Sånt händer inte här

Av , , Bli först att kommentera 4

Valundersökningarna börjar droppa in. M och S tappar stort till SD, som nu är landets näst största parti. Vi är på väg in i en ny och farlig tid.

9789188647214_200x_sant-hander-inte-har

1935 gav den amerikanske nobelpristagaren i litteratur Sinclair Lewis ut en bok om hur USA efter demokratiska val på kort tid förvandlas till en fascistisk diktatur. Vi läste nyligen ”Sånt händer inte här” i vår bokcirkel och alla förvånades hur rykande aktuell den romanen är. Jo, det kan verkligen hända. Den blivande diktatorn som mellan mäktiga känsloutbrott bombarderar  åhörarna med siffror och fakta som oftast är fel och rena lögnerna. Läs den! En kuslig, men ack så nyttig bok.

Dagens uppgifter: Gubbfika och besök hos en billackerare.

För övrigt har jag ibland svårt att hitta rätt i mitt liv. Jag går vilse.

Bli först att kommentera
Etiketter: , , ,

Tom hjärna

Av , , Bli först att kommentera 3

Bilturen mellan Skellefteå och Umeå, och motsatt väg, kan jag köra med slutna ögon. Inte för att jag har prövat. Men jag kan.

Storleken på en människa beror på hur mycket av omvärlden hon kan omnfattna. Den om inte klarar av att bär sitt barndomslandskap lär för alltid bli vilse i sitt minne.

hjarnannfokus

I en av våra storstäder fanns ett sällskap som hyllade filosofen XX. En man som strödde visdom kring sig. En riktig storstänkare, en man att följa, att söka visdom kring. När XX väl dog och hans hjärna undersöktes upptäcktes ett stort ”hål” i hans hjärna. Regionerna där hans logiska tänkande borde ha funnits, visade sig vara helt utraderat. Länkarna som undersökte XX hjärna undrade, på grund av skadorna, hur denna filosof kunnat tänka en enda redig tanke de senaste åren.

För övrigt så arbetas det åt helvete för mycket i världen.

Bli först att kommentera

Farliga konspirationsteorier

Av , , Bli först att kommentera 3

Växthuseffekten är en bluff. Vaccin orsakar autism. Hillary Clinton, tillsammans med skådespelaren Tom Hanks, styr en pedofilring från en pizzeria i Washington DC. John F Kennedy fejkade sin död och arbetar nu med den mäktiga sammansvärjningen som vill styra USA. Knasiga konspirationsteorier kan tyckas – men de lever och frodas allt mer, samtidigt som världen blivit allt mer upplyst. Den amerikanska konspirationsrörelsen Qanon har på kort tid fått stor uppmärksamhet efter det att dess anhängare har synts på president Donald Trumps kampanjmöten.

trumppresident

Genom att sprida lögner planterar man idén att världen egentligen styrs av en elit och att det är folket mot eliten. Ytterligare en förklaring till rörelsens växande popularitet är misstron mot etablerade medier – och här har ju Trump själv myntat begreppet ”Fake news”.SD:s Åkesson verkar haka, då  han för några dar sedan menade att klimatförändringarna  bara är nys. Putin i Ryssland är en annan ledare som tycks luta sig mot dessa konspirationsteorier; och vi kan nog lägga till Turkiets president Erdogan. Fientligheten mot granskande media gör att dessa lögner lättare kan spridas. Konspirationen mot media är inte annat en attack mot demokratin.

För övrigt det en grå och blåsig dag.

Bli först att kommentera
Etiketter: , , , ,

Färgblind bärplockare

Av , , Bli först att kommentera 2

Tio blåbär, tjugofem hallon. Detta blev resultatet av dagens äventyr i skogen intill Anderstorp i AIK-land. När jag sedan pratade med bär- och svampprofessorn Linda från Burträsk, så lät hon meddela att det blir ett riktigt uselt bär- och svampår. Allt har torkat bort. Nu är väl jag ingen större fantast av bärplockning, då jag lider av ”färgblindhet” (defekt färgseende i den röd-gröna skalan). När andra kan peka in i det gröna och utropa:”Ser du alla röda hallon och lingon?” Nä, det gör jag inte, brukar jag svara. Det röda smälter ihop med det gröna. Så egentligen är bärplockandet en plåga.

274317602_9a0fada1-abae-48d8-b7c1-bfb3199011bb

För övrigt börjar det dra ihop sig till nästa framträdande med berättarföreställningen: ”Mitt ibland oss” i Bygdeå den 3 oktober.

Bli först att kommentera

Underhållning till döds

Av , , Bli först att kommentera 4

En blåsig dag i AIK-land. En sväng ner till city och kunde konstatera valtalen börjat ta fart. Fart och fart … Maken till lam valrörelse kan jag inte dra mig till minnes. Kanske söker partierna andra vägar för att nå ut med sina budskap – som exempelvis på sociala medier. De konventionella medierna, som tidningar, TV och radio, har hamnat i skuggan då mytbildningen om hur ”gammelmedia” mest sprider ”fake news” alltså lögn och förbannad dikt. 

Sen konstatera jag att några teve-kanaler ger utrymme för att komiker ska spegla årets valrörelse. Får vi se Löfven och Åkesson tävla i vem av dem som kan äta flest kokosbollar. 1985 skrev Neil Postman boken ”Underhållning till döds”, där han diskuterar kring frågan om den ständiga underhållningen i dagens media, i synnerhet de reklamfinansierade kanalerna.

Donald Trump

Folk låter sig förströs av trivialiteter och det kulturella livet begränsas till televisionen. I förlängningen så tar lögnen fäste och snart vet ingen vad som är sanning eller lögn. För politikerna blir all publicitet en bra publicitet. Se på president Trump. Han rapar upp vilka lögner som helst och kallar sedan media som avslöjar honom för ”fake news”. Något som vi börjat se även här i Sverige. Tänker på när SD:s Åkesson far fram med sina ständiga halvsanningar, för att inte tala SD:s ”historiska” film om socialdemokraternas historia och rötter. Rena rama lögnerna.

I denna blåst ska vi dagen till ära försöka oss på att grilla. Gott.

För övrigt så köpte jag igår en finfin brödrost – på Biltema.

Bli först att kommentera
Etiketter: , , , , ,

Isträning i sommarvärme

Av , , 1 kommentar 2

Är i AIK-land. Ser att några tusen varit och tittat på lagets första isträning. Är inte det en aning over-kill? Men är man i Skellefteå får man räkna med att se folk på stan, mitt i sommarvärmen komma promenerande genom city  iklädda svart-gula tröjor, mössor och halsdukar. Här är laget en reinkarnation av Jesus, Buddha och Oden. Personligen väntar jag med att besöka ishallen till dess SHL drar igång. Trist att Björklöven blivit så urusla. Kamperna mellan de två västerbottenslagen slår det mesta.

download

Barn som känner sig värdefulla har ofta fått far och mors tillgivenhet, vilket gör att barnen lättare kan utveckla en sund självkänsla. Barnen lär sig empati – och avsaknad av empati – av sina föräldrar. Man har även sett att inlärningsförmågan minskas av ständig kritik, eftersom kritiken leder till att barnen känner sig misslyckade och dumma. Ur detta växer skammen.

För övrigt skall jag denna dag besöka apoteket.

1 kommentar

Tack för svalkan

Av , , Bli först att kommentera 3

Det tar på att fylla år. Särskilt 60 år. Man har numera inte lika mycket ork att fylla år; inte heller tycker man att det är särskilt uppmuntrande att fira ens oundvikliga förruttnelse. Men det var trevligt att bjuda in vännerna till ett tårtkalas i söndags, och det var lugnt och avslappnande att fira själva födelsedagen med min dotter.

Fyllaår

Lite grått, lite duggregn. Svalare – vilket uppskattas.

Funderar på vad jag vill skriva om härnäst. Om ett mord i utkanten av Lycksele. En pjäs om människor på samhällets botten. Om min farmorsmor Maria. Får låta det värka fram. Måste verkligen välja rätt. Det finns inte obegränsat med tid kvar.

För övrigt då finns det ett samband mellan intresset och uppmärksamheten. Ju mer lustfyllt man upplever ett ämne, desto mer lär man sig.

 

Bli först att kommentera

60 år

Av , , 2 kommentarer 3

Denna dag har jag varit på jorden i 60 år. Det är en svindlade tanke. 60 år. Inuti denna feta kropp bor ännu en pojke; liten och blek, ständigt på språng. Allt oftare återvänder jag i minnet till pojkåren i Bäckmyran utanför Lycksele. I en återkommande dröm kliver jag ut på farstubron och möts av sommarvärmen. Jag går barfota över gårdsplanen och sedan ner mot vägen. Det kittlas under fotsulorna. Väl nere på vägen ser jag hässjorna ner på myren, men i övrigt är det tomt. Jag börjar springa längs grusvägen, uppför backen. Jo, jag är säker att detta har hänt på riktigt.

I söndags bjöd jag in mina vänner på tårtkalas och fritt antal varmkorvar med bröd. Det blev en lyckad tillställning.

0

För övrigt kan man inte på 60 årsdagen säga: Nu har jag kommit halvvägs.

2 kommentarer

Alltid beredd

Av , , Bli först att kommentera 3

Uppe i ottan. Förmodligen på grund av oron inför födelsedagskalaset. Tänk om tårtorna blir för små och rent av smakar illa? Köpte jag för lite läskeblask? Ryms alla gäster i min lilla lägenhet? Eller är det månne det klassiska födelsedagshotet som svävar ovanför mitt huvud. I hela mitt liv har mått dåligt under och kring min födelsedag. Alltid denna känsla av att något förfärligt ska hända. Man får ju inte vara för glad, inte heller sänka garden. Alltid beredd. Läste någonstans om ”födelsedagsdepressioner”; då förväntningarna är för stora, samtidigt som man har svårt att hantera alla överraskningar som florerar kring ett firande. 2015 höll jag på att stryka med vid den här tiden på året, dagarna innan min födelsedag. Då slogs jag till golvet av en stroke. Där jag låg och tänkte, rädd och oförmögen att röra mig, funderade jag om stroken slagit till på grund av att jag känt mig alltför lycklig.

Kentstol

60 år. Kan människor förändras? Eller är jag densamme som när jag fyllde 30 år? Beteendet kan med all säkerhet förändras över tid. Erfarenheten ökar med åren. Däremot behöver det inte innebära att personligheten förändras.

För övrigt kan dumhet leda till en oförmåga att se världen ur andra perspektiv.

 

Bli först att kommentera

Var inte självgod

Av , , Bli först att kommentera 3

Förmiddagen präglades av slipande och putsande, då Karlsson med allehanda burkar, trassel och maskiner försökte rädda lacken på min Skoda. Det blev riktigt bra. Det som är kvar är att gnida in lite vax, vilket ligger på min lott.

Förberedelserna inför mitt födelsedagsfirande i morgon är så gott som klara. Snart middag.

knight-2611672_960_720

Man ska akta sig för att bli självgod. Det då som man blir högfärdig och börjar inbilla sig att man är bättre än vad man egentligen är. Det då man börjar se ner på andra. Man får för sig att det är helt okej att sparka neråt, gärna på de som redan ligger ner. Det är i självgodheten som vi förlorar förmågan att förstå vad andra går igenom. Vi förlorar vår empatiska förmåga. Vi blir kalla, fåordiga och självupptagna. Vi börjar peta ludd i naveln.

För övrigt kan det göra jävligt ont att visa sin sårbarhet. Det krävs mod för att våga göra det.

Bli först att kommentera