Forsdalaskolan stympas utan tagna beslut!

Jag är med i hetluften när det gäller mina barns skola – Forsdalskolan. Ni får kommentera hur mycket ni vill, men jag tror liksom alla andra föräldrar i Lycksele att politikerna tar hänsyn till barnen när man tar beslut gällande skolfrågor. Att man har en vision om hur Lyckseles utbildningsverksamhet ska se ut i framtiden, men tyvärr ser verkligheten inte ut så.

Jag fick veta att det fanns ingen chans i H-te att man kunde behålla modulerna ett år till. De var uppsagda och byggnadslovet på icke-permanenta lokaler kan bara skrivas i 10 år. Men i dagens VF kan man läsa att bara en av modulerna läggs ner i sommar, medan den andra, hör och häpna, kan stå kvar ett år till. Så premisserna för diskussionen förändras från dag till dag. Detta kan ha en viss hämmande inverkan på debatten, eller hur?

Nästa floskel som denna nämnd har krystat fram för att försvara denna visionslöshet är "personal är viktigare än lokaler". Denna fras har blivit ett mantra som politker använder för att få er att tro att det sitter några enstaka elever i varje klassrum. Så ser det inte ut i vekligheten. Vi har på många skolor med 20-28 elever i varje klassrum, och då finns nästan inte plats för den viktiga personalen.

Hur var det då med visionen och planen?

Alla partier i Lycksele säger att man vill ha F-9 skolor, men bara MP säger att vi måste ta oss råd, för att ge våra barn/ungdomar en kvalitativt hög skolgång. Forsdala är bara den första skolan med denna prägel, nästa ser vi i MP att Norrängsskolan ska bli. Att stympa Forsdalaskolan innebär att det inte blir en nästa F-9 skola, utan det som dög åt far- och morföräldrarna duger till dagens elever.

Alla partier som idag sitter i Kultur och utbildningsutskottet påstår att man har en framtidsvision för skolan, men bara MP törs prata om vad detta kan innebära. Nämnden har idag 10 månader innan nästa skolstart inte tagit några beslut om hur skolbeståndet ska se ut skolåret 2011-2012, hur lång är då visionstanken? Istället har man tagit ett antal icke-beslut som medför att man målat in sig i ett hörn och måste ta vissa beslut den 14 oktober.

Nu när MP är tillbaka i Kommunfullmäktige kommer vi att påminna de andra partierna om att beslut tas idag, för imorgon finns inte några alternativ. Och vision handlar om att se framtiden som en möjlighet, istället för att stirra på nuet och sin egen plånbok. Jag tänker inte hamna i det läget att jag kan mynta "Den förlorade generationen" till den framtida politiska debatten.

Nu bygger vi skolan för framtiden, inte tar steg bakåt i historien!

Etiketter: , , ,

En kommentar

  1. bertan

    Du pratar om att ge våra barn en kvalitativ skolgång, därför är nedläggningen av 7-9 på Forsdala skolan ett steg i denna riktning. Det du kallar kvalitet och vurmar för att behålla, är en skola utan pedagogisk ledning, arbetslösa ungdomar som har springvik. på lektioner, obehöriga lärare, flum osv. Detta vill du behålla! Man får känslan att du talar i egen sak och är rädd att bli arbetslös. Dessutom kunde du berätta var pengarna skall tas ifrån och komma ner från molnen där du flummar om visioner. Verkligheten måste väl även du ha förmåga att se. Peka på en enda sak som skulle motivera motsats

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.