Lättjan ger oss kraft

Av , , Bli först att kommentera 3

Det ser ut att bli en solig dag. I varje fall här uppe på Pig Hill. I går tillbringade jag merparten av tiden i soffan. Ibland inbillar jag mig att soffan är min naturliga plats i tillvaron. Där odlas lättjan, där hämtar jag kraft. Tror att vi allt för ofta inbillar oss, att vi är bättre människor när vi springer omkring och stressar oss fram genom tillvaron. Men för tusan, redan i begynnelsen tog Gud ledigt var sjunde dag.

cute-3194777_960_720

Dagens värv blir att skriva en krönika och att ta en promenad till Coop, för att inhandla ett par dosor snus. Sedan skyndar jag hem för att inta min plats i soffan.

För övrigt är det en hel del snö som måste smälta för att ge plats åt grönskan. Vårfloden torde bli stor.

 

 

Bli först att kommentera

Ord på dialekt

Av , , 1 kommentar 1

Efter att ha lämnat Baklandet i Västerbottens inland redan i artonårs åldern, och kom  i lag med folk som talade fint, så bestämde jag med för att slipa bort den dialekt jag bar på: lyckselebondskan. Jag tyckte det lät ful, att den gav en töntstämpel i pannan. Däremot blev genast förälskad i skelleftemålet, som på nåt sätt lät mer litterär – kanske för att Sara och Torgny rörde sig i dessa språkbarriärer.

KentPsy

Men jag har fått ångra mig. Sedan jag blev författare och började skriva romaner som utspelar sig i Baklandet, i utkanten av Lycksele, har jag sällan vågat skriva ner nåt på lyckselebondskan. Jag har helt enkelt tappat känslan för min barndoms dialekt. Nu var det inte helt så enkelt. Pappa talade lyckselemål, medan mamma som var från Hacksjö talade mål från Vilhelmina. Stundom blev det ett jäkla hopkok.

Tänkte bjuda er på några ord som kommer från Lycksele med omnejd.

Pjoller

Skrävel                 

Lög                      

Svinut

Stygg                    

Spe                       

 

Blask

Bul

Brej                      

 Divel                      Dag

Egenytte                

Farsk                     

Fresut                    

 

Gamstinten

Gampojka

Fastren

Farbrören

Främmen

Jäntslira                

Fjälla                    

Flipen

Gapatrast

 

Kvinnfolkforen        

Karaforen

Kalvut

Karut

Klommer                

Haschbeinä                

Jäckla                         

Tissa                        

Kalvdön                       

Senadrage                  

Skena dell                    

Skvel å grin                 

Ränn vitöga                  

Swim å                      

Harmes                     

Hurves                      

Hannvass                   

Racklut                    

Hort hä va                   

Pjoller                     låta munnen gå

Skrävel                   skrävla

Lög                        ljuga

Svinut                     fuskaktig, snuskig

Stygg                     ful

Spe                        smal

 

Blask                      blinka

Bul                         gråta

Brej                       bred

 Divel                      Dagavill                  Förväxlar veckodagarna

Egenytte                 otålig, gnällig, trätosam

Farsk                      falsk, inställsam

Fresut                     trätig

 

Gamstinten              äldre ogifta

Gampojka

Fastren

Farbrören

Främmen                främmande

Jäntslira                  tonårsflicka

Fjälla                      fästmö

Flipen                     pojkvasker

Gapatrasten             storordig pratare

 

Kvinnfolkforen         spec. åthävor för kvinnor

Karaforen                spec. åthävor för män

Kalvut                     dum, handla tokigt

Karut                      kavat, kaxig

Klommer                 fumlig

Lealös                     ledlös

 

1 kommentar

Snötunga tak

Av , , Bli först att kommentera 3

Grått väder i AIK-land. Viden rör sig i trädkronorna, snön ligger tung på taken. Vad gäller taken borde somliga fastighetsägare klättra upp på dem, och försöka skotta bort nån meter eller två. Kommer det regn på dessa tak, så lär de rasa in. Takstolarna knäcks som tändstickor. Hemma i Baklandet fick jag hjälpa min far att få bort snön från taken på boningshuset och ladugården. Han balanserade uppe på taknocken, jag stod nere på marken. Det som förband oss var en lång järntråd. Sedan sågade vi oss ner genom snömassorna till dess vi kom till takpannorna. Då gick vi i sidled och sågade med tråden. Det blev en lavineffekt. Stora snömassor gled ner från taket och träffade marken med full kraft. Denna metod som pappa praktiserade, var mycket mer effektiv än att skotta taken med spadar.

I går tog vi en rejäl promenad i solskenet. Det gick bra. Inga låsningar i min höft. Artrosen höll sig i schack. Kanske för att jag regelbundet börjat äta smärtstillande.

writer-1129708_960_720

Min roman börjar vara klar för att skickas till förlaget. Jag har skrivit om den, gång på gång. Det fattas säkert en del arbete med grammatiken, men någon gång måste man släppa ifrån sig det man skrivit – och be om hjälp. Var gång jag gjort det (sjätte romanen) har jag drabbats separationsångest. Det är som att lämna ifrån sig ett barn. Det stora tomrummet.

För övrigt bär det av till Umeå i morgon förmiddag.

Bli först att kommentera

Låt oss tala om psykisk ohälsa

Av , , Bli först att kommentera 3

Varit på kurs i Medelfors, tillsammans med ett trettiotal ambassadörer i Hjärnkoll som drillats att åka ut i verkligheten och tala om psykisk ohälsa.F-kassan meddelar att psykisk ohälsa är den vanligaste sjukskrivningsformen. WHO larmar i samma ämne: psykisk ohälsa är ett av den största utmaningarna i världen.

tacksamhet

Det är dags att börja tala öppet om psykisk ohälsa – på skolor, utbildningar, arbetsplatser, i partierna, hos fackföreningarna. Inte minst för att befria oss från fördomarna och diskrimineringarna. Genom samtal kan fördomarna krossas – och som ni alla vet så består fördomar av rädsla och okunskap. Sedan är det ju på det viset att tre av fyra er själva har erfarenhet av psykisk ohälsa, antingen på egen hand eller genom familjemedlemmar, vänner eller arbetskamrater.

SKAM

Vad är psykisk ohälsa?

  • Stress och utbrändhet är ett vanligt exempel med ångest och sömnbesvär.
  • Depression är den vanligaste sjukskrivningsorsaken.
  • Sedan finns en rad sjukdomar: Bipolär, schizofreni, ångesttillstånd.
  • ADHD, Aspergers, Autism, (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.)
  • Beroende/missbruk. Vanligt vid ovanstående tillstånd. Om man inte får en diagnos är risken stor för att leder till självmedicinering med alkohol och/eller droger.

Ekonomi

Eftersom det kan ta lång tid att få rätt diagnos, leder det till långvariga sjukskrivningar. Man kan rent ramla ur trygghetssystemen och leda till fattigdom – som i sin tur försämrar den psykiska ohälsan.

Hjärnan styr oss

Upplever vi en fara (verklig eller fantasi) sänder hjärnan signaler till det autonoma nervsystemet, den av nervsystemet som vi inte kan kontrollera med vår vilja. Det består i sin tur av två delar: det sympatiska och parasympatiska nervsystemet. Det sympatiska nervsystemet, förbereder kroppen för handling och utgör mekanismen för kamp-flyktreaktionen. Det sköter gaspedalen och släpper loss adrenalin och noradrenalin som håller reaktionen igång. Det parasympatiska systemet bromsar och försöker få oss att lägga oss ner och ”spela död”.

Vad är ångest/panik?

Ångest är i mångt och mycket sprungen ur det sympatiska systemet som laddar för strid, vilket ger dig: andnöd, hjärtklappning, svettning, yrsel, illamående, samt olika tecken på muskulär anspänning (t.ex tremor, rastlöshet, värk, trötthet). Får du tillräckligt många panikattacker så ”bandar” amygdala in händelsen så att det ska gå ännu fortare att banda upp vid nästa ångestattack. Nu går allt av sig självt. Det är då som man kan bli rädd för att bli rädd. Man är fången.

20160429_071958

Jag föreläser i ämnet

Jag besöker ert företag, skola, förening och talar öppet om psykisk ohälsa. I vanliga fall en timme, där jag verkar som en katalysator för era egna fortsatta diskussioner. Jag har även en tre timmars variant, med mer undervisning om de olika tillstånden.

Jag är Ambassadör i Hjärnkoll, vilket betyder att jag har egna personliga erfarenheter av psykisk ohälsa.

Jag är även sjuksköterska, journalist, informatör och författare. (2016 släpptes min självbiografi ”Spring Kent, spring!”

BOKA: 0702993680
kent.lundholm@gmail.com

Solen ger kraft

Av , , Bli först att kommentera 3

Har vandrat i solen. Det tidigare så bleka och kalla solljuset, har faktiskt börjat värma. När jag och Lena i helgen gav oss ut på en promenad, så åkte handskarna och mössan av efter en dryg halvtimmes vandring. Det är under sådana ögonblick som hoppet återvänder. Jag riktigt kände hur D-vitaminet, solskensvitaminet, flödade i min kropp och hjälpte till att bilda fosfor och kalcium. För att inte tala om hur tungsinnet rann undan och skapade ett leende i ena mungipan.

winter-2993975_960_720

Det lär även vara så, att solljuset sänker blodtrycket och stärker skelettet. Vilket fick min höftartros att läkas på några minuter. Samtidigt ökade UV-strålningen risken för att utveckla hudcancer. Människan är en vandrande kemisk fabrik.

Uppe i ottan – som vanligt. Vaknade vid fyrasnåret utan kunna somna om. En lång dag väntar. En fördel med att jag sover så lite, är att jag får fler timmar i vaket tillstånd. Jag hinner skriva och läsa mer. Jag har röjt i köket – då jag dagen till ära ska få en ny kyl och frys.

För övrigt  såg jag i helgen Solsidan på bio. En oväntad bra film. Rolig, men även ett allvarligt famntag kring hur svåra relationerna kan vara mellan man och kvinna.

 

Bli först att kommentera

Trump leker affär

Av , , Bli först att kommentera 3

Trump ger sig sjutton på att få ”leka affär”, med hela världen som spelplan. Handelskrig heter leken, och som i slutänden gör alla till förlorare. Argumentet lär vara att skydda amerikansk jobb. USA tänker införa handelstullar för stål och aluminium, vilket kommer att slå hårt mot svensk bilindustri. Det kommer även att märkas på det stål som Sverige exporterar.

trumppresident

I slutänden leder kriget till färre varor och färre jobb. Om det nu är Kina som USA ställt in siktet på, så lär man få huvudvärk när även EU dras in i kriget. Det är inte svårt att gissa att en ekonomisk krasch väntar, vilket leder till att en mängd jobb ryker. Trump väljer bort frihandeln och stänger gränserna mot omvärlden. Sedan lär reaktionerna från Trumps egen befolkning komma, när konsumtionsvarorna snabbt blir dyrare. För det är ju så som krig fungerar – skjuter man på fienden, så skjuter fienden tillbaka.

För övrigt lär det vara på det viset att vår reptilhjärna agerar efter färger. Rött får pulsen att öka och adrenalinet att flöda. Undrar hur det fungerar för oss som är färgblinda?

 

Bli först att kommentera

Motsatsen till blues

Av , , Bli först att kommentera 3

Vacker musik. Motsatsen till tre ackord musik. Motsatsen till blues som är musik som står och tuggar på ett och samma ställe.Här lite musik som skapar spänningar i era hjärnor, som får er att känna, att leva.

 

 

Bli först att kommentera

Arv eller miljö

Av , , Bli först att kommentera 3

Vad är hönan och vad är ägget. Arv eller miljö – eller både och. Forskning visar att ADHD till 75 procent är medfött. Man har hittat sex riskgener som leder till ADHD. Man vet också att en trasslig uppväxten (miljön) ökar sårbarheten att utveckla ADHD. Missbrukande och rökande föräldrar ökar risken. 5 procent av barnen drabbas av ADHD. I vuxen ålder ökar risken för missbruk. Det finns siffror på att hela 50 procent av de med obehandlad ADHD trillar dit på ett missbruk – narkotika eller alkohol. Så nog torde det löna sig att ställa en tidig diagnos och erbjuda någon typ av hjälp – både till barnet och familjen. Det lönar sig också ge skolorna ökade resurser att hjälpa dessa barn.

skammen

Det sägs och beskrivs att vi med ADHD är svåra att leva med, att älska. Att närma sig oss med ADHD, är som att gå över ett minfält. När som helst kan det smälla. Vi testar dem vi älskar, prövar deras gränser – för att kontrollera hur mycket de älskar oss. Vi är impulsiva och får lätt för oss saker och ting. Ständigt svänger vårt humör. Allt detta riskerar att bryta sönder förhållandet. Vi tröttar helt sonika ut våra nära och kära.

Snart dags att besöka min doktor.

För övrigt är sårbarheten livets stora vågspel.

Bli först att kommentera
Etiketter: , ,

Sjuk samsjuklighet

Av , , Bli först att kommentera 3

En kylslagen dag, då jag packade min väska med mina anteckningar för att stolparna till det jag skulle tala om i timmarna de tre.Återigen skulle jag besöka ”Blåsippa” ute på Teg. Där jag en gång tillbringade över ett år för att bli frisk. Jag talade en del om samsjukligheten, den mellan ADHD, bipolär sjukdom, dyslexi, paniksyndrom – och paniksyndrom. Har man otur blir man dessutom färgblind.

pojkenhänder

Tro fan jag det att vi som fått allra diagnoser, har uppfattat världen annorlunda. ADHD med sin impulsivitet. Lägger vi till bipolär sjukdom så finne här drivkrafter som kan driva en ut i världen eller låsa en på två kvadratmeter i en unken lägenhet.

Skillnaden mellan en vanlig depression och en bipolär, är att en ”vanlig” tar två månader på sig att slå rot. En bipolär hugger till efter ett par timmar. Det bipolära fallet, kan få folk att ta sina liv. Så ont gör det.

För övrigt så håller jag masken.

 

Bli först att kommentera

Beväpnade lärare

Av , , 1 kommentar 3

En vacker dag. Sol från en blekblå himmel. Om nån månad börjar vintern gå in mot våren; då dagsmejan kan bli påtaglig med takdropp och en sol som börjar värma. Jag har denna dag mest varit inomhus och suttit och hängt över korrekturet. Än hur många gånger jag läser texten, finns där grammatiska småfel eller så fattas det helt enkelt ord.

Pang

Jag kan omöjligt förstå mig på den amerikanska mentaliteten. Vem gör det? Efter den senaste skolskjutningen i USA, fanns en viss chans att amerikanerna skulle börja diskutera de sjuka vapenlagarna. Icke. En nykammad Trump presenterar istället ett förslag om att beväpna lärarna med skarpladdade vapen. Lärarna ska naturligtvis få kontinuerlig skytteträning. Ja, vad ska man säga. I framtiden kommer väl nån utbränd lärare att skjuta ner jobbiga elever – tränad och beväpnad av staten.

För övrigt har det varit en häftig OS-förmiddag. OS-guld till André Myhrer i slalom och stafettsilver till damerna i skidskytte.

1 kommentar