Kenneths tankar

Livskvalité

Livskvalité vad är det och vem bestämmer kvalitén?

När jag jobbade på ett gruppboende för utvecklingsstörda så fick jag ofta höra från ”vanliga” människor om hur synd det var om dom, och stackars dom som inte förstår och vilket liv har dom egentligen…….Ett skitbra liv om du frågar mig och det är inte alls synd om dom, allt beror på vilken personal de har och hur boendet är utformat. Jobbet på boendet är ett av det absolut bästa jobb jag har haft, jag älskar uttrycket ”de är så tacksamma” nope det är de inte alls och det med all rätta, varför ska de gå omkring och vara tacksamma hela tiden? Det jag älskade var ytterligheterna, antingen så är de jätteglada, jättearga jätteledsna…..de visar verkligen känslor utan krusiduller, inte alla såklart eftersom de är individer 😀

Jag var kontaktperson åt en herre i några år, jag tog med han upp till stugan och fiskade och åkte skoter, på hösten åt vi surströmming och bastade….vi hade livskvalité tillsammans 🙂

Året jag jobbade så åkte vi på en sommarresa med hela gänget, en farbror gick mest omkring och tittade på sina skor under hela resan…..när vi kom hem tackade han oss och berättade att detta var det roligaste han hade varit med om……han hade livskvalité.

Då kommer frågan om fosterdiagnostik, ska vi ta oss rätten att med hjälp av fosterdiagnostik avbryta en graviditet p.g.a att det kan förekomma skador på fostret?

Jag berättade för Göran J att på en utbildning berättade läraren en sann historia om en som föreläste om just fosterdiagnostik och där han framhöll fördelarna med att just kunna avbryta en graviditet om det visade skador på fostret. När det blev tid för frågor reser sig en tjej med lindrig down syndrom upp och frågar: – menar du att jag inte borde blivit född och är inte mitt liv lika mycket värt som ditt?Självklart kunde inte föreläsaren svara på frågorna, men det gav mig en tankeställare som följt mig genom livet.

2 kommentarer

  1. Göran Jonzon

    Vad vi aldrig kan veta är vilka egenskaper som står som garanter för mänskliga artens överlevnad vid drastiskt ändrade livsbetingelser ?
    Kanske är det någon av de sjukdoms- eller avvikelsegrupper vi ser som ”de som det är synd om”, eller som fascisterna ser som genetiskt utskottsmateriel, som är de som har just den egenskapen som gör att de kan överleva en katastrof som raderar ut resten av oss?
    Vi ska nog vara dj–ligt rädda om vår genetiska bredd, då vi kan se att djurarter som av olika orsaker inavlats, är de som löper störts risk att inte klara stora förändringar och misslyckas med att anspassa sig till nya miljöer.

    Allt ur ett rent biologiskt perspektiv.

    • keka (inläggsförfattare)

      Vi pratar ofta om mångfald och vikten av det…jag är såklart beredd att hålla med….mångfald är bra på alla vis, det måste finnas utrymme för de med handikapp av olika slag om inte annat för att vi andra ska få chansen att visa empati, vi är inte alla lika och vi har inte samma förutsättningar och det är charmen med livet, olikheterna och mångfalden…….då blir vi kreativa och och vill lösa problemen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.