Brandvakt i mörkret

Som vanligt uppe i ottan. Dricker kaffe i mängder och inser att jag förmodligen inte är helt klarvaken, men att lägga sig och somna om är dömt att misslyckas. Jag har omärkligt blivit en i gruppen ”Gammfolket”, de som vaknar strax efter fem, kliver upp och håller brandvakt i mörkret och allt det farliga som finns därute. Fast jag har haft usel sömn hela livet och skulle jag räkna ut hur lite jag sovit under årens gång, så torde jag ha varit vaken flera år mer än de som sover normalt 8-9 timmar. Visserligen så kan jag hävda att jag hunnit mer än de som legat och kurat i sängen – men samtidigt så är sömnen en tid för återhämtning, en tid för läkning.

kaffe

Detta är den tid på året då blivit dags att söka stipendier. För oss författare finns det en del att söka, både i reda pengar och som arbetsstipendier över hela Norden och ute i Europa. Men det är bara ett krux. Det många andra som söker dem också och konkurrensen är stenhård. Har under årens lopp fått 4-5 stipendier och de har alltid varit välkomna. För många av oss författare så sitter vi och skriver ”gratis” 2-3 år; den tid det tar att skriva en roman. Inkomsterna kommer ju först när boken är publicerad – och hur stora eller små de är varierar ju. Borde börja skriva deckare – det verkar ju vara det enda som folk läser numera. Nåväl, får väl offra en get och tillbedja gudarna om att jag denna vår för ett väl tilltaget stipendium.

Igår strålade Pig Hills manliga bokklubb samman hemma hos Karlsson. Innan de livliga och litterära samtalen tog fart kring Kristina Sandbergs roman ”Att föda ett barn”, bjöd Karlsson på en stadig middag: bruna bönor med fläsk som avrundades med en stor semla och kaffe. Det tar på att vara litterär. Sen tyckte vi till. Luriga analyser, delade meningar, märkliga jämförelser (hade vi läst samma bok?). Men snittbetyget blev riktigt hyggligt 3,5. Nu väntar en mer hårdkokt bok om döden. Dock inget pang-pang. Det är sannerligen roligt att samtala kring en bok som alla läst och lyssna på hur olika den kan uppfattas, tolkas.

För övrigt så ska jag idag träffa en författarkollega för att smida listiga planer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.