Jag vill … ha visioner och mål först!

Nu börjar valrörelsen hetta till ordentligt. Man kastar pajer från både grönröda och blålila. Man påstår från båda hållen att man lovar utan att kunna finansiera sina förslag.

De grönröda lovar välfärdsökningar men kan enligt de blålila inte finansiera detta.
De blålila lovar skattesänkningar men kan enligt de grönröda inte finansiera detta.

Jag säger att det har ingen betydelse om pengarna finns eller inte. Om man inte har visionen eller målen klara, så behöver man inte finansiera dessa. Det är lika idiotiskt som att spara pengar til en ny ingenting.

Det är dags att skapa forum för politiker och allmänhet, där vi kan diskutera framtid utan att vi räknar kronor. För utan veta vart vi vill, så har det ingen betydelse hur mycket eller lite pengar vi har. Eller ska jag vara så hård att säga, att utan visioner och mål så blir det här att förvalta kommunen till döds.

Jag kommer att arbeta för att vi låter pengarna vara tills vi vet vad vi ska göra med dem. Utan planer blir ekonomin helt utan mål och vi kommer att urholka kommunen dag från dag.

Etiketter: , , ,

31 kommentarer

  1. Krister Klermalm

    Tråkiga är att det finns de som är så inskränkta att inte begriper detta och kör i samma mönster. Det är ju deras problem och vi öppnar åt idéekläckarna att komma fram. Dem som har visioner är jag intresserad av att lyssnar på och tar deras kloka och förnuftiga förändringar på agendan.
    Samma visioner och mål behöver vi i Lycksele att kunna bestå i framtiden med tillväxt på bredfront.
    Har andra partier den synen är vi intresserad att samverka med er.

  2. Studerande

    Här har ju Lycksele något att arbeta på, efter en rad beslut förstörande den glesbygd ni har så kan man ju börja fundera över hur stort den här kommunen har tänkt över sina ekonomiska finanser. Jag tror ändå att Lycksele kommun kommer att överleva, men till vilket pris? Skulle det kännas bra med en kommun där bara kärnan lever kvar och resterande består av öde byar där ingen kunnat överleva på grund av den centreringspolitik som det rödgröna blocket för/ kommer att föra, jag vet inte om ni ser det, men jag ser ett stort problem i fall Norrland inte ska kunna ha någon glesbygd…

  3. bertan

    Då du går på butiken, brukar du inte ha en uppfattning om vad du skall inhandla och om du har pengar som räcker till att betala detta? Eller går du dit med en vision att detta skall jag handla och det spelar ingen roll om jag har pengar eller inte, för pengar har ingen betydelse eller att jag kan finansera det jag köpt? Om du utgår från den senare varianten är jag övertygad att du har en kronofogde som inneboende och att denne bor kvar till du gått ur tiden. Vilka politiker skulle komma till det forum du åsyftar? Möjligen ansvarslösa, naiva och obegåvade politiker, vilket innebär en del.

  4. Krister Klermalm

    Studerande: Mp i Lycksele håller med dig om att vi behöver arbeta på, efter år av oansvariga beslut som vissa partier har gjort under åren. Vi behöver göra ända till grunden med ekonomiska finanserna en ordentlig rensning, sortering och förändringar att räta till felaktigheterna med kommun ekonomin. Den beskrivning om kommunen och Norrland i slutet av din kommentar är något jag personligen inte vill göra att det ska ske. Utan en frodig region, överskridande sam-arbete/-verkan i bredfront, direkta och nära beslut i kommunen och regionen.

  5. Krister Klermalm

    Bertan: Precis som när du handlar i butiken att du har ekonomin för varan. När du tänker köpa ett plagg så har du en vision om hur den ska se ut och i vilken färg. När du är väl i affären ser du en liknande plagg som kan eller är snyggare på dig, även en annan färgnyans som är mer passande åt dig. Priset är ändå detsamma. Vad gör du då, köper den eller söker vidare för att finna en annan som är mer lik den du tänkt på. På samma sätt kan du göra med kommunens ekonomi.

    Pessimismen leder inte till någon utveckling. Dem politiker som är villiga att finna en riktning av samarbeta till goda finansieringar och utveckling i kommunen dessa kommer till forumet.
    Mp i Lycksele är ansvarstagande, kreativa och kloka att bidra med en sundare politik i Lycksele kommun.

  6. bertan

    Du kan inte förutsätta att det är samma pris, utan måste isoptället överväga om du har penagar nog att köpa den som fallit dig bäst i smaken. Om du har obegränsat med kapital kan du gå till vilken butik som helst och köpa det du vill, men detta är inte den verklighet majoriteten av våra kommuner lever i, utan man mste vända på varje skattekrona för att få ekonomin att gå ihop. Men MP vid rodret är det enkelt att räkna ut vilken ekonomi kommunen skulle ha. Vi har tillräckligt många som inte har några beräkningar vad gäller ekonomin och behöver inga fler.

  7. Krister Klermalm

    Det händer att plagget kan vara billigare eller dyrare. Om den som är snyggare eller mer passande är dyrare än vad du har i plånboken så avstår du förstås att köpa den.
    Ni har en sådan felaktig syn på MP och tror att vi inte tänker förnuftigt med ekonomin.
    Då undrar jag hur klok är det att bygga ett underfinansierat industrihus. Det hade inte MP stått bakom i det beslutet.
    Med Mp i rodret blir det änn mer förnuftigare beslut med kommun ekonomin.

  8. bertan

    Du säger precis emot dig själ om vad gäller visioner och pengar eftersom du också erkänner att jag har rätt i frågan. Skulle synen på MP var felaktig då man först påstår en sak och sedan erkänner att tankegången är helt fel. För vilke politiker i landet tänker på det vis du och Kai uttrycker i blogg och svar? Industrihuset är vi helt överens om, men med erat sätt att tänka kan jag garantera att ni varit dom första på barrikaderna att bygga industrihuset. Med MP i Lycksele skulle också visionerna innebära ett byggade av ytterligare ett industrihus? Med erat resonemang skulle antalet bli stort.

  9. Krister Klermalm

    Jag säger inte emot mig själv gällande detta. Utan en har en sund inställning till ekonomin. Du har rätt i att plagget kan vara dyrare än vad du har i plånboken. Mitt svar på det är att inte köpa. Däremot säger det inte emot om hur du hanterar ekonomin.
    Du har missat påtaglig resomanget mitt helt i hållet.
    Det märks mycket tydligt på din tolkning av vad jag svarade tillbaks. Då hade inte din fiction om Mp i byggande av fastigheter blivit till. Ni är helt fel spår om MP i Lycksele.

  10. Mr Cool

    Så då är man på väg tillbaka i tiden.

    Har varit ute och spanat in den senaste hästkärran – lädersäten och åttaekrade stålklädda träfälgar. Får nog plats med en 6-8 halmbalar, tre passagerare, två säckar potatis, en get, två hönor och tre tjog ägg, två famnar ved och ett dussin skäppor mjöl. Perfekt att lasta på väg hem från marknaden i byn.

    Lika bra att förbereda sig för ett regeringsskifte där oansvariga flummare styr vårt samhälle.

  11. bertan

    Det är bra att du kan erkänna när du har fel, som i fallet med att visionerna skulle gå före pengarna. Däremot är det inte lätt att följa de tankegångar du har och presenterar i inlägg och kommentarer på bloggen. En del är rena irrfärderna, vilket skulle kunna vara orsaken att jag inte hängt med i ditt resonemang. Tyvärr kan jag aldrig tro att väljarna skulle vilja ha ansvarslösa och omdömeslösa politiker i KF, styrelser och nämnder. Era inlägg på bloggen är ett yttryckligt bevis för vad jag säger, hoppas också att alla väljare ser detta.

  12. Krister Klermalm

    Jag hade inte ens fel ifrån början, bara en vinkel samband med när du handlar kläder. Du måste ha olika dragningar i förväg såsom när du spelar schack och jag valda en av vinklarna på handlandet.
    Alla har inte förmågan att se med olika vinklar av en sak i förväg. Är du öppen sinnad så ska du kunna se det.
    Väljarna är nog kloka att analysera vem av politikerna som för en sund politik med ansvar och är värdig att bli invald i KF och nämnder etc. Du kan inte avgöra att våra inlägg på bloggen är bevis på oförnuftig politik. Låt väljarna istället avgöra den 19 september vem som har rätt.

  13. Kai Pärnänen

    Roligt med den tokroliga pseudodebatten.

    Bertan… I ditt liv blir det bara gröt, gröt och mera gröt. För du skulle aldrig kunna drömma om en kokbok, för tänk om en fantasi skulle kunna blanda sig in i en gröttanke…

    Självklart använder man inte en vision till att handla, det är just en vision. Visionen jobbar man vidare på och skapar ett flertal delmål som skapar en riktning mot visionen. Pengar är sedan bränslet eller smörjmedlet som tar oss vidare mot varje delmål.

    Sen tar man och värderar vart vi kommit för att sen följa eller änra riktningen lite grann. Men man stannar inte.

  14. bertan

    Det var någon som hade en väldigt klok kommentar. som menade att ni borde gå ut i Lycksele och möta folk ute på gatan. Presentera era visioner och ideer där, men bli inte förvånade om man kommer att tro det vara någon sämre sortens gycklare eller ”stand up komiker” som är ute och försöker tjäna några kronor. Prersentera era visioner och se hur folk kommer att reagera, när ni först skall genomföra och justera era visioner, för att först i efterhand titta vad kalaset kommer att kosta. Det kommer att vara som att spotta snus i motvind, allt kommer tillbaka i ansiktet. LYCKA TILL KRISTER OCH MP!!!

  15. bertan

    Om du Kai har en vision att det skulle gå att åka 150knyck nedför Bocksliden och du med inlånade skidor som ej är betalada, upptäcker att farten är den du hade i visionen, men så plötsligt har du en betongmur 25m längre fram, skall du då justera och som delmål isället åka in i skidstugan. Senare efter två år på sjukhuset, börja räkna ut vad det kostade och hurvida du har pengar att betala hela kalaset? Nästa delmål efter två år och alla betalningar, är att åka 160knyck men denna gång testa att inte veja för betongmuren, då detta troligen kommer att bli billigare än din föregående tur??????

  16. bertan

    Om visionen skulle vara att höja bensinpriset långt över 20kr behöver man inte kunna se ur några vinklar hur konskevenserna blir för Norrland. Trångsynthet ligger i att inte kunna se detta, utan tugga om det gång på gång som någon mantra. Ersättningen i form av spårvagnar eller cyklar, behövs inte kommeteras för det faller på sin egen dumhet och orimlighet. Jag tror också att väljarna är väldigt kloka, men det vore klädsamt om ni vid något tillfälle försökte visa någon form av realism. Dina vinklar måste vara väldigt ovanliga, då du först erkänner att du hade fel, senare säga emot dig själv!

  17. Mr Cool

    Saxat från miljöpartiets kongress där nya krav på amnesti framfördes.

    ”Vi gröna har en dröm om en värld helt utan gränser. En värld där var och en får bosätta sig var den vill. Låt oss lova varandra en sak: Att aldrig glömma den drömmen. Miljöpartiet de gröna måste driva på för att fler ska få stanna och färre utvisas. Flyktingmottagandet måste förbättras genom höjda dagersättningar och en hyresersättning för dom som väljer eget boende.”

    Vilken verklighet lever MP i?

    Förstår att katthemmen är en viktig hjäretefråga för MP. Jag har en vildkatt som jag ger käk vid namn Cat Stevens.

  18. Observer

    Regeringen vill inte heller se någon amnesti, enligt migrationsminister Tobias Billström (M).
    -Det innebär att man underminerar asylpolitiken och i princip får ett system där människor kan komma hit och säga ”hej, här är jag och jag vill stanna här”. Vårt asylsystem ska finnas för de människor som faktiskt har ett skyddsbehov och inte kommer av andra skäl ? till exempel för att de vill arbeta svart, säger han till Rapport.
    Enligt regeringskansliets uträkning skulle genomförandet av amnestin med ökade ersättningar till kommunerna kosta 2,5 miljarder i år.
    Ytterligare ett kongressförslag

  19. observer

    Traditionellt har Miljöpartiets kongresser varit tragikomiska huggsexor mellan ”reales” och ”fundisar”, mellan maktinriktade politiker och den vildvuxna flora av alternativmänniskor som i begynnelsen bar upp partiet. Så är det inte längre. Om fundisarna alls finns kvar, så dyker de inte längre upp på kongresserna. De maktinriktade realisterna behärskar partiet och de är utan vidare beredda sälja ut den sk gröna ideologin för möjligheten att klättra ända upp i regeringen.

    Miljöpartiet är inte längre ett alternativparti av ”ny typ”, som man försökt framställa sig som, utan ett maktparti.

  20. observer

    Just kapitalismen utgör Miljöpartiets blinda fläck. Man säger sig vara för ett resurssnålt samhälle, vilket säkert är ärligt menat.

    Men ärligheten faller platt till marken när detta resurssnåla samhälle skall kombineras med en kapitalism som är exploaterande och expansionistisk till hela sina karaktär. Ekvationen går helt enkelt inte ihop. Eftersom Maria Wetterstrand och Peter Eriksson skyr socialistiska lösningar lika intensivt som någonsin Maud Olofsson och Fredrik Reinfeldt.
    Så var det med den trovärdigheten och där man spolat ut sig själva med badvattnet.

  21. observer

    För min del ser jag inte Miljöpartiet som ett vänsteralternativ och då rakt inte som ett arbetaralternativ. Med EU-motståndet övergivet och med den fulla uppslutningen bakom marknadsliberalismen och de nyliberala budgetreglerna, så finns de få positioner som förmildrar en politik som konsekvent slår mot arbetare och vanligt folk.
    Lägg därtill uppslutningen bakom den svenska krigsinsatsen i Afghanistan, som kongressen patetiskt markerade mot genom att sätta ett slutdatum till 2014.
    Denna kongress visade att MP inte är något alternativ, varken nationellt eller lokalt utan en dagslända.

  22. observer

    Kongressen beslutade att normalarbetstiden skall kortas till 35 timmar. Det är en enormt kostsam reform, som skulle innebära kraftiga nedskärningar i välfärden.
    Dessutom beslöt kongressen att alla papperslösa flyktingar skall få amnesti. Om detta genomfördes skulle det i princip medföra fri invandring till Sverige.
    Båda dessa kongressbeslut avfärdades snabbt av Mona Sahlin. Vad är det då för mening att rösta på Miljöpartiet, när det ändå blir Socialdemokraterna som bestämmer?
    Mycket talar för att den framgångsvågen bröts vid kongressen, och att storstadsväljarna nu börjar lämna partiet.

  23. Kai Pärnänen

    Svar till bertan (2010-05-21 09:04)
    Bensinskatten är en död debatt för alla partier vill höja den. Det är den bästa mjölkko som någon regering vill ha, för pengarna går inte till något som gör så att bilister väljer annat drivmedel eller transportsystem. Det är bara en brandskattning utan ändamål.

    Samtidigt är det en död deabtt för den har mer symbolvärde än viktig ekonomisktvärde för gles och landsbygden. Vetenskapliga fakta är att de som kör mest bil är välbeställda män i de största städerna. Och om det drabbar en lands-/glesbygdsbo, så är det under 1000:- mer per år och man får 3000:- i gelsbygdsavdrag.

  24. Kai Pärnänen

    Svar till Mr Cool (2010-05-21 11:12)
    Då är du ju en MP:are redan, MR Cool. Du driver ju redan ett katthem och jag röstade mot det så att du ska kunna driva vidare denna luckrativa privata verksamhet.

  25. Kai Pärnänen

    Svar till observer (2010-05-21 12:02)
    Vi kan inte driva en ”ny” politik. Det är en patentskyddad slogan från (M). Nya va som helst, de är det….

    Vi är samma gamla miljöparti som alltid men nu har fler förstått att det gamla systemet håller på att sätta oss i skuld hos våra barn och barnbarn.

    Jag tänker betala min nota själv och jag kräver att andra gör det. Mina barn ska ta hand om sina räkningar inte mina…

  26. Kai Pärnänen

    Svar till observer (2010-05-21 12:29)
    Du, observer, är väldigt påläst om vad vi tycker. Jag skönjer ett intresse, så jag tackar dig från hela mitt hjärta.

    (S) och (V) har båda drivit 6 timmars arbetsdag. Alla försök med minskning av arbetstiden har gett högre lönsamhet. Är vi svenskar okapabla att klara jobbet på 35 timmar per vecka?

    Toyota minskade sin arbetstid till 35 timmar och ökade sin lönsamhet med 35%. I frankrike har försök visat på att mer blev gjort och sjukskrivningarna minskade.

    Nå, varför ska vi försöka med 35 timmars vecka, det är bättre med utbrändhet, förslitning och högre pensionsålder.

  27. Bertan

    Du har rätt i att inget parti vill sänka bensinskatten, men det är en stor skillnad om man vill behålla den på dagens nivå eller höja den. Miljöpartiet är dom som vill höja mest, men som inte haft makten att genomföra detta. Tyvärr kan detta bli ett faktum med den röd/gröna koalitionen och där inget glesbygdsstöd räcker till för att kompensera detta. I den borgerliga alliansen vill M bibehålla dagens nivå och om någon höjning skall göras så är den marginell. Detta är ingen död debatt, utan en klar verklighet för alla som bor i Norrland och glesbygden. Med förslaget från MP är katastrofen klar.

  28. observer

    Att som politisk reporter få uppleva en miljöpartikongress är ett måste i livet. Brokigheten, med någon övervintrande Taråbergare sida vid sida med en riksdagsledamot. Kontrasterna är stora. Den ena frågan orimligare än den andra, men utan att dom flesta av mötesdeltagarna förstår detta. Man röstar mot sin egen partiledning, som inte förmår dom samlade att förstå den koalition man ingått i inför valet. Att inte börja gapskratta åt showen dessa dagar är en prestation. Sedan visar man stolt upp ett valmanifest som mycket väl Kafka kunde ha skrivit. Tror med detta skämt på en framgång i valet.

  29. Mr Cool

    Jag har läst en av de mest absurda riksdagsmotionerna. Det är från Miljöpartiets Mehmet Kaplan (en islamist): ”Motion 2009/10:Sf206 Rätt till pension för utvisade” Det handlar alltså helt seriöst om att personer som utvisas från Sverige (antagligen för att det finns en anledning till det…) sen ska få pension betald från Sverige till dem där de bor i sina hemländer. Kai, tycker du att det är en bra motion?

    För mig förefaller det som om knäppgöksfaktorn är högre i MP än i SD!!!!!

  30. Mr Cool

    Ett större grepp med flera skärpta straff för allvarliga våldsbrott har nu tagits. Hela klabbet röstades igenom i riksdagen förra onsdagen. Om just det dubblade minimistraffet för grovt vållande till annans död var samtliga partier överens.
    Utom Miljöpartiet.

    Miljöpartisterna kommer i stället fram till att det är brottsoffren det är fel på: ”vi menar att allvarlig brottslighet kan stävjas och trygga medborgare skapas genom konkreta åtgärder mot brottsoffrets rädsla och upplevelse av kränkning”.

    MP är inte kloka någonstans…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.