Tre dagar innan beslutet om Forsdalaskolan.

Så var det bara tre dagar kvar innan Kultur och utbildningsnämnden i sin gamla form ska ta ett strategiskt beslut en månad innan den nya börjar. Det handlar självklart om att minska verksamheten på Forsdalaskolan. År 7-9 ska flyttas till Finnbacken och modulerna ska fraktas bort.

Men varför tar vi det här beslutet…?

Alla partier i Lycksele Kommun har enligt deras egna utsagor en vision om F-9 skolor, då blir det så oförståeligt att backa när man kommit en bit på vägen. Det är lite som att åka på semester i två veckor och upptäcka att vi kommer att ha några kronor för lite att köpa glass för så vi ställer in hela resan när man hunnit några mil på vägen.

Istället borde KoU nämnden den 14/10 redan ta ett visionsförslag som man presenterar för Kommunfullmäktige och den kommande nämnden som handlar om hur man ska möta skolans utmaningar i framtiden. Att låta nästa grupp av politiker ta staffetpinnen och föra den vidare mot 2014.

Snälla Kultur och utbildningsnämnden, låt de som tar beslutet administrera det. Låt Kf ta en öppen diskussion hur vi ska utveckla framtidens skola! Och sen får vi lägga budget som ger oss fart i den inriktning som visionen visar. Vi behöver inte fixa allt i år.

Och i väntan på denna vision så borde vi hyra modulerna och förlänga bygglovet ett år till, så får vi betänketid för att skapa visioner, planer och mål för framtidens skola. 

Etiketter: , ,

8 kommentarer

  1. Realist

    Nu får du skärpa dig. Det är tack vare att man har flyttat fram besluten i flera omgångar då det gäller skolan som deras ekonomi ser ut som den gör. Ta beslut att skrota lekstugan på Forsdala som kostat oss många milj, pengar som skulle kunna komma till nytta för alla elever.
    Var tycker du Kai man ska ta pengarna ifrån?
    Var ska vi dra ner för att behålla en dyr lekstuga?
    Var ska pengarna komma ifrån för något annat måste stryka på foten.

  2. bertan

    Va¨d nästa grupp politiker skall ta över är ett vikande underlag av elever. Forsdala 7-9 kom till i en speciell situation med väldigt stora ungdomskullar och var bara en tillfällig lösning tills toppen var över. Det är obegripligt att du inte förstått detta och varför beslutet om nedläggning dragits ut på tiden. Man kunde sparat mycket pengar genom att lägga ner 7-9 tidigare. Sluta svamla om visioner och försök istället utgå från verkligheten. Du kan dessutom inte svara på vart pengarna för lyxtillvaron skall tas ifrån. Fundera istället över ekvationen; Kai + Kunskap = Noll

  3. bertan

    Var nöjd med vad ni gjorde i årets val, att se till att sossarna inte fick egen majoritet i ytterligare fyra år. Så ni har redan utfört vad ni ska. Låt nu andra sköta det dom är valda till ex. efterse hur många skolor vi skall ha resp vilka vi skall lägga ner. Det är bättre attdom som har insikt och kunskap får sköta detta, så inte någon miljötomte spenderar onödiga miljoner på några fantasier. Så luta dig tillbaka och låt nämnden sköta sitt jobb. Du kan ju alltid dra några roliga historier/visioner i KF för att lätta upp stämningen mellan ärendena.

  4. Kjell-Olof Nordmark

    Jag har barn vid Forsdalaskolan och har aldrig som”bertan” säger upplevt att det är en skola utan pedagogisk ledning,obehöriga lärare,flum osv.Har du något fog för det
    du skriver?Som jag upplever Forsdalaskolan så är det en väl fungerande F-9 skola med en mindre hård attityd än enbart högstadieskola.Säger inte all forskning och pedagoger att en skola med blandad ålder är den bästa!
    Forsdalaskolan har förutom väldigt brapersonal och ledning
    en miljö mednärhettillfotboll,isbana,skidspår.orientering osv.Varför flyttar barn från andra skolaor till Forsdalaskolan-Jo för att det är en bra skola!!

  5. Kjell-Olof Nordmark

    För barnens bästa utveckla Forsdalaskolan!Problemet är inte som”bertan” säger att det är barnantalet utan problemet är att man vill bli av med de dyra barackerna.Säg upp barackerna och bygg ut skolan så att den blir personalvänlig och bra för barnen.Finnbackskolan som
    har det egentliga problemet med vikande elevunderlag
    kanske går att lösa på något annat sätt.Det kanske är bra med en åldersblandning även där.Jag har flera bekanta som haft barn vid Finnbackskolan och som utsatts för mobbing(några år sedan).Hur besluten än tas så bör alla tänka en extra gång-ÄR DETTA BESLUT FÖR BARNENS BÄSTA??

  6. Johan K

    Jag hoppas verkligen att Lycksele satsar på skolorna i framtiden. Själv kommer jag aldrig att låta mina barn gå på Finnbacksskolan utan flytter hellre till en kommun med bättre skolmiljöer. Jag vet inte om Forsdalaskolan är en sådan men jämfört med hur Finnbacken har fungerat borde den rimligtvis vara det.

  7. Mr Cool

    Kais vurmande för mer ekonomiska resurser till skolan bottnar nog snarare i en törst att trygga sin egen kravlösa anställning i den offentliga sektorn. Hans flummiga resonemang om visioner och planer harmonierar också väl med vänsterns avvisande av betyg d.v.s. möjlighet att kunna mäta verksamheten. Min sambo är lärare och yrkesvalet berodde uteslutande på all ledighet och hon jobbar maximalt 23 timmar i veckan på sin heltidstjänst. Sen tillkommer sommarlov och andra längre ledigheter. Men för Kai innebär det möjlighet till att förverkliga sig själv med andra aktiviteter. Men vem betalar???

  8. Kai Pärnänen

    Svar till Mr Cool (2010-10-13 11:21)
    Jag skäms å din sambos vägnar. Att nervärdera hennes arbete på detta sätt kommer jag bara att kommentera med tystnad.

    Kravlös anställning? Du jobbar inte i skolan, men det gör inte jag heller. Jag har ingen tjänst förnärvarande trots 280.000 i studieskulder. Men så har ju skolan bara fått mer krav och inga resurser. Inga fler lärare, inga mer klassrum eller bättre studieverktyg (böcker, datorer eller liknande).

    Göm dig, bloggmygga, bakom din anonymitet och visa inte detta inlägg för din sambo. Jag beklagar din syn på hennes arbete.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.