Jag vill….. rädda F-9 skolan i Lycksele!

 

JA! Jag är partisk för mina barn går på Forsdalaskolan, jag jobbade på Forsdalaskolan och jag var en av visionära politiker i början av 2000 var med och skapade F-9 i Lycksele.

Så det är med sorg i hjärtat som jag nu förstår att alla partier har bestämt sig för att avveckla F-9 konceptet. Men eftersom jag är partisk så ska jag inte skriva om Forsdala utan vad detta betyder för skolan i framtiden.

1
Det fria skolvalet som så många partier pratar om försvinner all världens väg. I Lycksele kommun kommer man att kunna välja skola men bara upp till år 6. När eleven börjar år 7 ska ALLA gå på samma skola. Passar man in eller inte så finns det inga alternativ.

2
Norrängsskolan blir INTE F-9 skola under de närmaste tio åren eller så. Den plan som fanns kommer nu att skrotas. För planen var i början 2000 att det skulle skapas tre F-9 skolor. X skulle vara den första och nr 2 skulle bli Norrängsskolan. Steg tre var en ytterligare F-9 men den skolan är nu nerlagd och så även hela visionen på en modern skolform som alla andra kommuner genomför.

3
Satellitskolformen kommer att inte heller starta i Lycksele. Vi kommer att fortsätta sätta skolor mot varandra när det passar politikerna. För med skrotningen av F-9 skolor så försvann den sista visionen för framtidens skola samma väg.

Jag kommer att fortsätta jobba för att vi ska ha två F-9 skolor i Lycksele. För det var en en fantastisk vision då och det ska inte otaliga fastighetsaffärer få stoppa….

Etiketter: , , ,

12 kommentarer

  1. Robert Lee

    Vad är det för fel på att ha 1 högstadie skola? När man har en kommun med skral ekonomi och minskande underlag av ungar är det väl bättre och billigare med en skola för högstadiet? Borde även bli lättare att få pengar till resurser om man har en skola att driva än 2.

  2. Kai Pärnänen

    Svar till Robert Lee (2010-06-16 12:26)
    Jag ska var enkel i mitt svar…

    Man sparar där det går för mycket pengar.

    Industrihus, underskott 2-3 miljoner varje år.
    Arvoden till politiker, kostar 1-3 miljoner beroende hur man räknar.
    Internhyressystemet, kostar ungefär 1 miljon i administration på fastigheter vi äger.
    Oredovisade EU-projekt, kostar 2-3 miljoner varje år.

    Listan kan bli lång men skolan och omsorgen har i åratal fått spara, och när man klarar det så får man som belöning spara ännu mer.

    Så ska våra barn och äldre få betala för att kommunens ekonomi missköts? Nä, du och jag får ta notan idag!

  3. Robert igen

    Visst tycker även jag att man gjort en massa mindre genomtänkta affärer i Lycksele kommuns regi senaste åren. Men nu sitter man i skiten och varför då dra på sig ännu fler kostnader i stället för att optimera de få kronor man har kvar? Är det inte kommunens uppdrag att förvalta sina innevånares skattepengar så bra som möjligt och ge så mycket valuta som möjligt för dem? Enda alternativet för att få mer pengar att jobba med är att öka intäktern och i en kommuns fall är det att höja skatter och avgifter. Det är väl knappast något du vill gå till val med, eller?

  4. viktoria

    Du gillar ju vetenskaplighet så min fråga lyder var kan jag läsa om fördelarna med en F-9 skola, rent vetenskapligt, alltså?
    Förresten så tycker inte jag att du besvarade Robert Lee’s fråga: Vad är det för fel på att ha en högstadieskola? Jag undrar dessutom: Är verkligen anledningen till att skolan försvinner besparing?

  5. Kai Pärnänen

    Svar till Robert igen (2010-06-18 11:40)
    Du har helt rätt… Men ingen kan:

    Förklara varför man inte då sänker arvodena med 50% DIREKT!
    Förklara varför man inte då slopar INTERNHYRAN!
    Förklara varför man inte då AVVECKLAR industrihusbolaget!

    Inget lätt fråga…

  6. Kai Pärnänen

    Svar till viktoria (2010-06-18 12:57)
    Förlåt Viktoria men sånt får du be KoU nämnden om, det är inte min uppgift…

    Besparingen som man hoppas på uteblir det vet jag men det får du också be nämnden om.

    Och jag har den uppfattningen att vi i Lycksele är stora nog att ha två skolor med 7-9 för att det ska finnas alternativ för våra, och även de andra partiernas, väljare att välja skola.

    En skola har inga alternativ…

  7. Robert Lee

    Kai: Helt ärligt så tycker jag du inte är ett dugg bättre än någon av de politiker du hackar på. Du vill avskaffa betygen för de inte är till någon nytta enligt dig, sedan räknar du upp att du fick läsa upp dina betyg på Komvux för att kunna bli lärare. Hur hade du föreställt dig att urvalet till Universitetet skulle gå till utan betyg?

    Du vill även avskaffa industrihus och sänka arvodena för politiker (och cheferna på kommunen antar jag), hur skall du kunna locka kvalificerat folk till någon post om de inte skall få betalat för sitt jobb?

  8. Robert igen

    och Industrihuset. Du säger i ena meningen att du vill skapa arbetstillfällen och få folk att flytta tillbaka till Lycksele. Varför då avveckla de man nu laget en massa pengar på och som skulle kunna ge arbeten? Förstår inte heller hur ni miljöpartister skall få ihop ekvationen för Norrland att skapa arbeten och vara konkurrenskraftiga producenter om man skall höja skatterna på energi/bränsle och gå ur Eu. Vem har du tänkt skall sponsa detta? Konsumenterna och kommunens innevånare lär du knappast vilja vara med och betala, de åker hellre till Umeå eller shoppar på webben om de kan spara 1kr.

  9. Kai Pärnänen

    Svar till Robert igen (2010-06-20 20:59)
    Tack för den intressanta diskussionen men nu när du börjar stoppa ord i min mun lämnar jag in.

    Du får skapa en egen blogg och debatera…

  10. Robert Lee

    Du är verkligen inte ett dugg bättre än de politiker du hackar på.

    Sticker man som du ut hakan med en massa mer eller mindre radikala förslag och åsikter får man räkna med att få mothugg, eller vad trodde du?

    Jag har alltid haft respekt för dig som person, men nu börjar jag verkligen undra om det är den Kai jag känner.

  11. viktoria

    Jag ingen miljöpartist men i deras program står att de vill öka andelen lokalproducerade produkter och förenkla uppahandling. Jag är en av dem som, när möjliigt, handlar lokalt. Och jag tror att Robert skulle bli förvånad om han visste hur många det finns som är som mig! Ett problem som jag ser , vi norrlänningar är så dåliga på att sälja det vi faktiskt har eftersom vi tror att det inte är någonting värt. Om vi förädlar våra naturtillgångartyp:(blåbär-naturmedicin) och om det lönar sig att tillverka mat, hel/halvfabrikat,kommer jobben och även skatter in till kommunen och folk kan bo kvar.

  12. MP fantast

    Kai han lever i sin egen slutna bubbla där inga intryck eller signaler utifrån kommer in. Han har inte förstått att elevunderlaget kraftigt sjunkit och nu gör sig gällande på högstadiet. Detta gör det inte ekonomiskt försvarbart att ha två högstadieskolor och där dessutom Forsdala var tänkt att finnas under en övergångsperiod. Framtidens skola ligger i att koncentrera resurserna och utnyttja dom bättre. Detta förstår inte Kai, utan han lever i en drömvärld med att varje elev skulle ha en tilldelad lärare enskilt. Sedan när notan kommer, kan man lösa detta = Fantasier och barnsligt hopkok.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.