Kenneths tankar

Genus smart fritidsgård där vi även bygger upp ett ungdomsråd.

Vi i personalen var på kurs och föreläsningar vecka 21 och fick idéer och nya intryck, det som vi bl.a. kom överens om är vikten av en genus smart fritidsgård. Fritidsgården ska vara tilltalande för alla och inspirationen knycker vi från Kalmar där de idag redan har en fungerande genussmart fritidsgård. Det handlar och allt från färgsättning till möblers placering, aktivitetsrummen placering/utformning och trygghet, ”man ska kunna vara i fred men ändå sedd” Allt som ska upp på väggarna i form av tavlor, affischer, bevingade ord med mera ska granskas ur ett genusperspektiv. Vi kommer börjar nu i sommar med att måla om vårt café i ljusa färger (finns det inga pengar till det så ska jag fan i mig betala det själv), kontoret flyttar vi till ett mindre rum (vem behöver stora kontor) möbleringen i caféet kommer att bli i mindre öar så att man kan sitta i fred, entrén ska vara mer inbjudande och ytterkläder skall tas av, har du jacka och skor på dig är du ”på väg” tar du av dig har du kommit fram. Vi ska ha en smart pysselhörna där man kan i lugn och ro pyssla med det man vill, gamla kontoret bli tv-rum där du kan hänga, vi funderar på att sätta in en glasruta i dörren. Detta är bara en del av vad som ska genomföra, det ska bli spännande att öppna upp till hösten med detta nya koncept 😀 Har du som ungdom idéer så hör av dig till oss. Vill du som vuxen sponsra så tar vi glatt emot bidrag 😀

Ungdomsråd är något Vilhelmina saknar, vi kommer att under 2015 försöka (nej ska) få fram ungdomar som vill vara med och bestämma och påverka sin verklighet i bygden, Petra kommer få en ”fadderroll” eftersom hon som fritidspolitiker har en del baskunskaper redan. Ur detta ungdomsråd kommer två personer även vara med i URSL Ungdomsråd Södra Lappland som består av ungdomar från 8 kommuner (region 8). Hur vi går tillväga är bl.a. att vi kontaktar de elevråd som finns men även besöker klasser på skolan för information och intresseväckande, vi är övertygade om att det finns ungdomar i Vilhelmina som vill engagera sig och de ska vi finna.

 

 

3 kommentarer

  1. Ewa Larsson

    Hej!
    Vad kul detta ”nya” koncept/recept verkar
    Ibland önskar man att ungdomen skulle komma tillbaks i ett trollslag.
    Det verkar som ni fått mycket energi och massor av bra ideér med Er från den utbildning Ni varit på.
    Hoppas man kan få slinka in och kolla läget framöver?
    Ungdomsrådet kommer att vara en viktig byggsten för framtiden och vi ”gamlingar” kommer att behöva få höra nya infallsvinklar, det är då ett som är säkert.
    Ha en fortsatt bra dag och ät en tårtbit för mig också ikväll!

  2. Magnus Johansson

    Hej Kenneth!

    Då jag läser ditt inlägg förflyttas jag tillbaka till tidigt 80-tal i Lycksele. Då som ung kille hängandes på fritidsgården Mysak för att vid 15-årsåldern sitta i gårdsrådet. Gunilla, Lelle och Lars poppar upp i huvudet som personal som var där om kvällarna. Senare en del praktikanter som gick barn och ungdom och som var och varannan av oss killar blev förtjusta i. Hå hå ja ja! Det var tider det.
    Hoppas det går bra för er. Ni har ett viktigt jobb och det gäller även de ungdomar som sätter sig i ”rådet”.

  3. Tommy Streling

    Hej!

    Jag måste tillstå: ”Äntligen!”. Det som inte politiken och förvaltningar mäktar med, tar slutligen verksamheten hand om. Tack! De försök som gjorts med ett bildande av ett ungdomsråd, slutade med en handfull ungdomar. Utan uppslutning och bredd riskerar rådet bli en liten klick tyckare (där förankring i flertalet är minst sagt osäker). Jag har alltid rest ett varnande finger, för bristande representativet i dessa sammanhang. Valet av fora/lokal är lika viktigt. Att gå till ett kalt rum på Folkets hus, istället för att mötas på den naturliga och stora mötesplatsen, kan vara helt avgörande.

    En kommun nere i Dalarna var nöjd med arbetet men syntes inte ha någon form av stormöten eller demokratidagar/ungdomskonvent (vilket flera med mig, föreslagit som årlig skolaktivitet) fanns inte i botten. Men i Mora (tror jag det var) blev det just en handfull ungdomar. Som fick chansen att yttra sig och försöka påverka. För det är också en fråga, vad och hur kan man påverka? Hur många i politiken har inte försökt få Vinter-OS till Saxnäs & Dikanäs? Eller var det Melodifestivalen:-)

    Med basen i fritidsgården tror man kan komma väldigt mycket längre än ett råd i rum på Folkan eller kommunhuset, samtidigt att notera, även här finns en begränsning till de som besöker. Å andra sidan är ett ungdomsråd något som kan locka flera till ”gården”. Men de som inte kan eller vill, finns fortfarande bland oss, i samhället. Samtidig kruxet,i mer publika och offentliga sammanhang vågar inte alla ta ord och ton.

    Arbetsformerna är därför viktiga, ungdomskonvent/demokratidagar i många kommuner, använder brainstorming, jobba i små grupper eller lämna en A4 eller en papperslapp med förslag, även anonymt, för fortsatt diskussion och summering (man kan alltid bjuda in någon för ett kortare föredrag i ett angeläget ämne med debatt efter). Samt om man vill bjuda in någon från förvaltning/politiken för samtal el debatt, för att möta upp, diskutera och se hur och om man kan möta frågor och förslag. Väldigt spännande process. Som är grunden i en demokrati, med barns och ungdomars medverkan och delaktighet. Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.