Kenneths tankar

Vad säger våra kommunpolitiker om en värld i världen….?

Av , , 4 kommentarer 26

Jag läser om hur kommuner och stat överallt i Sverige ordnar och arrangerar speciella tider och kvällar för för våra kvinnliga nysvenskar, allt för att dessa ska kunna ta del av det utbud som erbjuds resten av befolkningen….men ska det verkligen vara så? Riskerar vi inte att bygga en värld i världen där vi accepterar och befäster ett ojämlikt beteende? Jag vet att det finns tjejer/kvinnor som inte känner sig trygga tillsammans med män men jag vet också att det finns familjer där föräldrar och även äldre bröder inte tillåter kvinnorna att vistats i det gemensamma rummet utan manlig följeslagare, är det acceptabelt i ett land som räknas som ett av det mest jämlika i världen? Är det inte så att vi måste sätta hårt mot hårt och förklara för dessa män (ja oftast så är det männen som dikterar villkoren för kvinnorna) att detta inte är tillåtet i Sverige och varför ska vi tycka att det är okej med kvinnoförtryck för en del av befolkning bara för att det ingår i deras kultur eller sedvanor? Jag vet att jag sticker ut hakan nu men jag vill verkligen att vi väcker en debatt om detta….även om debatten enbart blir i vår lilla kommun.

4 kommentarer

Genus smart fritidsgård där vi även bygger upp ett ungdomsråd.

Av , , 3 kommentarer 13

Vi i personalen var på kurs och föreläsningar vecka 21 och fick idéer och nya intryck, det som vi bl.a. kom överens om är vikten av en genus smart fritidsgård. Fritidsgården ska vara tilltalande för alla och inspirationen knycker vi från Kalmar där de idag redan har en fungerande genussmart fritidsgård. Det handlar och allt från färgsättning till möblers placering, aktivitetsrummen placering/utformning och trygghet, ”man ska kunna vara i fred men ändå sedd” Allt som ska upp på väggarna i form av tavlor, affischer, bevingade ord med mera ska granskas ur ett genusperspektiv. Vi kommer börjar nu i sommar med att måla om vårt café i ljusa färger (finns det inga pengar till det så ska jag fan i mig betala det själv), kontoret flyttar vi till ett mindre rum (vem behöver stora kontor) möbleringen i caféet kommer att bli i mindre öar så att man kan sitta i fred, entrén ska vara mer inbjudande och ytterkläder skall tas av, har du jacka och skor på dig är du ”på väg” tar du av dig har du kommit fram. Vi ska ha en smart pysselhörna där man kan i lugn och ro pyssla med det man vill, gamla kontoret bli tv-rum där du kan hänga, vi funderar på att sätta in en glasruta i dörren. Detta är bara en del av vad som ska genomföra, det ska bli spännande att öppna upp till hösten med detta nya koncept :D Har du som ungdom idéer så hör av dig till oss. Vill du som vuxen sponsra så tar vi glatt emot bidrag :D

Ungdomsråd är något Vilhelmina saknar, vi kommer att under 2015 försöka (nej ska) få fram ungdomar som vill vara med och bestämma och påverka sin verklighet i bygden, Petra kommer få en ”fadderroll” eftersom hon som fritidspolitiker har en del baskunskaper redan. Ur detta ungdomsråd kommer två personer även vara med i URSL Ungdomsråd Södra Lappland som består av ungdomar från 8 kommuner (region 8). Hur vi går tillväga är bl.a. att vi kontaktar de elevråd som finns men även besöker klasser på skolan för information och intresseväckande, vi är övertygade om att det finns ungdomar i Vilhelmina som vill engagera sig och de ska vi finna.

 

 

3 kommentarer

Livskvalité

Av , , 2 kommentarer 11

Livskvalité vad är det och vem bestämmer kvalitén?

När jag jobbade på ett gruppboende för utvecklingsstörda så fick jag ofta höra från ”vanliga” människor om hur synd det var om dom, och stackars dom som inte förstår och vilket liv har dom egentligen…….Ett skitbra liv om du frågar mig och det är inte alls synd om dom, allt beror på vilken personal de har och hur boendet är utformat. Jobbet på boendet är ett av det absolut bästa jobb jag har haft, jag älskar uttrycket ”de är så tacksamma” nope det är de inte alls och det med all rätta, varför ska de gå omkring och vara tacksamma hela tiden? Det jag älskade var ytterligheterna, antingen så är de jätteglada, jättearga jätteledsna…..de visar verkligen känslor utan krusiduller, inte alla såklart eftersom de är individer :D

Jag var kontaktperson åt en herre i några år, jag tog med han upp till stugan och fiskade och åkte skoter, på hösten åt vi surströmming och bastade….vi hade livskvalité tillsammans :)

Året jag jobbade så åkte vi på en sommarresa med hela gänget, en farbror gick mest omkring och tittade på sina skor under hela resan…..när vi kom hem tackade han oss och berättade att detta var det roligaste han hade varit med om……han hade livskvalité.

Då kommer frågan om fosterdiagnostik, ska vi ta oss rätten att med hjälp av fosterdiagnostik avbryta en graviditet p.g.a att det kan förekomma skador på fostret?

Jag berättade för Göran J att på en utbildning berättade läraren en sann historia om en som föreläste om just fosterdiagnostik och där han framhöll fördelarna med att just kunna avbryta en graviditet om det visade skador på fostret. När det blev tid för frågor reser sig en tjej med lindrig down syndrom upp och frågar: - menar du att jag inte borde blivit född och är inte mitt liv lika mycket värt som ditt?Självklart kunde inte föreläsaren svara på frågorna, men det gav mig en tankeställare som följt mig genom livet.

2 kommentarer
foster

Abort…..?

Av , , 1 kommentar 4

Hade en intressant diskurs med Göran J om abort och rätten för medicinsk personal att vägra utföra ingreppet. Självklart kan jag inte sluta tänka på det och funderar lite över allmänhetens syn på abort. Detta inlägg handlar inte om att ge de som gjort abort dåligt samvete eller på något vis tala om för folk hur de ska ställa sig i frågan, det handlar om min syn och om jag kanske tänker fel.

Personligen är jag emot abort men anser att det ska finnas fri abort, jag ser absolut inte ner på de som tar beslut om att avsluta sin graviditet men jag skulle inte vilja att en kvinna jag gör gravid gjorde det.

Även kan jag tycka att lagstiftningen måste skärpas, ska det verkligen vara okej att få göra abort ända upp till 18 veckan? Vecka 18 – 22 är det Socialstyrelsens rättsliga råd som avgör och ger klartecken vid ”synnerliga skäl”, ser man på bilder på foster i 18 veckan….upp till 22:ndre så blir jag ytterst tveksam…..då är det inte ett foster längre, det är en bebis. Jag kan förstår synnerliga skäl om det är fara för mammans liv eller att fostret är så skadat att man anser att det inte får ett fullgott liv (då är vi inne på vems som avgör livskvalité) svåra frågor detta och det finns nog inte ett ”rätt” svar. Vad tycker ni andra, jag är nyfiken på era tankar om detta.

1 kommentar

Ang. alkoholförsäljningen i skolparken/gården

Av , , 9 kommentarer 14

Hur var det nu, var det helt enligt reglerna som tillståndet beviljades? Har Lst fel i sin kritik och vad händer med hotellet som flyttade öltältet och satte upp det på fel plats? Vore roligt att få svar på dessa frågor eftersom detta angår alla boende i Vilhelmina.

9 kommentarer

Milian

Av , , 2 kommentarer 6

Idag for jag och hälsade på min dotter och dotterson Milian, han har blivit så stor och är så fin. Problemet är bara att han börjar gråta när han ser mig, är jag så ful? Men innan jag for så skrattade han och jag fick hålla i honom utan att sura läppen kom fram….jag tror jag snusade bort all bebisdoft från han :D Nu längtar jag efter mitt andra barnbarn Molly som jag bara träffat en gång, de är då fan att ens barn inte kan hålla sig på orten…..det borde vara lag på att man som förälder har vetorätt tills barnen är minst 30. Barnbarn är livets grädde på moset, räksallad på burgaren eller som jordgubben i champagne :D

2 kommentarer

Om det tragiska i Rönnäs!

Av , , 7 kommentarer 13

Jag följer precis som alla andra nyhetsrapporteringarna om morden i Rönnäs, insuper detaljer och undrar vad som fick dessa män att begå dessa brott. Men vad många glömmer är alla oskyldiga som dras med i denna härva, alla dessa anhöriga som ska leva och verka i Vilhelmina och som på nått sätt får bära hundhuvudet av vad dessa män gjort. Jag hoppas att Vilhelminaborna är klokare än så, kloka nog att inse och förstå att som anhörig har man inget med detta att göra. Det som har hänt är oerhört tragiskt för alla inblandade men de skyldiga sitter troligtvis inne i väntan på en rättegång medans deras nära och kära ska vara tvungna att leva med denna vetskap om vad som hänt. Så snälla, tänk till och avskärma er inte från dom, de behöver nog stöd från alla som de känner och de behöver veta att ingen lägger någon skuld hos dom, för oavsett vad dessa män har gjort är dom en älskad far, bror, son, make, farbror, morbror……………….

7 kommentarer

Alkoholförsäljning i Skolparken (skolgården)

Av , , 15 kommentarer 12

Jag kan tycka att det inte finns någon som helst anledning att godkänna ett tillfälligt alkoholtillstånd i Skolparken under WWW-helgen, vill man ta sig en öl eller annat så finns det serveringar i närheten, en på andra sidan gatan t. o. m. Varför kan inte en skolpark/gård få vara ”helig”? Arrangemanget i sig är ju superbra, en riktig familjefest som borde få vara nykter….festa till kan alla vuxna göra på kvällen på de olika partyställen som finns i Vilhelmina. Vad säger ni alla, var det så här i efterhand så viktigt med ett öltält på skolgården?

15 kommentarer

Går SD åt rätt håll?

Av , , 2 kommentarer 6

SD utesluter nu medlemmar knutna till Sdu som vi alla vet är mycket mer extrema än vad moderpartiet utger sig vara idag och SD behöver tvätta bort nationalsocialistiska yttringar. Men är det verkligen så att SD gör sig av med rasisterna som finns i partiet, har de en total nolltolerans?

De som styr upp SD inser att det fungerar inte med hat och nassesympatier om de ska kunna bli stora nog för att påverka svensk politik (se bara SVP) de kör nu en rensning som innebär att de som inte kan förhålla sig med partiets ideologi åker ut….men varför sitter då Björn Söder kvar eller Jonas Åkerlund? Det känns mer som att det handlar om att man inte ska uttrycka sina rasseåsikter….håller man bara käften om det så är det okej.

Att SD vill minska invandringen till Sverige är ingen hemlighet och om det finns inget rasistiskt….det är anledningen som avgör, jag tror faktiskt….hör och häpna att om SD fortsätter i samma bana så kommer de att bli accepterade, om de verkligen visar att rassar och annat skit inget har att hämta där så kommer det att ske men det kommer ta tid, iaf för mig. Det som behövs för en förändring är allt snack om svenskt kulturhot och svenskhet plus rädslan att förändras som nation försvinner…..för alla nationer förändras, all kultur vi har är ett ihopkok från andra kulturer och länder och vi är alltid i en förändring.

Vem vet kanske jag nästa val lägger min röst på KD (KristDemokraterna) här i Vilhelmina…jag är seriös….inget är omöjligt. (nu läggs väl Fritidsgården ner) :D

2 kommentarer

Romer och tiggeri.

Av , , 16 kommentarer 13

Man vill förbjuda tiggeri från flera håll i samhället, varför då undrar jag. SD i Vilhelmina vill bara förbjuda ickesvenskar att tigga, för de vill…. citat SDs ledare i Vilhelmina:

Vårat mål är primärt att skicka hem de tiggande EU-medborgarna. Rumänien har inte chansen att ta hand om sin befolkning då dom befinner sig i andra länder

Det är en åsikt jag inte håller med om, först och främst så löser vi inte problemet med att det finns fattiga människor i världen genom förbud och att blunda inför det. Sen finns det ingen vilja i Rumänien att ”ta hand” om sina inhemska Romer, läs:

http://www.dn.se/nyheter/varlden/har-fastnar-eus-miljarder-till-romerna/?fb_ref=Default

Han fortsätter citat:

Dessutom är det bevisat att människor utnyttjas av ligor och dylikt

En mycket konstig mening, jag skulle vilja se dessa bevis, förklarat i vilken omfattning människor utnyttjas (gärna i procent) och på vilket sätt dessa utnyttjas. Kan inte vara svårt eftersom det finns bevis på det.

När jag ser tiggande människor så ser jag inte hur de har blivit hitlurade av ligor som utnyttjar dom , i första hand ser jag människor som behöver hjälp för att överleva vardagen, jag förstår inte hur det kan vara för en del så fruktansvärt jobbigt att de sitter där, vill man inte ge så gör man inte det. Jag själv brukar ge ungefär var tredje gång, ibland oftare och ibland färre, lite beroende på om jag har växel, men vill man inte ge så är det så enkelt att bara gå förbi.

Jag förstår inte hur denna lilla skitsak (skitsak för oss som kan äta oss mätta varje dag och somna i en varm säng) kan bli en sådan stor och infekterad fråga. Kan man se kriminalitet runt tiggeriet ska självklart detta lagföras, ser man bevis på att ligor utnyttjar tiggarna så ska ligorna bort…men man sparkar inte på den som redan ligger.

Jag avslutar med att citerar Per Björklund, chefredaktör på Fria Tidningen

Det värsta med att 80 pers äger hälften av världens rikedomar är att vi ändå är besatta av de som tigger på gatorna

16 kommentarer