på fingrarna med mitt goda minne. Sen skrattade vi så hjärtligt att folk vände sig om, men det brydde vi oss inte om. Det var ju ändå den miltanta nörden och Sheriffen som möttes.

Nu när jag själv jobbar som lärare så är jag väl inte den skällande typen men jag har ofta tid att stanna i korriodoren och lyssna och snacka. Elever har massor av frågor och framförallt senare år elever lär sig lite nytt i ämnena, men har många frågor om livet. Därför tar jag den tid som behövs, om inte nu så när, det har blivit ett motto.

Så den lärare som idag ska få mitt tack, är den lärare som hade tid att lyssna. Han hette Torsten Björklund, och finns i mitt minne varje dag nu när jag jobbar som lärare på Forsdalaskolan. Och när jag möter elever så vill även jag ha tid att lyssna och skapa respekt mellan mig och eleven.

The Sheriff have left the building ! RESPECT

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.