AIK-Dalen (2-7): BOOM, trion, 94,29% och målgesterna (samt lite övriga resultat)

Dagens förutsättningar var på många sätt goda – tre Dalenmatcher på samma dag: SSL dam, allsvenskan norra herr och SSL herr. Jag följde de förstnämnda matcherna via Sportswik och iBIS, samt såg den sistnämnda matchen med trevligt sällskap på Allstar.

Jag tänkte börja med att skriva lite om matchen mellan AIK och Dalen, med sedvanligt perspektiv på Dalen och förhoppningsvis inte alltför mycket referat, utan mer tyckande och allmänt beskrivande, Marias topp-3, samt avslutar jag med lite resultatrapportering från Dalen och några andra lag jag fattat tycke för och följer. Håll till godo!

 

AIK-Dalen 2-7 (herr)

Före jag går in på själva matchen måste jag hylla AIK som lyckats skapa hype och intresse inför premiären, med spelarintervjuer och annat, vilket även verkade ge effekt på publiksiffran. Hela 1290 personer letade sig ner till Solnahallen för att se AIK ta emot gästande IBK Dalen på parketten. Mycket trevligt!

 

Första perioden

Hemmalaget AIK var det lag som inledde matchen bäst, vann skottstatistiken och gick till periodvila med ställningen 2-0, trots att den notoriske och möjligen övertaggade målspecialisten Andreas Stefansson gick mållös.

Dalen spelade offensivt, men hade svårt att hitta varandra i både spel och passningsspel, det saknades en bra balans och det togs en del hastiga felaktiga beslut. AIK visade upp en väntad lurighet som skapar nerver med långa bollar och avslut på studsande bollar som egentligen borde vara svinsvåra att träffa av.

Det var inte målskillnaden som gjorde mig nervös som Dalensupporter när den första perioden var över, jag var orolig att Dalen skulle få svårt att hitta tryggheten som krävs för att spelet ska få stäm. Samtidigt är det där så fint med innebandy, hur ett lag som både målmässigt och spelmässigt ligger under kan höja sig från en period till en annan…

 

Andra perioden

Jag upplevde tidigt en skillnad hos Dalen i andra perioden och känslan var att Dalen snart skulle hitta nätet. Framför allt Dalens tredje formation imponerade: en uppsättning anfallsspelare som jag direkt namngav ”skelleftekedjan” bestående av Anton Åkerlund, Pär Forsman och Alexander Hedlund, starkt uppbackade av Ludwig Svensson och Henrik Sjöström.

Några minuter in i andra perioden sa Maria med bestämd ton att ”titta bara, Henrik Sjöström kommer göra mål med sitt fina slagskott!”. Det blev visserligen inte mål för Sjöström i just det läget när hon sa det, han sköt utanför, men när ungefär halva andra perioden gått small det bara till, BOOM, Henrik Sjöström satte distinkt Dalens första reduceringsmål och Umeålaget var därmed med på tavlan. Och vilken effekt det gav, en äkta energiinjektion till bortalaget!

Exakt 31 sekunder senare klev Mattias Wallgren fram och kvitterade ställningen och 17 sekunder senare gjorde Pär Forsman mål, assisterad av Henrik Sjöström. Tre Dalen-mål på 48 sekunder och plötsligt var bortalaget i förarsätet.

Minuter senare utökades Dalens ledning när Patrik Rokka gjorde mål assisterad av Mattias Ljunggren.

 

Tredje perioden

I matchens tredje period var det en formation som utmärkte sig absolut mest av de båda lagen – Dalens första formation! Det tog inte mer än elva sekunder innan vi skulle få se prov på kvicka fötter och ännu kvickare passningar som skulle öppna upp för fina avslut från Patrik Rokka – och skulle det visa sig, Ketil Kronberg som gjorde mål på returen.

Det tog tid för dem att komma igång ordentligt, men för oss som följt Dalens försäsong var det inte förvånande att se exempelvis hur bra Patrik Rokka är och hur väl han passar in tillsammans med de otroligt skickliga kedjekamraterna Jonas Svahn och Ketil Kronberg när de har stäm i spelet, då går det verkligen undan!

Jag kan inte hylla dem tillräckligt, men lägg det på minnet, ni kommer att få se dem många gånger i poängprotokollen denna säsong! Förresten, Ketil Kronberg, 37 år gammal… va? Han ser ut att vara 25 på planen!

 

Bjässen på planen och den otäcka skadan

Jag och Maria var överens – Mattias Wallgren var bra mot AIK, visade styrka i närkamperna och försvarsspelet, men fortsätter också göra offensiv instick där han plötsligt bara fyller på, rätt plats vid rätt tillfälle. Det är något jag noterat under försäsongen och det är riktigt roligt att se att han fortsätter på den inslagna banan med framgång!

Vi fick dock även se en otäck sekvens där Wallgren föll ihop och tog sig för knät och sedan fick hjälp att ta sig ut i omklädningsrummet. Senare fick han stöd av John Stiglund att ta sig tillbaka ut till bänkarna där han lade sig ner… Mycket oroväckande, måtte Wallgren vara okej!

 

94,29 % räddningsstatistik

Måns Parsjö-Tegnér räddade 33 av 35 skott, vilket ger en räddningsprocent motsvarande 94,29 % om mina matematikskills inte sviker mig.

Måns fick en 3:a av innebandymagazinet, vilket kanske förklaras av att han släppte in ett mål han nog borde ha haft när Kevin Haglunds skott letade sig in mellan benen på Dalenmålvakten, men jag upplevde att Parsjö-Tegnér i övrigt visade fina reflexer och förtjänade mer än ett ”bra” med den fina räddningsprocenten… Jag vågar mig på en vågad 4:a för den stabila insatsen!

Vi pratade förresten lite om det, jag och Maria, alltså att många skott letade sig fram till Parsjö-Tegnér i matchen. Maria uttryckte viss oro, men jag vet inte, jag tänker att det är rimligt att fler skott letar sig fram när Dalen spelar ett mer offensivt spel än vad vi såg prov på föregående säsong. Och Dalen har en av världens bästa målvakter, samt en stark uppsättning backar som SKA kunna hantera de eventuella större luckor som uppstår på planen! Jag är optimistisk och tror att vi går en intressant höst, vinter och vår till mötes!

 

Målgesterna

Jag gillar målgester och visad glädje i innebandy och kommer att motsätta mig missnöje som riktas mot glädjeyttringar – så i denna anda tänkte jag lyfta fram två sköna målgester som stack ut i kvällens match!

Först ut var AIK:s Kevin Haglund (visst var det Haglund? Fan, jag glömde notera..) som bjöd på någon form av dans, vilket var rätt roligt, samt Patrik Rokkas lättsamma luftgitarr. Tumme upp till er båda!

 

Marias topp-3

1. Mister (Henrik) Sjöströms slagskott, oh my god! Dundrade in 2-1 i tidiga andra perioden och var startskottet för kvällens vinst. Vi fick avnjuta ett till slagskott från Sjöström med en snygg styrning av Pär Forsman.

 

2. Mattias Wallgren! Killen som visar vem som bestämmer på planen! Hans plats är hela planen och han kan verkligen ställa sig rätt mot uppställt försvar. Hoppas bara att hans skada i slutet inte är något allvarligt…

 

3. Ketil Kronberg och Jonas Svahn, vilket radarpar! Hittar varandra i sömnen, skulle jag tro. Enormt fina passningar och explosiva i både spel med och utan boll!

 

Resultatrapportering

Jag tänkte här nämna några matcher och resultat som jag finner intressanta. Förutom Dalenresultat tänkte jag även ta upp några andra lag jag följer lite extra.

Det är ingen hemlighet att jag fastnat för både Wibax Patriots i allsvenskan norra och Gamla Stan IBK i division 1 norrland, så det är förstås extra roligt att de inlett sina respektive säsonger starkt!

 

Svenska superligan (dam)

KAIS Mora – Dalen (6-2)

Efter premiärmatchen mot Endre begav sig Dalen ner till dalarna för att möta topplaget KAIS Mora. Jag såg dessvärre inte matchen, men följde den via sportswik och kunde konstatera att världens bästa Anna Wijk uppenbarligen var rejält laddad och redo för säsongsstarten när hon stod för hela fem poäng.

Tung inledning på säsongen för Dalens del kan tyckas, men faktum är att både Endre och Mora är två starka motståndare vilka förväntas strida i övre delen av tabellen. Dalen fick dock chans till nya tag redan två dagar senare när de mötte Jönköping idag.

 

Jönköping – Dalen (4-3 efter förlängning)

Jag följde matchen via Sportswik och känslan var hela vägen att det var en jämn match som kunde sluta lite hur som helst – vilket jag tänker att både skottstatistik (26-25) och slutresultatet vittnar om också… Två mål av Frida Eriksson och ett från Viktoria Ström!

Jag reagerade på att Jonna Loo rapporterades få en huvudskada under matchen, hoppas dock att hon mår bra och att det inte var något allvarligt – huvudskador är otäckt!

 

Allsvenskan norra (dam)

RIG Umeå – IBF Dalen (8-0)

IBF Dalen mötte som bortalag topplaget RIG Umeå i premiärmatchen och fick en tung start på säsongen efter en förlust med resultatet 8-0. Dalen får dock chans att ta nya tag den 30:e september när Umeålaget tar emot gästande IBF Falun i sportahallen Musköten!

 

Allsvenskan norra (herr)

Djurgården – IBF Dalen (11-7)

Jag följde matchen så gott det gick via Sportswik och noterade att Dalen inledde kvickt med två mål, men sedan var det hemmalaget Djurgården som både kom ikapp och drog ifrån. Noterar att Sebastian Gafvelin som gjorde 4+1 för Djurgården även gjorde målen i följd – alltså fyra raka mål i andra perioden(!).

Dock ändå starkt av IBF Dalen som nykomling att i underläge 9-3 mot ett i allsvenskan topptippat Djurgården kämpa sig tillbaka till ställningen 10-7 med lite drygt tre och en halv minut kvar av tredje perioden. Jag tror nog att många kan bli överraskade framöver!

 

Wibax Patriots – Hudik/Björkberg IBK (2-1)

En målsnål inledning för våra kära patrioter från Piteå, men skottstatistiken 27-21 talar för att det var en fråga om starka målvaksinsatser från båda lagen. Jag har dålig koll på Hudik/Björkberg, men det förvånar inte att återvändaren Oscar Öberg storspelade i Piteåmålet – en riktigt skicklig målvakt!

 

Division 1 norrland (herr)

Skellefteå IBK – Hörnefors IF (8-10)

Imponerande av nykomlingarna Hörnefors att studsa tillbaka efter förlusten mot Umeå City IBF i premiären och lyckas vinna mot Skellefteå IBK i säsongens andra match. Det blir intressant att följa hur det kommer gå för Hörnefors i division 1!

 

Gamla Stan IBK – Skellefteå IBK (6-3) och IBK Härnösand IBK – Gamla Stan IBK (3-9)

Notera alltså att Gamla Stan vann både premiärmatchen i derbyt mot lokalrivalen och topptippade Skellefteå IBK, men även följde upp den starka inledningen med en vinst borta mot Härnösand!

Gamla Stan bjöd på fin innebandy under Scandic Cup och det är mycket glädjande att se att de fortsätter på den inslagna banan med fina resultat direkt under den påbörjade säsongen.

Noterade förresten även att Gamla Stan vann över Gimonäs med 7-3 i dagens match som spelades i juniorallsvenskan. Ja jisses.. de är ”on fire”, Gamla Stan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>