Där livet utspelar sig

Under vintern och våren satt jag på min kammare och skrev om livet. Jag skrev så till den milda grad om livet, att jag glömde bort att resa mig upp, se mig omkring, och studera det som pågick runt omkring mig. Jag missade de viktigaste ögonblicken. Meningen med livet handlar helt enkelt om att befinna sig där livet utspelar sig. Varken mer eller mindre. Gör man det, så börjar de mest märkliga, spännande saker att utspela sig. Ja, sedan måste man ju förstås ha modet att ”kännefter”. Man måste öppna dörren till sitt innersta rum för att kunna komma in i andras innersta rum.

Varje dag har hon suttit utanför Coop uppe på Grisbacka, med en jacka över huvudet för att skydda sig mot solen och hettan. Hon säger alltid ”hej” och håller fram en illa skriven lapp där det står att hon tigger till sina tre barn. Jag väljer att se henne; väljer att inte vända bort min blick. Jag väljer medlidande, före ilska och fördömande. Jag ser fattigdom och förnedring, något som alltid funnits där, men som nu börjat krypa fram ur sina gömslen och blivit synliggjord. Å herregud, finns det fattigfolket? Jo, det stör en och annan. Särskilt nu när det är sommar och i semestertider. När vi i lugn och ro ska träffas på våra bakgårdar och grilla danskt kött och hälla i oss vin från mellaneuropa. Då ska väl ingen jävla tiggare, från utlandet, få komma och störa oss.

Men hon sitter där. Dag efter dag. Kvinnan från Rumänien, med utsträckt hand.

Det är stört omöjligt att tro sig kunna ha statiska relationer till andra människor. Att önska att en relation ska förbli vad den varit i all evinnerlig tid; att relationen ska stanna upp, frysa till is. Som om det handlade om datorer eller ting i största allmänhet. Men mänskliga relationer är dynamiska; de är satta i ständig förändring. Och tur det. Hur skulle vi annars lära oss något, hur skulle vi annars kunna växa och utvecklas. Nej, vi ska ständigt framåt, ständigt uppåt. Gå aldrig bakåt!

I övrigt krävs det en hel del mod för att bli modig.

Det är lite svalare idag. Gårdagens åska och regn tog en del av värmen med sig. Det tackar jag för.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.