Det fattas sömn

Av , , Bli först att kommentera 3

Rastlös. Har gått omkring på golven en dryg timma och tränat på en av texterna till berättarföreställningen ”Mitt ibland oss”. Men har svårt att fokusera, att stanna i nuet – hela tiden denna tankeflykt. Jag har försökt se TV-vädret tre gånger nu på förmiddagen, men ”vaknar upp” när meteorologen säger: ”Ja, detta var dagens väder!” Nu kan jag titta ut genom fönstret och se att det verkar rätt så grått och se på termometern att det är femton grader plus i skuggan och att ett lätt regn fallit på trottoarerna.

cat-2360876_960_720

Sov ytligt inatt, vaknade i ottan och gjorde mig redo för en lång dag. Jo, de blir långa om man vaknar vid fyra, äter frukost vid fem och sedan rör sig lätt över golven och tittar på TV med lång volym för att inte störa grannarna. Så när vanligt folk kliver upp vid nio (i semestertider) har jag varit igång i fem timmar. Om jag blir trött på dagen och tar mig en lur? Jo, det händer emellanåt, så där en gång var tredje vecka – men annars inte. Men bristen på sömn gör mig retlig, tankspridd och jävligt glömsk.

Men lite har det blivit gjort i arla morgonstund. Skrivit ett kapitel i min nya roman och som sagt gått omkring och pratat som Konungen, med ljus och hög stämma. Nu funderar jag på att åka på ett möte för att påminna mig om en av mina sjukdomar och för att kanske stöta ihop med andra vänner som även de kämpar, en dag i sänder. Det är ett år sedan jag var på ett sånt möte. Har intalat mig att allt har sin tid, även dessa möten. Kanske har jag fel. Ett kan jag säga: Att de första åren efter min rehabilitering för sju år sedan gick jag 2-3 gånger i veckan på dessa möten och det räddade livet på mig. Finns det något mer läkande och underbart än att få tala med någon, några som vet vad det handlar om?

För övrigt handlar livet i stort om att vi tvingas göra vissa val. Vi gör det för att livet är så kort. Hur skulle vi annars hinna med allt av det viktiga om vi inte valde bort ”skräpet”.

Bli först att kommentera
Etiketter: ,

Våga be om hjälp

Av , , Bli först att kommentera 2

Anar solen mellan de tunga, grå molnen. Märkligt med hur olika väder TV-meteorologerna visar oss tittare. TV4 berättar om moln, regn, medan SVT har ritat dit en sol över kustområdet där Umeå ligger. Får väl ett tredje väder om jag kikar i SMHI:s app. Får väl göra som i gamla tider: gå ut och se mig om, blöta fingret och sätta det i luften för att känna från vilket håll det blåser – och sedan offra en get till vädergudarna.

En av de viktigaste egenskaperna jag lärt mig på gamla dagar, är att våga be om hjälp. För att våga göra det krävs att man visar upp sin sårbarhet och plockar fram sitt mod. Risken finns ju att den man ber om hjälp helt frankt säger nej. Men min erfarenhet att i 90 procent av gångerna, i stort som smått, så får man ett ja. Många blir faktiskt glada över att få hjälpa till. Vänskapen mellan två människor kan ju inte växa om vi inte både ger och tar. Vi är sociala varelser som behöver varandra. Vi behöver alla hjälp emellanåt, men stoltheten (och rädslan) ställer sig emellan. Vi ska klara oss själva – ”kan själv!” Så istället för att be om hjälp så kämpar vi veckor, månader, kanske år med att försöka lösa ett problem på egen hand och under tiden misslyckas vi gång på gång, samtidigt som självkänslan, självförtroendet blir allt sämre. Till slut blir vi allt mer maktlösa och rädda, vilket leder till bitterhet och att vi ger upp. Då är det bättre att be om hjälp.

För övrigt lär vi bli mer medkännande ju äldre vi blir – så vid 90 lär jag vara en riktigt snäll gubbe.

 

Bli först att kommentera

Se upp för skojare!

Av , , 1 kommentar 2

Varning! Nu är skojarföretaget Bolagsupplysningen igång igen. Ni vet de som skickar ut myndighetsliknande försändelser där man uppmanas att skyndsamt komplettera en del företagsuppgifter. Själv trodde jag att det var Bolagsverket och skickade iväg uppgifterna i det medföljande, frankerade kuvertet.

Sedan visar det sig att man köpt ett tvåårigt abonnemang på deras skitwebb – där det står att jag har ett företag. Kostnad 11 000 kr. Rena skojarmetoderna. Bestred det sk avtalet tre gånger, gjorde en polisanmälan, kontaktade kronofogden. Där var de ökända.

villain-2103500_960_720

Nu har de förlagt verksamheten i Estland (men med tel.nr och epost i Stockholm) – men de kör samma fulspel. Har inte hört nåt sedan i februari. Men denna vecka kom ett inkassokrav. Kollade upp företaget ESB Inkasso – som håller till i Estland – och som har två chefer från Bolagsupplysningen som ledamöter i inkassobolagets styrelse. Fiffigt, va? Skojarna kliar varandras ryggar.

Bestrider på nytt – nu till ett nytt skojarbolag. De byter bara av varandra. Idag har Svensk Handel lagt upp båda bolagen på sin ”Svarta lista” med röda utropstecken efter.

Finns det ingen kry, tuff journalistkollega som kan börja gräva i detta. Det talas om tusentals drabbades – och del orkar inte stå emot utan betalar 11 000 för en totalt värdelös tjänst. Själv mår jag ganska dåligt av denna ekonomiska ”mobbing”.

1 kommentar
Etiketter: ,

Solen och nyttiga D-vitaminer

Av , , Bli först att kommentera 3

Jaha, var tog sommarvärmen vägen? Ständigt grått, småruggigt och regn – och snart är juli, sommarmånaden, slut. Jag som köpte ett par nya, dyra shorts, ljusblåa, med ett mjukt tyg. Dem har jag haft på mig två dagar. Har full förståelse för att de med pengar köper en resa söderut, mot Grekland, Kroatien, Spanien.

mar-90737_960_720

Häruppe i norr behöver vi en viss mängd sol för att bygga upp förrådet av D-vitamin. Detta vitamin gör oss gladare eftersom det finns en koppling mellan D-vitamin och depression. Synen blir bättre, blodtrycket sjunker, skelettet blir starkare, dessutom ökar produktionen av det manliga könshormonet testosteron med 70 procent, vilket ska vara bra för sexlivet. Fast samtidigt finns det ju risker med att sola allt för flitigt. Personligen klarar jag inte av att ”pressa” mer än nån halvtimme åt gången. Jag blir yr, mår illa och jag förmodar att detta har med min stroke att göra.

yada-yada-1432922_960_720

Har försökt jobba med mig själv för att inte bli så förbannad när en spännande film, intressant serie, eller en idrottstävling bryt av irriterande, fördummande TV-reklam, men det är stört omöjligt att inte blir tvärilsk när vackra människor börjar bråka om en yoghurt eller när en man på ett synnerligt irriterande och överpedagogiskt berättar hur vi andra, dumskallar, ska beställa ett hotellrum. Men reklamen är ju inte allt, för efter den kommer flod av trailers, somliga så långa att man inte behöver se filmen/serien i sin helhet. Ibland visas även en trailer för det program man sitter och väntar på, som blivit avbrutet av reklam. Men nu råkar jag veta var min ilska beror på – det har att göra med mina ADHD. Om man har den bokstavskombinationen i sin hjärna, lider man ofta av koncentrations- och uppmärksamhetsproblem. Det tar en stund att finna fokus och att kunna koncentrera sig på filmen eller serien man tittar på. Dessutom jobbar man stenhårt för att vara uppmärksam, att stanna i Nuet och inte råka ut för tankeflykt och hamna ”uppe på månen”.. Okej, till slut lyckas man, man är med i handlingen – då kommer reklamavbrotten och man tvingas börja om från början när filmen tar ny fart efter drygt tio minuters avbrott. Klart man blir förbannad. Värst är TV 4 och dess systerkanal Sjuan, vilket gör att  jag väljer bort en hel del ur deras tablåer. Allt oftare tittar jag på någon intressant dokumentär på SVT kunskapskanalen för att slippa dessa irriterande reklamavbrott.

För övrigt  ökar våldet i samma takt som orättvisorna och ojämlikheten. Människor som känner sig underlägsna får ofta ett behov av revansch.

Bli först att kommentera
Etiketter: , , , ,

Dressman skyltar fegt

Av , , 3 kommentarer 3

Varit på Dressman för att kompensera de brallor jag glömt i Lycksele. Rattade glatt mot Solbacken redo att ta del av de rea-priser de utlovat i sina reklamutskick och genom TV-reklammen med vältrimmade unga män som kråmar sig inför kamerorna. Budskapet i kort: ”Kom till oss för nu jävlar är det billigt, gott folk!”

kermit-1731793_960_720

I butiken var det full med REA-skyltar – jag tog sikte på ett ställ med något tunnare brallor och där det satt en stor skylt ”50 procent”. Hittade tre par som jag omsorgsfullt provade och höll på upp mot timmen i provhytten. Jag har ju vissa problem att hitta de brallor som passar, då magen börjat ta allt mer plats där byxlinningen ska sitta. Lämnade provbåset för att se om jag kunde få någon hjälp. Öken, totalt tomt i butiken. Jag ropade högt – och då kom en ung, blond tjej släntrande.”Jag behöver en 34/32″ – och det fick jag. Det låg ett par i lagret. Äntligen jag var klar och jag kunde köpa brallorna och åka hem. Trodde jag …

maxresdefault

”Det är halva priset på dessa, eller hur”, sa jag och plockade fram mitt betalkort. ”Nä, svarade tjejen.”Men det hänger ju en stor skylt som ropar ut 50 procent!” Hon bad mig följa med till stället. Sedan försökte hon vara pedagogisk (mot mig som slarvig, ouppmärksamma kund) att det faktiskt var två ställ med brallor ställda mot varandra och skylten satt klart och tydligt på motsatt sida där jag hämtat mina byxor. Alltså hade jag provat fullprisbyxor i en timme i tron att det var brallor på rea. Lovar er – det var omöjligt att se denna påstådda gränsgång.

Det är tredje gången som jag blivit ”lurad” av Dressmans skyltningar. Skulle väl kunna tror att det är medveten strategi från deras sida. Om jag köpte brallorna? Aldrig! Som kund (som alltid ska ha rätt) torde vara sunt att lämna en dylik butik och överväga att aldrig mer återvända. Sålunda är jag ännu byxlös. Testar en annan klädkedja i morgon, i hopp att deras reklamlappar sitter tydligt upphängda.

3 kommentarer
Etiketter: , ,

Avfärd norrut

Av , , Bli först att kommentera 2

Vi packar, plockar undan. Snart avfärd norrut mot AIK-land. Efter en slö vecka i Umeå hoppas vi båda på förnyade krafter. Kommer att åka byxlös eftersom jag glömde mina nya, fina byxor med tillhörande hängslen i Lycksele. Får kompensera detta med att bära någon av mina hattar.

I USA fortsätter Trump och hans familj att  strunta i demokratins grundregler, nu kryddat med hemliga möten med ryssar som ville överlämna ”bevis” på hur usel deras motståndare är. Det är som att slå vatten på en gås – det bara rinner av. Va, det är väl inget hemskt med att ha kontakter med främmande makter under ett val … Pajas!

Nu ska jag sätta mig och ringa. Efterlyser ett recept som läkarna inte skrivit ut. Psykiatrin i Umeå är under all kritik. Inte tusan skulle min husläkare ge tusan i att skriva ut mitt insulin.

För övrigt är det grått därute och regn väntas falla. Som vanligt kommer väl augusti att bli den riktigt varma och soliga sommarmånaden. Juni och juli styrs av klimatförändringarna.

Bli först att kommentera

Sömnbrist i sommartider

Av , , Bli först att kommentera 5

Grått därute. Regnet hänger i molnens mörkare partier i väntan på klartecken att få falla mot jorden. Tung i skallen, som om det är åska på gång, men det beror nog på att jag bara sovit tre timmar, knappt. Vänjer mig aldrig vid känslan när jag vaknar vid tvåsnåret och inser, i djupet av min själ, att det inte ska sovas något mer den här natten. Lade mig som Pippi Långstrump och tittade på en usel film, spelade sedan ett otal partier schack mot appen i min mobil, innan jag gick upp och åt frukost vid fyrasnåret. Som sagt, jag är seg. Det blir rätt så långa dagar om man vaknar vid tvåtiden. När L. kliver upp vid niosnåret har jag varit vaken i sju timmar. Sömnproblem har jag haft sedan barndomen, vilket förmodligen har att göra med den ADHD jag burit på sedan födseln. Men sömnproblemen blev riktigt katastrofala efter stroken för två år sedan. Utan sömnpiller skulle jag väl vara uppe dag som natt, till dess jag får en ny stroke eller blir manisk.

dog-2437116_960_720

Åker mot Skellefteå om en dag eller två – allt beror när läkaren behagar att skriva ut det recept jag väntar på. Att det alltid ska vara så förbannat svårt att få tag i den medicin som är livsnödvändig för mig – och att det ska vara hopplöst att få läkarkåren att förstå att en medicin som räcker i tio dagar inte ska ett uttagsintervall på elva dagar. Då blir ju patienten utan sin medicin en dag – och varför då? För att lära sig veta hut?

Har i stort skrivit klart artiklarna om Anna Halling och Elisabeth Rynell som ska skickas till ”Här Litt” för publicering på nätet och i en särskild app. Ska låta texterna vila ett tag. Brukar vara en bra idé. Vissa texter mognar, andra urholkas, blir platta. Då får man skriva om dem. Men det tror jag inte är fallet.

För övrigt blir jag förbryllad över att det finns de som blir provocerade av goda människors goda gärningar. Kan det vara så att goda människor får vissa att känna sig underlägsna? Är det därför som man börjat höra: ”Äsch, godheten är bara konstlad! De är bara goda och givmilda av egoistiska skäl!”

 

Bli först att kommentera

Fördomarnas sanna element

Av , , Bli först att kommentera 3

Hittills i sommar har jag fått uppleva en knapp vecka med värme och sol, men så många timmar av solande har det inte blivit. Igår satt jag på balkongen och läste Bob Dylans memoarer i ett par timmar och brände flinten och min något utstående mage. Tål inte längre värmen. Åldern? Stroken? Eller helt enkelt ett bristande tålamod? I ungdomens dagar kunde jag ligga en hel dag på en vit sandstrand och bränna skinnet. Jag var nog mer fåfäng på den tiden då jag kopplade samman min bruna kropp med skönhet. Det jag idag sammankopplar solandet med är malignt melanom. Ps! Hoppar över årets bad.

LindaKent spanar

Ser du vittra? Jag och Linda i Siksele.

Jag och Lena har varit förbi Siksele en sväng och besökt Linda Marklund i hennes sommarhus. Under en hel dag gick vi igenom våra berättelser, filade på inledning och avslutning. Vi har ställt frågan: Var tog alla original vägen? De som var annorlunda, de som var eljest, ni vet de som simmade motströms i jakten på källorna. Genom att blicka bakåt försöker vi belysa hur det är i dag. Det är klart att det finns många som är annorlunda idag – men har de blivit osynliggjorda, gömts undan? Jag har periodvis under mitt liv varit annorlunda, en udda fågel, och träffat på de som i dag är eljest. Det som är skrämmande är alla de fördomar som frodas och där självutnämnda ”sanningssägare” kan vräka ur sig precis vad som helst. Fördomar består av två element: okunskap och rädsla. Med vår föreställning ”Mitt ibland oss” hoppas vi kunna visa på det storslagna i att vara ett original och på så sätt sticka hål på en del myter. Den 6 september har vi premiär i Lycksele och dagen därpå uppträder vi Väven, Umeå.

Efter sol kommer regn. Verkar stämma. Himlen är igentäppt av högt flygande gråa slöjmoln. När de sänker sig kommer regnet. En dag på något museum? Varför inte? Second hand ute på Teg? En tur i min fina Skoda? Men först ett besök på apoteket, en procedur jag gör om i morgon – då läkarna skriver ut pillren med ett par dagars mellanrum. Har de även skrivit ut ett recept på motion, något som jag missat …

För övrigt innebär alla relationer ständiga utmaningar – inte prövningar. Man ska inte behöva bevisa sin kärlek eller förändra sina beteenden. Då är risken att båda förlorar sig.

Bli först att kommentera
Etiketter: , ,

Litteraturjakt med app

Av , , Bli först att kommentera 4

Ett regnigt grått AIK-land. Men innan det var det fyra fina sommardagar. Solat på balkongen, promenerat i skogen, grillat och haft allmänt trevligt. I morgon bitti packar vi Skodan och rattar iväg mot Siksele, en tur på två timmar, för att stråla samman med Linda Marklund i hennes hus invid den brusande Vindelälven. Jag och Linda Marklund ska träna på vår berättarföreställning ”Mitt i bland oss”. En föreställning om original, om utanförskap, att vara annorlunda och ibland bli dömd av fördomar. Fördomar och okunskap hänger ofta ihop och kryddas ofta med rädsla. Vi lever i en tid då okunskapen blivit en fjäder i hatten, då folk kan säga va fan som helst och sedan hänvisa till ”alternativa fakta”.

KentLindaRfors

Den 6 september har vi premiär i Lycksele och dagen efter framträder vi i Umeå, på Väven.

På torsdag ska jag besöka Lycksele bibliotek för att ta del av den information som finns om poeten Anna Halling, eller Dagmar Aronsson som hon egentligen hette. Ska skriva en kort biografi om henne till det litterära projektet ”Här Litt”. Skaff den appen och åk på ”skattjakt” i länet.

KentAccent

Var gång ni passerar en litterär plats, där en författare är född eller bor, där en roman utspelar sig, så piper den till och ni får ta del av informationen. Kör ni förbi Bäckmyran, då jag föddes, så piper det hela tiden.

För övrigt gillar jag sommaren bättre än vintern.

Viloläge i solen

Av , , Bli först att kommentera 2

Så blev det äntligen sommar. Jag och Lena tog en lång promenad i skogen ovanför Anderstorp. Grönska, värme, ett frasande ljud under skorna när vi gick längs en smal grusväg. Blomstrande ängar, fåglar som i flykten fångar insekter. Efter 45 minuter återvände vi och äntrade balkongen, där jag mest satt i skuggan och läste. Sommar. Det ska bli än varmare idag.

Kent blomma

Hemlig bakom blomma.

Lena tog cykeln och drog ner till centrum och den pågående Stadsfesten där E Type levde rövare. Jag gömde mig och stannade hemma. Jag får acceptera att jag inte längre klarar av stora folksamlingar, att min hjärna inte kan sortera alla intryck och som inte klarar av höga ljud. Detta är resultatet av kombinationen ADHD och stroke som gör att hjärnan lätt hamnar i ett stresstillstånd. Först gör det ont, sen kommer oron och efter det går hjärnan över i OFF-läge.

Stannade hemma för att skriva på romanen, medan jag med ena ögat såg på fotboll och friidrott. Såg Daniel Ståhl kasta iväg diskusen över 71 meter och därmed slå ”Ricky” Bruch dryga 30 år gamla svenska rekord. Såg Bruch kasta upp mot 70 meter på Vindelns idrottsplats. Det var i slutet av 70-talet då han åkte runt på mindre tävlingar för att slå världsrekord. På dessa småtävlingar var han kung och kastade långt – men när det drog ihop sig till VM och OS slog nerverna till och han blev som bäst bromsmedaljör.

solbad.

För övrigt gäller det hitta balansen mellan allt för intensivt och farligt solande och att blotta tillräckligt mycket av kroppen för det ska bildas nyttigt D-vitamin.

 

Bli först att kommentera
Etiketter: , , ,