Precis allt ska mätas

I fredags kom så tidningen Vasaplan ut på Umeås gator till försäljning. Det var det första numret där det står att jag är chefredaktör. Bakom numret finns en hel del arbete på ideell basis, människor som tycker att det är viktigt att rikta ljuset på samhällets orättvisor och ge röst åt de som saknar en. Av de fyrtio spänn som ni betalar för tidningen, så går hälften till säljaren och hälften till föreningens verksamheter. Säljarna från Bakfickan, en oas mitt i stan för de som kämpar med sin nykterhet, får genom tidningsförsäljningen in en stor del av de pengar som behövs till driften. Exempelvis till att ordna mat åt behövande. Jo, pengarna kommer till nytta.

Nu är det dags att börja planera för decembernumret. Ett lite tjockare nummer för att få plats med alla artiklar, reportage och annonser.

Såg och hörde idag om ett forskningsprojekt där man ska gå till botten med gåtan: Hur får man det perfekta löpsteget? Låter lite typiskt svenskt. Att mäta vinklar på fotleder, tryck mot fotsulor och sen göra tabeller, staplar och diagram. Men borde inte forskarna istället ha åkt ner till Kenya och försökt ta reda på hur storlöparna därnere gör för att springa så där rasande fort? Tror inte att de funderar särskilt mycket på vilken vinkel de sätter ner sina fötter (de gör kanske helt fel, enligt vetenskapen?) Vad gäller onödig forskning skulle jag vilja se någon som tog reda på vilken viloställning som är den absolut bästa och effektivaste.

Snart tio år sedan jag besökte bokmässan i Göteborg.Var på tre mässor med mina första romaner. Trivdes inte. Sanslöst mycket folk. Men säkert nyttigt för mitt författarskap; vad gäller att knyta kontakter inför framtiden. Här i Västerbotten är traditionen numera att tjänstemännen istället åker dit för att mäta den kommersiella nyttan med det skrivna ordet. Det är ju inne med den nyttiga kulturen. Det är ungefär som att mäta vinklarna på fötterna i tron att man ska springa fortare. Men allt som går att mäta är intressant. Och nyttigt. Hur tusan man nu mäter lyckan över en vackert formulerad mening? Vi fattiga författare (även det mätbart) som inte har råd med resa och uppehälle, får vackert stanna hemma.

Får väl skriva en bok istället.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.