Det ligger en hund begraven i Lycksele !

När man pratar om modern kommunal administration så pratar man ofta om e-demokrati. Det innebär att allt som rör kommunen ska bli mer och mer tillgängligt ute på Internet.

Och efter 8 år av politiskt arbete där just demokrati var ledstjärnan, har jag under många år kunnat skryta på Lycksele för att mer och mer är tillgängligt när som helst via hemsidan. Blanketter, information, nyheter och allt annat som man behöver nästan dagligdax.

Så nu hade jag idag tänkt skriva om hur mycket arvodena till dina politiker har ökat bara under de fyra år som jag varit i Time-out från politiken. Så som en vanlig kommunmedborgare så surfade jag in på Lyckseles hemsida och tittade lite på bilderna, läste nyheterna och sedan sökte jag på (arvodesreglemente) och fick nu veta att jag som kommunmedborgare inte har rättigheten att få ta del av den.

Jag sitter nu här och kippar efter andan, detta var ett slag i magen på demokratin. Vi som kommunmedborgare är inte betrodda att få ta del av kommunala beslut. För detta är inte något internt arbetsmaterial utan politiska beslut för politiker.

Jag sitter här och blir förbannad efter mitt arbete i åtta år med demokratifrågor, att dagens politiker så snabbt börjar glömma vad demokrati är och börjar jobba mer och mer bakom lykta dörrar och med någon sorts sekretess som ledstjärna.

Jag lovar att jag nästa mandatperiod i Lycksele kommun ska jobba med:
1. Demokrati ska åter betyda folkstyre och alla medborgare ska ha rättighet att granska vad politiker håller på med!
2. Lycksele kommun ska bli spetskommun när det gäller e-demokrati och 24-7 tillgänglighet för våra medborgare .
3. Alla nämndsmöten ska vara öppna för allmänheten, om det inte gäller personbeslut.
4. En sänkning av arvodena i Lycksele kommun med 25%, för ska man spara så sparar man på sig själv först!
5. Ingen politiker med någon form av arvode för politiska uppdrag i Lycksele kommun, ska tjäna mer än gränsen för statlig skatt. (c:a 380.000:-/år).
6. Ingen anställd i Lycksele får tjäna mer än dubbelt så mycket som den lägst avlönade anställde i Lycksele

 

Etiketter: , ,

17 kommentarer

  1. Revisorn

    Om du arbetat i åtta år politiskt i Lycksele och fortfarande inte insett eller förstått att kommunen styrs av särintressen, hur skall du då framgent kunna inse detta? Demokratin du ondgör dig om, har du ju själv som politiskt vald för MP varit med själv att fatta beslut om eller börjar minnet svikta. Men det är ju inte svårt att komma med synpunkter och floskerlistor över vad som skall göras om MP väljs in nästa mandatperiod, då man aldrig behöver ta ansvar för dom beslut som fattas. Hur tror du dig vara kapabel att kunna stuva om allt från politiker till tjänstemän som borde avpolleteras?????

  2. revisorn

    Det låter som att MP åstadkom så mycket under de mandatperioder som de var representerade i fullmäktige och nämnder. Då är frågan varför väljarna under snaste mandatperioden inte insåg detta och lade sina röster på MP? Kan det vara så att allt flre väljare insåg att ingenting åstadkomms från ni som satt för partiet, utom en massa pladder vid fullmäktigemötena. Som politker är det viktigt att ha en självinsikt om sin egen förmåga och inte överskatta denna. Det vore bättre att svara på hur partiet kommer att ställa sig till samarbete med S, om man kommer att väljas in, istället för en floskellis

  3. Kai Pärnänen

    Svar till revisorn (2010-03-23 14:35)
    Du har helt rätt, vi åstadkom inte mycket den sista mandatperioden.

    Demokratigruppen underställd Kommunfullmäktige var vår idé och genomfördes.
    Alternativa bränslen för kommunens fordon var vår motion, beslutades och revs upp av kommunfullmäktige.
    Bättre skolmatsmotion togs upp i fullmäktige men de andra partierna förstod inte, så motionen togs tillbaka!

    Detta var bara några saker som vår lilla partigrupp på c:a 10 personer tog upp plus c:a 30-40 motioner,mer än de andra partierna tillsammans.

    Men vi orkade inte hela vägen, så jag agiterade för en Time-Out men VI ÄR REDO igen !!!

  4. Kai Pärnänen

    Svar till Revisorn (2010-03-23 14:26)
    Om man inte tycker om systemet så kan man faktiskt ändra på det. Jag vill prova igen att försöka.

    Och jag säger som jag sa 1998 – 2002 – 2006, att jag kommer tala om vad jag vill, och om det inte passar så rösta vidare på de som lovar!

    Och vilka vi ska samarbeta med beror mer på vem som vill jobba med oss. Vi ställde hårda krav i en massa beslut så det var lättare att få igenom saker med partier som var nöjda med dagens system.

    Pengar och makt korumperar !

  5. Anita

    Med handen på hjärtat så tror jag inte att du skäms alls utan du försöker däremot bara hitta på en ursäkt för din egen pinsamma situation.

  6. Väljare

    Du säger ”jobba med”. Menar du att ”ohliansen” inte är aktuell om inte dina krav går igenom?

  7. revisorn

    Time-out=att väljarna inte gav er förtroende under innestående mandatperiod. Förslagen var inte hellre mycket att hurra för, då ni med dessa bestod fullmäktige med den prestationen att inte ens dessa ledamöter tog dom på allvar. Vilket i sig är en makalös prestation om man tänker sig större delen av denna församling. Realism är ordet, när man kommer med förslag dvs. man måste bli tagen på allvar. Att MP skulle ha drivit frågor och fått igenom dessa, är inte sant. Att få igenom de punker du sätter upp är lika orealistiskt. Börja att förstå hur kommunpolitiken fungerar innan man ger löften

  8. Krister Klermalm

    Nu vill jag stå upp för partiet och min pratikollega. Det politiska spelet under mandat perioden var mycket snack dock inte mycket gehör åt medborgarna. Ibland rävspel.
    Förtroende för MP bygger nog av fördomar om att partiet är flumig eller orealistiska. Ni andra partier tar inte bort era skygglappar för att kunna se att vi tar ansvar ur vår ideologi.
    Vi är en samlad grupp idag med fötterna på jorden och blickar ut för en god framtid för jorden och kommande generationer där solaridet är ledord i vår politik.
    Vi har medvind idag och förtroendet till våra språkrör är stor, mer än Sahlin.

  9. revisorn

    Du Krister pratar om att ni i partiet tar ansvar utifrån Er ideologi. Vilken ideologi i så fall? Eftersom MP har ingen ideologi eller också vet du inte vad som menas med en ideologi. Fötterna på jorden är väl ändå att överdriva, då ni under mandatperioderna ni suttit i fullmäktige ibland kommit med helt befängda eller orealistiska förslag.
    Detta är inte att ha fötterna på jorden. Vilken medvind pratar du om, det har inte varit val ännu. Om du är så naiv att du tror att denna medvind skulle hjälpa MP i Lycksele, så får än en gång väljarna kvasiförslag lagda i KF. Därtill är väljarna klokare.

  10. Krister Klermalm

    Ideologin finns lite här och lite där av det blå och röda sidorna. Däremot finns en ideologi inom partiet som finns med i partiprogrammet av de tre solidariteterna.
    Vi tänker framåt för nästa generation. Jag har inte varit med i dessa sammanhang så mycket under dessa mandat perioderna så kan jag inte kommentera om det.
    Medvinden ser du inte föränn efter valet. Jag har just börjat arbeta mer aktivt politiskt för MP i Lycksele.
    Må väljarna tänka sundt och är förnuftiga att se det gröna framtid med Lycksele än en tillvaro av gråbetong.

  11. revisorn

    Du kanske förstod att partiet inte har någon ideologi, för det du pratar om de tre solidariteterna är inte någon ideologi. Försök först förstå och sätta dig in i vad en idologi är innan du börjar påstå saker. Vad gäller medvinden, skulle detta i så fall bestå i Jabar Amin som bytt parti och lojalitet som man byter kläder. Kan ett sådant namn sättas först på partiets riksdagslista för länet, lär det knappast blåsa någon medvind. Han ser först till sina egna intressen. Andra namnet på listen, vet man inte om man skall skratta eller gråta över. Men det är bra att vara optimist.

  12. Krister Klermalm

    Personer som du kan inte vara konstruktiv, ser bara efter brister hos andra istället för möjliga alternativ som finns och inte är öppen sinnad. Utan vill trycka ned andra och inte för fram sin politik. Kasta paj är du duktig på och det tänker jag inte göra med dig. Detta blir den sista kommentaren du får ifrån mig. Du är en negativ energi inte bara för mig utan väljarna.

  13. revisorn

    För det första måste man tåla kritik innan man ger sig in i politiken. För det andra måste man besitta någon form av kunskap, så att det inte blir pinsamt när man gör uttalanden. För det tredje är ett gott omdöme bra att ha. För det fjärde att ta råd av dom som har lång erfarenhet. Att inge förtroende hos väljarna. Om inte någon av punkterna är uppfyllda bör man tänka över sin kandidatur. Om däremot alla punkterna saknas skall man inte ge sig in i politiken. Så ett gott råd Krister fundera hur många av dessa punkter du kan besitta som ny i politiken. Kanske bäst att kasta in handuken!

  14. Kai Pärnänen

    Svar till revisorn (2010-04-01 23:11)
    Jag tänker bara kommentera att Jabar Amin bytte parti 1996 för att han och några andra kompisar blev överkörda av Socialdemokraterna i Umeå

    Han har jobbat aktivt i 14 år i vårt parti, så jag kan säga att han inte bara byter som man byter kläder. Du har nog bytt kläder lite oftare än så…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.