IBF Dalen – Salem (5-2): Tresekundersmålet och STÄNGT

Efter en snabbvisit hos Marias pappa begav det sig av till Umeå Energi Arena för en förväntansfull match mellan IBF Dalen och Salem i herrarnas allsvenskan norra.

Nykomlingen mot det av Stockholmslagen som gått bäst i norra hittills på herrsidan… Vi blev inte heller besvikna, matchen bjöd på underhållning, chanser åt båda hållen och ett visst mått av känslor.

IBF Dalen – Salem (5-2)
Efter en sedvanligt underhållande presentation av vad jag nu vågar anta är pappa Mäkeläinen som gör ett fantastiskt jobb som speaker, inleddes matchen med hög puls redan från start.

Jag måste säga att hela förstafemman med Peter Grönroos och Linus Andersson på backplats och Vidar Mårtensson, Jacob Mäkeläinen och Christoffer ”hallongrottan” (??) Dahl kändes helspännande! Framför allt lockar det att se hårdjobbande Dahl och Mäkeläinen med tekniska Mårtensson i spelet framåt, mycket roligt!

Matchen?
Hela matchen bjöds det på chanser åt båda hållen. Salem spelade stora delar man-man och Dalen fick ibland inte utrymme att röra sig med bollen på grund av ryggsäckarna som stressade på.

I tredje perioden gjorde Dalen två mål och utökade därmed från 3-2 till 5-2 och var klart bäst när det gällde som mest. Och Tobias Svensson briljerade i målet! Räddningen med handen runt 16.50 in i tredje perioden var ett riktigt statement – STÄNGT!

Special teams
Båda lagen fick chanser att spela power play, men övertygade inte spelmässigt. Dalen gjorde visserligen mål i första försöket efter att ha misslyckats med samma inspel från högerkanten upprepade gånger (vilka resulterade i farliga Salemchanser) och bollen till slut hamnade hos Gustaf Rönnholm som förvaltade läget.

Dalens andra power play i matchen resulterade även det i idel lägen för Salem, men trots detta gjorde Dalen mål sekunderna efter att Salem blev fulltaliga genom Vidar Mårtensson som har ett monster till dragskott!

Salems power play då? Började direkt med en chans för Dalens Andreas Berglund att fri framför Salemmålet backhandknacka in ett mål, men skottet gick för högt. I övrigt skapades väldigt lite.
Med andra ord klart godkända box play-spel för de båda respektive lagen, men spelet i power play saknade variation, tempo och korrekta beslut överlag.

Övriga reflektioner
Jag och Maria pratade bland annat om Alexander Rönnlund, en spelare med ett ganska hett temperament på planen, men som jag sa till Maria i första perioden: han kan det här med att göra mål – och mål i par blev det!

Gustaf Hedström, en stark back jag fattat tycke för! Riktigt bra fysisk närvaro och gör det jobbigt för motståndarna!

Jag måste även såklart nämna målet som tog ynka tre sekunder från periodstart… Jacob Mäkeläinen vann tekningen, ville, vågade och gjorde det!!! 2-1 var ett faktum!

Marias topp-3
1. Mäkeläinen! Har sagt det förut, men wow vilken energi! Jag blir glad när han aldrig ger upp. Hörde orden idag ” jag är helt slut”. Förvånar mig inte en sekund.

2. Backspelet i samtliga femmor. Det var starka och självsäkra killar som stod upp bra mot Salem.

3. Intressant att se Salems spela ett annorlunda sätt då Dalen anfaller. Man mot man. Som publik var det väldigt roligt att se.