Intervju med Marx

Av , , Bli först att kommentera 2

Grått, grått. Fast det har börjat klarna en aning.

Igår kväll satt jag och kikade slumpartat på en del klipp på Youtube och hittade ett en intervju från 1969 med Groucho Marx. Efter några minuter tar den åldrande komikern över intervjun och börja ställa frågor till sig själv. Sanslöst roligt.

 

Bli först att kommentera
Etiketter:

Modet att visa sin sårbarhet

Av , , Bli först att kommentera 3

Det krävs mod för att blotta sin sårbarhet. Tyckte att jag såg en hel del sårbarhet i gårdagens TV-program: ”Hallå! Magnus Uggla show.” Efter en och en halv timme blev Uggla begriplig och fick ett djup i sin karaktär. Strongt att visa upp baksidan av myntet.

Uggla2

Sårbarhet handlar inte om att vinna eller förlora; det är ingen tävling. Sårbarhet handlar mer om att våga visa vem man egentligen är; om att vara sig själv. Men det krävs som sagt mod att våga visa upp sina sårbara sidor. Ibland kan det leda till ett och annat knivhugg i ryggen. Jo, det finns en risk att man misslyckas i försöken att blotta bröstet. En av fördelarna med att visa sig sårbar är att man blir mer levande. Det är viktigt för självkänslan att vi tar kommandot över vår egen berättelse.

För övrigt är vi födda för att skapa.

Bli först att kommentera
Etiketter: , , ,

Många ensamvargar

Av , , Bli först att kommentera 3

Tvättade kläder under hela gårdagen. Fortsätter idag. Begriper inte varför jag alltid väntar så länge med mina besök i tvättstugan. Var gång uppstår ett berg av smutsiga kläder.

Vi har alla ett behov av närhet, trygghet och gemenskap. Därför försöker vi att ordna oss i små och stora grupper. Vi är helt enkelt inte gjorda för ensamhet. Vi plågas av att bli övergivna, vi får ångest av otrygghet. Den ofrivilliga ensamheten, då vi inte kunnat välja gemenskap, leder till sjukdom och på sikt till en för tidig död. Vi är och förblir flockdjur. Ändå lever många i ensamhet. 39 procent av alla hushåll i Sverige är ensamhushåll vilket gör det till den vanligaste boendekategori i Sverige.

man-1156543_960_720

Nu kan ju ensamheten vara ett sätt att återhämta sig. En tid för reflektion, till lugn och ro. Ensamheten kan under korta perioder vara ett sätt slippa andra, att inte behöva ta ansvar för sin omgivning. Faktum kvarstår, Sverige ligger i topp vad gäller antalet ensamvargar. Är det så att vi blivit allt mer intresserade av att självförverkliga oss, vilket går ut över viljan att kompromissa i ett parförhållande? Jag vet inte. Kanske är det så. Samtidigt som vi i grunden är flockdjur som finner trygghet i fållan. Läste om en undersökning som berättade att var sjätte person inte har någon riktigt nära vän.

För övrigt läste jag att motion får hjärnan att åldras långsammare. Mot motionscykeln.

Bli först att kommentera
Etiketter: , , ,

Ryska maffian

Av , , Bli först att kommentera 3

I går kväll besökte jag Väven för att lyssna på ett föredrag om maffian i S:t Petersburg. Föreläsare var författaren (och min förläggare) Göran Lundin, som under en lång rad år besökte den ryska staden. Eftersom jag själv har dåliga erfarenheter av den ryska maffian (skrev om detta i min självbiografi ”Spring Kent, spring!”) så fick dessa händelser en djupare mening efter att ha lyssnat på Lundin. Nu har Göran skrivit en roman om sina upplevelser i Ryssland – ”Dagar som återstår”.

I dag är det Stora Tvättardagen. Det lär ta hela dagen och en bit in på kvällen att besegra berget av smutstvätt.

buddha-231607_960_720

Gårdagens läkarbesök blev givande. Dock fick jag inga direkta svar på mina knäppa åkommor. Klart är att min nya ADHD-medicin förbättrat motoriken så att det blivit lättare att gå i trappor. Nu måste jag få ordning på mitt svajiga blodsocker och lösningen på det är en rejäl viktnedgång. Har därför plockat fram min motionscykel. Pust.

För övrigt lär det vara på det viset, att om ingen berättar för mig när jag gör fel, torde jag ha små möjligheter att ändra mitt beteende.

Bli först att kommentera
Etiketter: , , ,

Bokpratare och smutstvätt

Av , , Bli först att kommentera 1

I väntan på ett av alla dessa läkarbesök; denna gång på min diabetesläkare. I går var det dags för ett av mina återkommande besök på apoteket. Tycker mig inte göra annat än att färdas mellan olika vårdinrättningar. Dagens besök ingår i den rätt så omfattande undersökningen som ska lösa gåtan med min usla motorik och varför jag står på näsan titt som tätt.

Brain

En stor del av gåtan kan ha sitt svar i den dopaminbrist som kommer av min ADHD. Bytet av den medicinen har gjort mig lugnare och fått mina ben att fungera bättre. Men för att få hela svaret krävs en neurologisk undersökning. Klart är att det inte rör sig om den fruktade Parkinson eller något tumör i skallen.

Har under förmiddagen roat mig att sortera smutstvätt inför morgondagens fajt i tvättstugan. Lär behöva tvätta i dagarna tre för att hinna ikapp högarna att smutsiga lakan och kalsonger.

Har fått hem min beställda bok som ska avhandlas i kommande möte med Pig Hills ”Bokprtare”. Nästa litterära strandhugg blir Susan Abulhawas ”Morgon i Jenin”. Verkar vara en spännande roman. Tack vare Bokpratarna får jag läsa romaner/böcker jag aldrig annars skulle ha läst.

För övrigt verkar det ta en evinnerlig tid att bilda en ny regering. Ingen av partiledarna vill ge med sig. Inte ens enda liten tum. Fast det får väl ta tid. Det som sker är ett gott exempel av att vi har en fungerande demokrati.

Bli först att kommentera
Etiketter: , ,

Att födas med ADHD

Av , , Bli först att kommentera 1

ADHD (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder) är ingen sjukdom, utan en funktionsnedsättning som innebär svårigheter att koncentrera sig, reglera sin aktivitetsnivå och hämma sina impulser. ADHD har neurobiologisk grund och påverkar hjärnans sätt att bearbeta information och att reglera beteende. ADHD förekommer ofta tillsammans med andra utvecklingsrelaterade eller psykiatriska tillstånd. Man föds med sin ADHD.

hjarnannfokus

Några symtom:

 • Svårt att koncentrera sig och har många tankar och idéer i huvudet på samma gång.
 • Svårt att komma igång med uppgifter.
 • Svårt att komma ihåg långa instruktioner.
 • Kan ha svårt att skapa ordning och struktur omkring sig.
 • Svårt att passa tider.
 • Glömmer eller tappar ofta bort saker.
 • Vanligt att skjuta upp saker tills det blir försent.
 • Jobbigt att skriva eller läsa.
 • Göra saker ibland utan att tänka efter före.
 • Stort behov av att röra på sig.
 • Vara orolig, ha ångest eller ha svårt att sova.
 • Trött av att umgås länge med andra.
 • Svårt att reglera sitt humör.
 • Kan vara extra stresskänslig.
 • Svårt att vara flexibel. Att vara flexibel handlar om att klara en förändring, när något inte blir som du har tänkt.

ADHD kan med andra ord vara en begränsande faktor. Dock kan man med stöd, terapi och medicinering göra livet drägligare. Alla har väl någon gång varit för impulsiv, haft svårt att koncentrera sig och haft ”myrkryp” i kroppen. Då har det rört som ett tillfälle, en dag. Men har man ADHD så går dess ”motor” varje dag, dygnet runt, år efter år. Det är en stor skillnad. Det finns även en samsjuklighet mellan ADHD, bipolär sjukdom och missbruk. Därför är det viktigt att så tidigt som möjligt få en utredning, en diagnos. I mitt fall fick jag vänta till dess jag var 54 år innan diagnoserna trillade ner. Då var det snudd på försent.

Men allt är inte elände med ADHD.

Några exempel på fördelar av att ha ADHD. 

• Kreativ, tänker ”utanför boxen”
• Initiativrik
• Pådrivande – får saker gjorda
• Energisk – med en nästan oändlig energi
• Orädd och vågar satsa på nya idéer
• Flexibel
• Envis – ger inte upp utan kämpar på
• Intuitiv och ifrågasättande
• Bra på att tänka lateralt – har en förmåga att se saker ur nya vinklar
• Bra på att skaka av sig motgångar – ältar inte misstag utan går vidare.

Bli först att kommentera
Etiketter:

Sätt pären

Av , , 1 kommentar 5

Så har den första snön lagt sig över Pig Hill. Men eftersom vi haft ett rekordvarmt år, lär det väl snart vara barmark så att vi kan börja sätt pären lagom till julafton.

Suttit med min kalender och kunnat konstatera att det blir en hel del åtagande den kommande månaden. Är det inte Hjärnkoll, så är det Peer Support, Härlitt, Bokpratarna och sen en föreläsning på Blåsippan. Dessutom ska jag upp till Lycksele för att närvara vid Torstens begravning.

KentPsy

Låg vaken i natt. Mörkret tryckte sig mot fönstren, vinden väste i en glipa. Kände mig nedstämd, något jag så ofta blir när jag blickar tillbaka på mitt liv. Jag tänker på hur många år som gått åt till att må illa, att ridas av Maran, att brottas med paniken. Det verkar ibland som jag inte förstått mig på hur livet ska levas. Eller hindrats från att må gott.

För övrigt så försöker jag att bära mina ärr som medaljer.

1 kommentar

Ett svart hål

Av , , Bli först att kommentera 2

Det sägs att i det bländande mörkret bor ett ljus. Det betyder att jag är älskad, att jag är sedd. Låter ju trösterik, men det gäller ju även att kunna känna det.

svart hål

När man blir kroniskt sjuk blir man lätt självupptagen. Man glömmer de som finns intill och vill  hjälpa dig. Glömmer ljuset. Istället känns det som om att man blir till ett stort, svart hål som slukar åt sig allt ljus. Svarta hål föds när riktigt stora stjärnor dör, och med riktigt stora stjärnor menas åtminstone 20 gånger större än Solen.

banner-1133782_960_720

Har haft det knepigt med mina svarta hål; de sjukdomar och funktionsnedsättningar som följt mig genom livet. Som jag berättat tidigare, har jag varit tvungen att byta den Adhd-medicin jag tag i sex års tid. Den slutade att fungera och gav mig en rivande ångest som hotade att ”sätta fart” på min bipolära sjukdom. Det skapas en inre stress som får kortisol att flöda i min kropp, som leder till skyhöga värden av mitt blodsocker. Blir slö i skallen av högt blodsocker – och om det plötsligt faller så kan lågt blodsocker leda till döden. Alltså ingen munter tillvaro.

Väntar med spänning på korrekturet från förlaget, så att jag kan rätta stavfelen.

För övrigt så kan det förhålla sig så att varje människa vi möter är utsänd. Tanken svindlar.

Läs även Lenas tankar: >>>http://blogg.vk.se/lenamargareta/

 

Ställ in dig i kö

Av , , 1 kommentar 6

När ett av Gammfolket som kastar in handduken och lämnar oss, desto längre fram i kön hamnar vi andra. Det finns ingen chans att vända och försöka fly, då platsen i kön är given och bokad redan i tidernas tideräkning av ett väsen som är större än oss själva.

läsare

läsare

Däremot överlever tingen oss alla. Tingen ska delas mellan de överlevande och leva en generation till. En rubnak och en hygglig skottkärra kan stå och vakta i flera år.

I går somnade min farbror Torsten Ålstig in i en ålder av 92 år. Han somnade i på då sitt trygghetsboende i centrala Lyckele, där han bott ett antal år.

Jag backar bandet. Under ett drygt år under 70-talat bodde jag hos Torsten och Faster Inger. Mor och far menade att det skulle bli tok för långt pojken att dagligen åka tre timmar med bussen – så de hyrde helt sonika Pojken som omöjligt kunde sista still, som ständig sprang och som omöjligt kunde knipa käft. Pappa hyste ett visst hopp om att hans storasyster Inger skulle ge mig i duvning och så sätt tvinga in mig i fållan ed de andre djuren.

Det var en vild tid. Drack mer mellanöl och skolkade mer än jag idkade skolarbete. Jag var som en utsläppt ko på vårbete. Men så fick jag för mig att skulle börja löpträna igen och genast infann sig lugnet. Jag fick med mig lillkusinen till Helunda IF och fick träffa tränaren Georg. Ju mer jag tränade desto bättre gick det för mig i skolan. Den eviga motorn min skalle upphörde när jag spring längs terrängspåren. Med tiden blev jag en av de bästa löparna.

Utan sammanhang är vi blott ett irrbloss i tillvaron.

morning-2243465_960_720

Vila i frid Torsten, du betydde mycket för mig, 

1 kommentar

Ensamt på Pig hill

Av , , Bli först att kommentera 3

Det är ensamt häruppe på Pig Hill. Så mycket som en man i min position kan stå ut med.

För övrigt så trampar jag vatten.

Bli först att kommentera