Smäller det snart?

Av , , Bli först att kommentera 2

En trevlig, givande helg (utom besöket på Ikea). God mat, många samtal då jag och L. mest kurade inomhus. Grått och kallt därute. Sedan hör man att det varit plus trettio i södra landsändan. Bor vi verkligen i samma land? Ny vecka som börjar med gråa skyar och för årstiden låga temperaturer. Skit samma, det är inget jag kan påverka.

kim_jong-un-1-jpg

Nordkoreas ledare  Kim Jong Un torde idag vara en av världens farligaste män. Hans hybris och högmod har gjort honom helt blind och skjuter upp robotar till höger och vänster för att hitta någon konstruktion som ska orka bära en atombomb. En dag lyckas han, var så säkra. Och vad händer om Sydkorea, USA och Japan slår till först; hur reagerar kineserna? Ett tredje världskrig? Fast det har väl redan pågått ett tag. Hörde en militärkännare som sa att idag är det fler länder involverade i krigshandlingar (inte minst i Syrien) än under hela andra världskriget. Dessutom har vi terrororganisationen IS som för sitt krig runt om i världen. Kanske måste vi inse att kriget är närmare än vi tror.

För övrigt har jag vikt dagen för samtal med dotterns försäkringsbolag, detta efter att hon i fjol skrapade sitt knä under gymnastiken och fick ett vanprydande är som finns kvar efter ett år. Försäkringsbolagen har ju ibland en tendens att slingra sig – fast det första bolaget Trygg Hansa var verkligen tillmötesgående.

 

 

Bli först att kommentera
Etiketter: , , ,

Litterär jakt i länet

Av , , Bli först att kommentera 2

Vi åkte till IKEA redan strax före tio för att undvika störsthopen av kunder – men så tänkte tydligen halva övre Norrland också. Det var fullt med folk från start. I två timmar irrade vi omkring i jakten på fynd. Jag köpte en sil, två skärbrädor och en toaborste. När jag kom in i lampavdelningen stod där skrivit vid en av ljusspridarna: ”Lampan som lyser i mörkret”. Är det inte det som en lampa ska göra? Den ska väl knappast lysa mitt på dagen? Köade sedan i en evighet och fick träna mitt tålamod, gick sedan till Clas Olssons och köpte en sopkvast. Sedan var jag helt hjärndöd.

I morse skickade jag iväg mina texter till ”Härlitt”. Texter som beskriver mitt författarskap och texter till olika litterära platser som förekommer i mina romaner. Sedan, ni som skaffat appen till er mobil, så piper det till när ni kommer till någon av de angivna GPS-punkterna – och då kan ni läsa texterna jag skrivit. Exempelvis om ni passerar mitt barndomshem i Bäckmyran, eller kommer till Maltträsk där ”All världens lycka” utspelade sig.

Valfrid Johansson Konungen

Jag skrivit två texter om Konungen (Valfrid Johansson), dels vid hans födelseplats i Flakaliden, dels vid hans ”palats” vid gamla järnvägsstationen i Bjurselefors. Skaffa appen och ge er ut på ”jakt.”

Ska snart köra igång med middagen. Hade först tänkt grilla, men det är grått, kallt och då och då faller regndroppar. Så matlagningen får ske på spisen och i ugnen. Gäster är Lena och Hanna, min favoritkvinnor.

hands-1201826_960_720

För övrigt känns världen galen och det är lätt att tro att ondskan regerar. Men tänk om alla medier bestämde sig för att minst femtio procent av alla nyheter skulle handla om allt gott som görs varje sekund, dag som natt, jorden runt, så skulle vi kanske se på vår värld och våra medmänniskor på ett helt annat sätt.

Terror nu och då

Av , , 1 kommentar 2

Kristi himmelsfärds dag. Efter att ha varit uppstånden i 40 dagar här på jorden, så drog Jesus sin kos och återvände till himlen. Var är himlen? Djupt inne i universum? Men om han så åkte i väg med ljuset hastighet skulle han i dags dato inte ens kommit ut vår egen galax, Vintergatan, och det återstår minst hundra miljarder galaxer till. Men om man nu ska TRO på allt detta så behöver man inte VETA allt. Tro är ett sätt för oss människor att klara av livet och döden, detta genom tröst, löften om något bättre.

morning-2243465_960_720

Själv har jag med åren blivit en andlig varelse, medan religionen blivit mindre aktuell. Andlighet handlar mer om medvetenhet och uppvaknande, att vara en god människa – utan att behöva böja sig under religionens lagar. Vi ser ju hur det går med diverse religiösa lagar, som får folk att sluta tänka självständigt och i Guds namn utför terrordåd. Vi ska därför inte blanda ihop andlighet och religion. Ändå har jag en tro i grunden och är bekännande kristen – men går inte i kyrkan och lyssnar på mässande präster. Fråga mig inte varför.

Nu spränger ynkryggarna bomber mitt ibland barn och tonåringar. Bilderna som släppts på de inblandade  i Manchesterdådet slår mig med kraft: Herregud, det är ju bilder på terrorister med ”barnansikten”, smågrabbar som gett sina liv i det heliga kriget mot västvärlden. För ett krig är det – och går det att stoppa? De lever mitt ibland oss, lever sina stilla dagliga liv i åratal, i väntan på att kunna slå till där vi minst anar det. Och detta i Guds namn i kriget mot de orena hundarna här i väst. Det kommer att krävas en polisstat där vi i slutänden alla övervakas, där vi ständigt måste bära ID-handlingar  och pass med oss, och i övrigt måste vi vara noga med att välja de platser vi ska vistas på. Tippar att det snart smäller på någon stor fotbollsarena, inne på operan, i ett demonstrationståg. Vi ska besegra rädslan, men det är lättare sagt än gjort. IS har lyckats göra oss rädda i djupet av oss själva – och rädda människor är inte att leka med. Det här kriget kommer att trappas upp.

revenge-1846274_960_720

Ser man på terrorbrotten över hela världen så är det inte värst här i Europa. Irak, Nigeria, Afghanistan, Pakistan och Syrien är de fem länder som är värst drabbade av terror. I dessa länder utfördes 78 procent av ALLA terrorattentat. Ska vi se kriget i Syrien som en ständigt pågående terrorhandling?.

Men har vi glömt de terrorgrupper som härjade på 1970-talet? Som den italienska terrororganisationen Röda Brigaderna var syfte var att skapa ett kommunistiskt samhälle, och detta genom terror, attentat och människorov. Eller  Nordirländska IRA:s bombterror som drabbade både vanliga människor och samhällets toppar. 1984 sprängde IRA ett hotell där premiärminister Margaret Thatcher bodde, hon överlevde.

Baader-Meinhof

Sedan har vi ju Röda armé-fraktionen (RAF), även kallad Baader-Meinhof-ligan, var en tysk vänster/terrorgrupp, verksam på 1970-talet. Den genomförde bombattentat mot USA:s militärbaser, polisen, domstolar och den tyska Springerpressen. 1975 ockuperades den västtyska ambassaden i Stockholm och sprängdes.Även då rådde kaos och rädsla – men terrorn i dess dåtida form kvästes och besegrades.

Nu ska jag in i duschen och tvätta min andliga kropp. Har jag tur får jag en uppenbarelse; kanske en brinnande tvättkorg?

För övrigt ska jag öppna mitt inre fönster i hopp om att få nya perspektiv på tillvaron.

 

1 kommentar
Etiketter: , , , , ,

Kreativt kaos

Av , , Bli först att kommentera 2

Nu har väl våren ändå kommit. Hur skulle jag annars kunnat sitta på balkongen, endast iklädd ett par kortkalsonger och läsa John Williams roman ”Butcher´s crossing”? Hettar ganska skönt uppe på flinten och på min i övrigt charmiga rondör, som mest utgörs av magen. Romanen jag läste är huvudnummer vid Bokpratarnas nästa litterära träff någon gång i juni. Detta med få stråla samman med bokläsande män i min ålder, har gett mig en hel del – som att läsa John Williams, en ny bekantskap som Karlsson plockat fram.

Gick en sväng i förmiddags, gick lite zick-zack mellan gatorna häruppe på Pig Hill. Hade väl tänkt att söka mig ner till strandpromenaden men den är ju avstängd lite här var av olika byggprojekt. Nere vid båthamnen ska det visst bli bostäder, säkert skitdyra. Något har hänt med strandskyddet, då husbyggen tillåts byggas så nära älven. Dessutom minns jag från åren på Länsstyrelsen att marken i de områdena är för porösa, särskilt i älvbrinken. Dessutom, om olyckan skulle vara framme vid dammen ett par mil upp, så kommer de som nu bygger vid älvkanten att spolas iväg ända ut i Kvarken. Men innan en eventuell olycka sker eller att allt rasar och rinner ut i älven, så är läget underbart och jävligt dyrt.

Nu ska jag börja jobba med texterna till HärLitt, en satsning som Länsbiblioteket gör. Via en app i mobilen kan man få veta att man befinner sig på en litterär plats eller vid ett hus där en författare är född.

För övrigt borde jag röja på mitt skrivbord. Fast det finns en viss charm med detta kreativa kaos.

Bli först att kommentera

Skyltar och grillning

Av , , Bli först att kommentera 2

Solen värmde lite mitt på dagen då jag flanerade längs strandpromenaden. Där var mängder med människor som sökt sig ut för att uppleva något som påminde om våren, efter veckor av istid, snö och hagel. Blev stoppad av ett par som ville tacka mig för de böcker jag skrivit. ”Dom är skitbra!” sa mannen. Förbryllad, glad gick jag i lugn takt i dryga 45 minuter, i hopp om att få lite kondis, bränna några kalorier och via solen få i mig att det ljus som gör att min kropp börjar producera D-vitamin.

Kom till en konstig skyltning – och smårolig.

skylt2017

Ny skyltning nere vid strandpromenaden. Jag har några förslag på andra skyltar för att underlätta för alla vilsna flanörer: Bortöver, hittna, dittna. Tycker även att kommunen ska märka ut alla vitterstråk.

grill2017

Igår kväll strålade jag samman med några av mina kompisar. Platsen var hemma hos Karlsson, som dagen till ära bar sina nyinköpta arbetsbyxor. Ute på innergården fanns en jättelik grill och det krävdes två stora påsar med kol för att få tillräcklig höjd mellan glöden och gallret. Tre kilo fläskkött till fem personer. Omänskligt mycket. Men vansinnigt gott. Om vi satt ute och åt? Nix. Det var väl inte mer än sju-åtta grader på kvällssidan. Det var en trevlig stund och jag fick skratta en hel del, sådant som sätter fart på det limbiska systemet och får glädje att flöda ut i kroppen.

Sverige mot Kanada i hockeyfinal. Kan gå precis hur som helst.

I eftermiddag ska jag bjuda min dotter Hanna på middag. Inte nog med att hon tagit körkortet, hon har även skaffat sig ett extraknäck på kafé Mekka. Hon blivit stor nu, lilljäntan min.

För övrigt tar jag en dag i sänder.

Bli först att kommentera

Charmigt glömska

Av , , Bli först att kommentera 2

Sol, lite lätta bomullsliknande moln på en i övrigt blå himmel. Tio grader i skuggan, vilket kan ses som helt okej efter de senaste veckorna av istid. Ska snart ut och promenera. Män med min rondör bör promenera var dag för att bli av med några kilo från sin framtunga mysmage. Varit upp sen sexsnåret och skrivit. Det blir några sidor då och då. En hel del jobb med språket, särskilt då jag blandar friskt mellan rikssvenska och dialekt (lyckselemål eller vad vi ska kalla det).

I afton är det hockey. Semifinal mot finnarna,som kommer att slåss för sina liv och för äran att göra en enda bra match per turnering, nämligen den mot Storsvensken. De kan förlora mot Somalia, Indien, strunt samma bara de får slå svenskjävlarna och därmed få sudda bort lite av stämpeln av sitt lillebrorskomplex.

Efter hockeyn blir det grillparty hos Karlsson. På hans gård finns nämligen en jättegrill. Men att sitta ute är nog bara att glömma, även om det vore trevligt. Ska bli kul att träffa grabbarna – för i sinnet är vi fortfarande unga, smidiga grabbar, trots att vi alla närmar oss sextioårsstrecket. I själva verket så har var och varannan av oss drabbats av artroser, märkliga muskelinflammationer, stroke och vi har med åren blivit allt tunnhårigare och charmigt glömska.

För övrigt så försöker jag leva i dagarnas stilla brus.

Bli först att kommentera

Klantig optiker

Av , , Bli först att kommentera 3

Det svider i ögonen. Detta skulle ha underlättats av de terminalglasögon som jag beställde för drygt två veckor sedan och jag skulle få hämta dem för några dagar sedan hos min nye optiker. Jag hade även beställt ett par med progressiva glas då min syn blivit så mycket sämre på höger öga. Men vad hade då optikerfirman hittat på? Jo, det hade lyckats sätta fel glas i fel bågar, så nu har de fått skicka tillbaka glasen för omslipning så att de passar i rätt båge. Så jävla klantigt. Det var två bågar, inte 22 … Torde väl bli kompenserad på något sätt – men kommer de med en putsduk och en flaska rengöringsvätska så blir jag sne.

Några tunga dagar med usel sömn. En dröm återkommer. Jag jagar någon som försöker att springa ifrån mig, som försöker att komma undan.

hockey VM

I dag är det väl en massa hockey på TV – kvartsfinaler i VM. Får väl plocka fram min blå-gula vimpel – fast i ärlighetens namn så känner jag mig föga upphetsad över de årligen återkommande VM-turneringarna då de stora lagen, trots NHL-proffs, lirar med sina B-lag. Nej, kör VM vartannat år och OS däremellan. Då blir det kanske lite nerv.

För övrigt skulle jag inte ha hällt en mjölkskvätt i mitt kaffe. Kaffet som ska vara rivande starkt och fyllt med aromer, blir till ett ljummet blask.

Bli först att kommentera

Forskning och martyrskap

Av , , Bli först att kommentera 2

Var på forskningskurs idag. Kvantitativa forskningsmetoder stod på schemat. Kände direkt att jag hade en dålig dag som elev, antingen var blodsockret för lågt eller så var det min Adhd som om och om igen kopplade ner min hjärna. Lämnade lektionen i halvtid. Får väl plugga in detta på egen hand – om jag nu ska bli en forskare.

Har suttit med texten till Konungen – den som ska bli en berättelse när jag och Linda ska ut på turné med vår föreställning ”Mitt ibland oss”:; den om var alla original tog vägen. Har de idag tagit ny skepnad så att de obemärkta funnits mitt ibland oss.

Björn Söder sep 2014

Vår käre vän Jimmie Åkesson har fått sitt hem vandaliserat. Trots att jag politiskt avskyr honom och hans rasistiska undertoner, och att partiet fast klockrena kopplingar till nazismen, så måste jag försvara honom i detta fallet. Han är trots allt folkvald. Att ge sig på en som blivit folkvald och dess hem är hur dumt som helst. Förkastligt. Känner jag till SD:s logisk kommer det att användas i sin propaganda och deras martyrskap. Gissa om vi kommer att få höra detta, om och om, igen.

trump

Trump ligger risigt till. Vad brukar dylika presidenter i USA gör då? Jo, starta ett krig. Nordkorea ni ligger illa till.

För övrigt så saknar jag mina polare.

 

 

Bli först att kommentera
Etiketter: , , , ,

Musik och minnen

Av , , Bli först att kommentera 2

Sovit oroligt och vaknat var och varannan timme. Vid halvtresnåret var jag tvungen att ta en halv sömntablett, somnade om men var klarvaken strax efter fem. Legat och spelat schack mot en app. Vann fyra av fem möten. Sedan fortsatte jag trimma hjärnan med frågesport, även det mot en fyndig app. Kaffe och rostade mackor vid sexsnåret. Det började klarna i huvudet.

Igår var jag på Tegs HC och träffade diabetessköterskan. Mitt blodsocker har legat för högt en längre tid. Ordinationen blev en högre dos insulin. Måste pressa ner blodsocker eftersom det är en av de största riskerna för att drabbas av stroke – och jag har redan haft en. Kanske är det härifrån oron visade sig under nattimmarna. En ond cirkel. När jag oroar mig frigörs mer av hormonet kortisol vilket leder till ökade blodsockerhalter.

minnet

Utan minnen finns vi inte. Samtidigt är minnet emellanåt inte är mycket att lita på. Var gång vi plockar upp ett särskilt minne så förändras det en aning och fortsätter vi att plocka fram just den minnesbilden kan den med tiden bli så skev att den inte går att känna igen. Såg en stark dokumentärfilm i helgen om en hjärnforskare som ville frigöra minnen hos gravt dementa människor, genom att ta reda vilken slags favoritmusik de hade. Sedan fick de en Ipod med hörlurar. Efter att musiken fått strömma in i deras hjärnor började de plötsligt att minnas och de som varit tysta i flera år berättade långa historier. Den plats i hjärnan där vi tolkar musiken ligger tydligen under de områden som demensen lagt beslag på och på något sätt kan musiken frigöra minnen. Om jag blir dement – spela Genesis för mig.

För övrigt så är det forskarutbildning i dag.

Bli först att kommentera

Reser söderut

Av , , Bli först att kommentera 2

En klar, solig men kall morgon i AIK-land; dagen då jag ska sätta mig på södergående buss och återvända till Pig Hill i Umeå. I morgon ska jag besöka diabetessköterskan på Tegs VC för att försöka få inläggssulor i mina skor för att undvika svårläkta skavsår. På onsdag väntar forskarutbildningen.

3d puppet with two masks in hands

Man ska ta mej tusan ha alla överenskommelser på pränt, för ett muntligt kontrakt blir värdelöst om motparten förnekar det som sagts. Då står ord mot ord. Men nog trodde jag väl att en ideell organisation var att lita på. Men icke.

När smäller det på Koreahalvön? Verkar vara en tidsfråga.

Nu ska jag läsa in mig mer på vad som sades under gårdagens partiledardebatten. Var en av miljoner som istället såg på ishockey. Trist att debatten och hockeyn krockade. Borde ha gått att undvika.

För övrigt handlar visdom mer om frågor än om svar.

Bli först att kommentera