De som vet allt

Sovit lite pissigt i natt och hamnade till slut på en hård soffa till bruset från en TV som visade någon form av sport. Vaknade vid fem och nu var det stafett, 4×400 meter, tror jag. Grått därute, men högt i tak så några solstrålar tar sig igenom, på snedden. Ett par dagar med en hel del oro och riktigt usel motorik. I går fastnade jag med foten i mattkanten och föll handlöst till golvet. Blixtsnabbt for några minnesbilder genom huvudet, medan jag ännu föll, och jag var övertygad om att jag återigen fått en stroke. Men så var inte fallet, men skräcken satt kvar i timmar. Vissa dagar är det som om min ADHD-medicin inte vill verka vilket gör att motoriken blir usel, motorn i skallen startar, oron växer, får svårt att fokusera, svårt att koncentrera mig och arbetsminnet blir skrämmande dåligt. Jag blir tyst, inbunden.

pratar

Då och då stöter jag på dessa människor som tror sig veta och kunna allt – vilket naturligtvis bara är en ytlig fernissa för att dölja en taskig självkänsla och en skev självbild. Men de är alltjämt jobbiga. Säger man att man sprungit milen på 34 minuter, så nog har de sprungit sträckan på 33 minuter, har man kastat spjut 56 meter så har de drämt till med 57 meter, och berättar man att man träffat och intervjuat Torgny Lindgren och Sara Lidman, så har de de jäklarna varit på poolparty i Grekland med nämnda personer. Ja, kanske lite överdrivet, men ni förstår vad jag menar och jag ni har säkert själva stött ihop med en av dessa besserwissrar. Det problem de ofta får, på grund av sitt allvetande, är att de förlorar förmågan att be om hjälp. De kan ju för tusan allt! Detta högmod kan bli en tung börda att bära.

ödmjuk

Jag umgås mycket heller med ödmjuka människor. Sådana som inser sina begränsningar och som vågar visa sin sårbarhet och sina svagheter. Svaghet är lättare att älska än tillgjord, falsk styrka.Vi behöver inte behärska livet och världen på egen hand. Det är både nyttigt och befriande att då och då få uttala orden: Jag vet inte!

För övrigt är mitt inre fullt av de spår som livet lämnat efter sig.

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.