Lögn, förbannad lögn och statistik

Tage Danielsson var en engagerad och klok man som gick bort alltför tidigt. I höst efter valet, kan vi fira 25 års sedan han lämnade oss.

Skulle han leva idag skulle han skämmas för det som händer:

Tage skulle skratta åt den politiska smeten i mitten. Det finns inte längre några som sticker ut i politiken. Alla partier är ju arbetarvänliga, miljövänliga och jämställdhetsvänliga.

Tage skulle bli förbannad åt att den parodi han gjorde om det osannolika med kärnkraften nu är verklighet i mångas ögon. Det finns inget farligt i kärnkraft och Three mile island och Tjernobyl är ju bara statistiska siffror.

Tage skulle gråta åt utslagningen som idag är politisk retorik. Om man av någon anledning inte kan jobba, så är man inte längre människa. Han förespråkade ett samhälle som faktiskt var empatiskt och humant.

Han myntade ett uttryck som jag använder ofta som matematiklärare:
– Det fins tre sorters lögn, Lögn – förbannad lögn och statistik.
Detta innebär för mig att du kan presentera vad som helst som statistik och du kan visa vad du vill med statistik.

För mig har Tage Danielsson aldrig lämnat denna värld, utan hans fotavtryck syns överallt.

Etiketter: ,

3 kommentarer

  1. Kalle

    Tage må skratta, bli förbannad och gråta bäst han vill. Han var bra på att skriva sagor och sagor ska uppenbarligen aldrig underskattas då aktiva politiker tar dem på allvar. Personligen tror jag att Pippi vänder sig i graven med tanke på att det inte finns ett enda sockerdricketräd i Lycksele.

  2. Blomman

    Visst kan man visa allt med statistik, men besitter man någon form av kunskap och förmåga till kreativt tänkande, så går man inte på detta. Tage Danielsson besatt intelligens att göra detta, men hur är det med våra politiker? Vissa bygger ett industrihus men har inte skaffat sig någon statistik för att visa förträffligehten med detta. Vissa hänvisar till att dom inte deltagit, då väljarna varit kloka att inte ge dessa förtroende. Vissa tror sig ha fått en utbildning för att kunna läsa statistik men förstår fortfarande inget av tabeller och diagram. Men alla kan ju lära ut!

  3. Krister Klermalm

    Tage hade politiska åsikter som även jag kan ställa upp på.
    Dock är hans arena på humor-/komiker-scenen inte i politiken.
    Min scen har varit i poesin, och nu kliver jag upp på den politiska arenan. Jag har mycket att komma med inte bara i poesi utan även verkliga drivna politiska frågorna som jag ska skriva av motioner etc framöver och genomföra!
    Det finns jordnära visionära politiker också.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.