Fritt inträde till en ”grinig” toppmatch?

Inför Dalen – Växjö

Dalen tar idag emot topplaget Växjö klockan 16 och det är fritt inträde till Umeå Energi Arena. Det bådar därmed gott för oss som gillar innebandy!

Lagen har mötts ett antal gånger och även om resultaten i de senaste fem matcherna varit i Dalens favör, är det inte några enkla matcher. Snarare brukar det vara jämnt, tajt och knappa vinster på mållinjen.

Växjö är bra, har storspelande Eero Kosonen i mål och har fått tillbaka skicklige André Andersson som varit långtidsskadad. De värvade även tillbaka Jesper Sankell denna säsong och han har gjort det riktigt bra hittills. Det är även svårt att missa lurige Filip Kjellsson (vilka passar!) och lagets poängbäste: Valdemar Ahlroth. Mitt intryck av Växjö är att de är ett gäng relativt unga spelare med riktiga vinnarskallar och de hatar uppenbarligen att förlora. Någon lätt match bjuds det sällan på när Växjö är på besök och som publik lär vi i sedvanlig ordning få sitta på helspänn samtliga minuter och sekunder av matchen.

 

Hur var matchen mot Falun?

Dalen mötte förresten Falun nere i Dalarna tidigare i veckan, vilket slutade med klar seger för hemmalaget Falun. Det var aldrig tal om att Dalen skulle återhämta sig när målen började rulla in. Dalen gjorde inte sin bästa match, var aldrig riktigt med, medan Falun rullade boll, spelade offensivt och kändes effektiva.

Det saknades rätta inställningen i Dalen, vilket jag framför allt tycker märktes där i andra perioden när Fredrik Edholm sköt både Dalens andra och tredje mål i matchen. Snyggt, men, det kändes lite som om hela laget där och då hängde med huvudena en aning. Halvhjärtade firanden. Det var långt ifrån den högljudda, stöttande och peppande Dalenbänken som behövs i tuffa motgångar och som lett till många upphämtningar förut.

Falun är visserligen rejält bra, förmodligen den starkaste kandidaten att ta guld i år, men jag trodde och hoppades på en jämnare match. Nåväl. Det fanns ändå positiva saker att ta med från matchen, trots att det inte var så mycket som gick Dalens väg.

Jag tänker huvudsakligen på två situationer:

1. Henrik Sjöströms första mål i svenska superligan! Det small bara till när Patrik Rokka, bakom Faluns mål, lade fram passen till Sjöström som placerat sig framför Johan Rehn och sköt in den i målet. Ingen tvekan där inte! Sjöström såg luckan, klev fram och kunde i samspel med Rokka borga för att Dalen tog ledningen i matchen.

2. Patrik Suchanek gjorde en offensiv anstormning när en lucka uppstod och gick med hög fart upp högt i banan och skapade rotation i formationen, han agerade forward och samtidigt tvekade inte Jonas Svahn (har jag ett starkt minne av att det var) att ta Suchaneks position som back. Väldigt intressant och något som Dalen kanske kan bygga vidare på, att utnyttja de offensivt skickliga backarna laget har i exempelvis Suchanek, Viktor Nystedt och Mattias Ljunggren. Det kräver en hel del samspel, men kan skapa viktig variation i matcher där det behövs något mer, något nytt. Det är något som Faluns fruktade förstakedja är enormt skickliga på. Thomas Holmgren (spelade dock inte denna match) och Emil Johansson agerar knappast heltidsbackar, bidrar med att skapa offensiv glöd och rotationerna gör att det är svårare att veta var vissa spelare kommer att vara när avsluten väl kommer.

 

Comebacken

Det kan nog inte ha gått er förbi att Dalen gjort en kanonvärvning inför dagens match. Det är fråga om en spelare som gör comeback. En spelare jag nämnt vid något tillfälle under säsongen och som jag upplever har saknats märkbart denna säsong. Har de senaste säsongerna framför allt utmärkt sig tillsammans med kedjekamraterna Ketil Kronberg och Johan Eriksson. Jag talar förstås om Alexander Bodén!

Där kan vi snacka om comeback – och vilken viktig tidpunkt att hoppa in och förstärka laget när nu varje poäng blir allt viktigare för att avgöra om det blir slutspel, eller inte. Frågorna är också många – får vi se en återkomst av den klassiska formationen? Kan envise och spelskicklige Bodén väcka liv i måltjuven Eriksson? Kommer vi att få se ett Dalen som lägger beslag på sarghörnen igen?

En sak är säker – det är många av oss i publiken som hoppas på att få se nummer 29 på planen idag!

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>