Jag har inte fått svar!

Jag började gårdagen med att skratta så att tårarna rann ner för mina kinder. För jag har hittat svaret av KoU förvaltningens uppdrag:

1. att ta fram en tidsplan för flytt av grundskolans åk 7-9 och särskolans åk 7-10 från Forsdalaskolan till Finnbacksskolan ht 2011 och
2. att redovisa en risk- och konsekvensanalys avseende flytt av särskolans åk 7-10 från Forsdalaskolan till Finnbacksskolan ht 2011 och
3. att presentera en kostnadsanalys som avser inrättande av 3 st F-9-skolor i Lycksele kommun och att uppdragen ska redovisas vid arbetsutskottets sammanträde idag den 30 september 2010.

Och sen har jag nästan gråtit. Är detta underlaget för att lägga ner 7-9 på Forsdalaskolan skäms jag att vara politiker.

Denna utredning innehåller mer hål än svar på framtiden. Den är full av antaganden och kostnader som inte är underbyggda. För att inte säga ren och skär sagoberättelse. Kolla på det här:

att presentera en kostnadsanalys som avser inrättande av 3 F-9-skolor i Lycksele kommun.

F- åk 9 Forsdala skolan:
– en utbyggnad av Forsdalaskolan bedöms till ca 18 000 000 kr.

F – åk 9 Finnbacksskolan: 
– underhållsåtgärder i skolan på våningsplanen 100 och 300 behövs, samt iordningställande av en utemiljö som anpassas till elever i tidig skolålder. Den sammantagna kostnaden bedöms till ca 12 000 000 kr. Utemiljön bedöms till ca 3 000 00 kr, våning 100 ca 4 500 000 kr, våning 300 ca 4 500 000 kr. Om åtgärderna inom skolan bedöms som underhållsåtgärder påverkas inte internhyran. 

F – åk 9 Norrängsskolan:
– åtgärder i befintlig lokal krävs för att anpassa lokalerna till undervisning för grundskolans senare årskurser. Den sammantagna kostnaden bedöms till ca 5 000 000 kr.

Totalt för kommunen bedöms en utveckling av tre F – 9 skolor motsvara investeringar mellan 26-35 000 000 kr.

Det ser väl ut som ganska stora kostnader i ett läge där ekonomin är ansträngd. Men läs igen snälla, och svara på dessa frågor…

Vad är det som kostar 18 000 000 kr på Forsdalaskolan?
Varför finns det redan i 2013 och 2015s investeringsbudget, investeringskostnader på våningsplan 100 och 300 på 6 miljoner vardera?
Varför kan Norräng ”bara” kosta 5 000 000 kr att göra F-9 skola av?
Är inte underhållskostnader det samma som driftskostnader? (denna fråga är en politisk fråga).

Detta är bara få av alla de frågor som jag inte kunde hitta svar på i denna utredning.

Jag känner att om detta ska prägla de kommande fyra åren, så kommer jag att ställa massor av frågor i Fullmäktige och maila förvaltningen i ett kör.

 

Etiketter: , , , ,

17 kommentarer

  1. JK

    Jag skulle precis skriva att jag förväntar mig att en folkvald har så pass omdöme att han förstår olämpligheten i att häckla namngivna tjänstemän på ett publikt forum. …men så kom jag på att du inte valts in…

  2. Kai Pärnänen

    Svar till JK (2010-10-14 19:53)
    Jag häcklar inte enskild tjänsteman, för han har gjort det han fått i uppdrag och med de resurser han fått.

    Men jag förstår ditt inläggs tanke, men skrivningen kom till av att jag läste innantill på AU:s protokoll och för att förtydliga har jag ändrat i bloggen. Tack för påpekandet…

    Dock är inga frågor besvarade ännu.

  3. Mr Cool

    Kai, min fråga om JÅ blev heller aldrig besvarad trots en desperat fint med tidningsartikeln eftersom du LJÖG för forumets läsare. Är det inte pinsamt att ”lilla bloggmyggan” kunde beslå dig med lögn och därmed dra ned byxorna på dig ända ned till fotknölarna. Men kamrat Ohly hade ju spelat med Nacka Skoglund och fick SMS 3 år innan tekniken fanns tillgänglig så du är i gott sällskap inom vänsterblocket.

    Låt nu inte detta vara en ledstjärna när du nu går vidare i din politiska karriär. Jo, jag kommer att följa vad du skriver eftersom ditt beteende har gett mig energi.

  4. Robert Lee

    De 18 mille det skulle kosta att bygga om Forsdal är kanske till nya lokaler. Eller hade du tänkt fortsätta med de provisoriska barackerna? (Man brukar räkna med ca 8-10 000kr/kvm för att bygga och det är nog ungefär vad man får räkna med på en skola också, till det kommer inredning och möbler.)

    Lärarna och systemet med F-9 är säker bra, men arbetsmiljön måste också vara bra och enligt lag både för både lärare och elever. Det funkar inte att hålla alla lektioner på miljövänliga stubbar i skogen, inte i Lycksele och på vintern. 😉

  5. Lyckselebo

    Jag tycker det är helt obegripligt att Lycksele ska ha två högstadieskolor. Speciellt när det finns plats för alla på Finnbacksskolan som har kapacitet att ta emot elever och inte behöver bygga ut elelr hyra baracker för att fixa det.

    Jag som själv gick ut skolan för inte alltför längesen vet hur viktigt det är för utvecklingen att få fara till en ny skola, möta nya lärare, miljö och klasskompisar. Vad är det som är så farligt med att 13-åringar går i skola i centrum? Vorde det inte bättre att samla alla lärare, elever och kunskap på en plats? 🙂

  6. Bertan

    Dra inte ut på fullmäktige mötena längre än nödvändigt och besvära inte tjänstemän med en massa nonsensmail. Först skall du själv berätta var pengarna skall tas ifrån för att fortsätta med en F-åk9 på Forsdala (vilket du inte vill besvara. Har du överhuvudtaget satt dig in i utredningen? (knappast)Tre, har vi ett elevunderlag i kommunen som motiverar mer än en högstadieskola? (Du kan som alla andra läsa befolkningssiffrorna och födslotalen). Slutsatsen är att utredningen och besluten är korrekta. Frågan är vilka sagor du läser? För detta är ingen sagoberättelse. Försök vara i verkligheten Kai.

  7. Elias

    Jag tycker fortfarande att du gör bra ifrån dig här på denna blogg. Det jag inte förstår är att det är en så otrolig hets för att lägga ner 7-9 verksamheten på Forsdala. Vad jag förstått så har skolan fått bra omdömen från skolverket och många familjer har aktivt sökt sig till Forsdala för att få in sina barn där. Är det bara de som inte har barn på Forsdala som lägger ner så mycket arbete på att lå politikerna att lägga ner delar av verksamheten på Forsdala?

  8. Mr Cool

    MP samhället del 1 …..Karin gäspar stort. Sedan gatan nedanför sovrumsfönstret blev bilfri vaknar hon oftast inte förrän långt inpå förmiddagen. Hon halar upp datorn i sängen och loggar in för det är lika bra att klara av veckans lokala folkomröstningar redan nu. Sedan släntrar hon ner på innergården för att leta rätt på ett frukostägg. Den kooperativa hyresrättsföreningens frigående hönor har blivit allt bättre på att gömma dem i buskagen. Utomhus är det molnigt och vindstilla. Varken solcellerna eller vindsnurran på taket lär vara till stor hjälp idag.

  9. Mr Cool

    Del 2…Sedan kärnkraftsavvecklingen och förbudet mot fossila bränslen gäller det att spara på energin. Men det av naturmaterial tillverkade hopprepet är gott att ta till då kylan faller på. Den elektriska värmefläkten är en väl gömd klenod som medför polisingripande om den avslöjas. Uppe i lägenheten unnar Karin sig i alla fall att slå på kaffebryggaren och fylla den med ekologisk, rättvisemärkt och momsbefriad mocka, en av få produkter med undantag från principen om närodling.

  10. Mr Cool

    Del 3….Efter frukosten tar hon cykeln till kursen på Kvinnohistoriskt kunskapscentrum. Hon har pluggat i tolv år nu med studielön, men funderar på om det är dags att växla spår och läsa danspsykologi. Annars kanske hon tar ett sabbatsår med medborgarlön i väntan på att hon kommer underfund med vad hon vill arbeta med. Även konstnärsbanan med fast lön känns lockande för man vet ju inte när och vilket år inspirationen kommer. Näbbstövlarna samt den bylsiga tröjan och den gulliga ryggsäcken ger henne tveklöst en identitet. Hon VET att i alla andra länder så lever man fel.

  11. Robert Lee

    Jag känner några som haft barn på Forsdala F-9 och de är glada över att de gått ut. De var inte alls nöjda med de kalla och dragiga barackerna och flängandet mellan byggnaderna. Deras åsikt var att antingen lägger de ner F-9 projektet eller så bygger de en riktig skola för det. Nu är väl det sista svårt att motivera i lilla Lycksele då man knappt har underlag för att fylla Finnbacken med ungar.

    Jag tycker det är rätt av kommunen att försöka göra det bästa av de få kronor de har och det är helt klart billigare att driva en skola än två.

  12. Robert Lee

    Jag känner några som haft barn på Forsdala F-9 och de är glada över att de gått ut. De var inte alls nöjda med de kalla och dragiga barackerna och flängandet mellan byggnaderna. Deras åsikt var att antingen lägger de ner F-9 projektet eller så bygger de en riktig skola för det. Nu är väl det sista svårt att motivera i lilla Lycksele då man knappt har underlag för att fylla Finnbacken med ungar.

    Jag tycker det är rätt av kommunen att försöka göra det bästa av de få kronor de har och det är helt klart billigare att driva en skola än två.

  13. Mr Cool

    Glöm ej att i Kais värld så är pengar inget bekymmer eftersom skattekistan är oändlig och allt är bara en fråga hur de skall fördelas. Skulle det ändå finnas för lite så är det bara att höja skatten för där finns inget tak. Kom också ihåg att kontrollera källan till alla hans uppgifter för han har trots ett långt liv ännu inte lärt sig det basala i att ”ljug aldrig om det som kan kontrolleras”. Kontrollera också särskillt tidningsartiklar på främmande språk om han försöker hänvisa till dom.

  14. bertan

    Om detta skulle vara en sagoberättelse, varför har du inte frågat tjänstemännen om preciseringar gällande summan 18milj? Som vanligt tror du dig veta saker utan ha kollat verkligheten! Begär istället att få en detaljbeskrivening hur dom kostnader som anges för Forsdalaskolan är räknade och på vad. Dessutom tror jag inte du kan eller förstår hur man skall tolka dom beräkningar som är gjorda. Däremot finns en risk för att en uppräkning gällande arvodena i KF måste göras, eftersom du aviserar väldigt mycket pladder från din sida, som enbart drar ut på mötena. Sluta dra samma inlägg 30gånger vidKF

  15. Samuels slav

    Du efterlyser svar på frågor?
    Du kanske skulle först berätta var pengarna till 3 f-9 skolor ska tas ifrån.

  16. Mr Cool

    Kai, du kallade svaret av KoU förvaltningens uppdrag för ren sagoberättelse. Det bör då innebära att du menar att det inte är förknippat med sanningen. Men själv har du inga problem med att tumma på sanningen då du ljuger om politiska meningsmotståndares uttalanden. Jag hoppas innerligt att du lägger av med dom fasonerna i din vidare politiska karriär som jag hoppas blir kort. Folk kommer inte att gå på det där miljöflummandet så mycket längre till.

  17. Pensionerad skolarbetare

    Ja tänk att det ännu finns de som tror att F-9-skolor är något eftersträvansvärt. Jag har under ett yrkesliv verkat i skolan på alla nivåer från lågstadium till gymnasium och jag kan inte se annat än att det är rent flum, eftersom förespråkarna helt och hållet förbiser de äldre elevernas andra pedagogiska behov än yngre elevers. För att få en pedagogiskt rationell undervisning på högstadiet krävs relativt stora enheter. Bl a krävs det för lärarkompetensen. Tre F-9-skolor i Lycksele är förutom ekonomiskt vansinne en dålig organisation ur pedagogiska och sociala aspekter för högstadieeleverna!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.