Vi firar köttbullen

Suttit lite och slötittat på Morgon-TV i fyran och som vanligt så äter man i den kanalen sig igenom hela sändningen. I dag skulle de på alla de sätt fira Köttbollens Dag, vilket gjorde att vi tittare fått följa en köttbulles födelse och död (när de försvann ner i gapet på programledarna.) Som tur är tänker de inte sända när köttbullarna kommer ut. Fast det är väl bara en tidsfråga innan det blir verklighet …Denna fina svenska maträtt, tog förresten Karl XII med sig till Sverige från Osmanska riket på 1700-talet – köttbullar och kåldomar.

par

I morgon är det årsdagen av Plutos degradering till dvärgplanet, något som skedde 2006. På torsdag är det Alla hundars dag och Jämställdhetsdagen. Hundarna skiter jag i, men jämställdheten vill jag slå ett slag för, för utan en fungerande sådan så sviktar vårt demokratiska samhälle. Det finns ju krafter som föredrar att skapa ett ojämlikt samhälle. Kvinnor och män ska ha samma makt och rättigheter att forma samhället och sina egna liv. Män och kvinnor behandlas lika. Borde väl vara självklara grejer att ställa upp på, men samhället i stort är långt ifrån jämställt där kvinnor fortsätter att tjäna mindre än männen (trots samma typ av jobb). Trots att kvinnorna har högre utbildning än oss män, så är 80 procent av professorerna män. I begreppet jämställdhet ingår kvinnors rätt att bestämma över sina kroppar och att kunna säga nej till sex i fall de inte vill. Något att tänka på när farsoten av tafsande, ofredande och rena våldtäkter som drabbat unga kvinnor på olika festivaler. Fy fan!

köttbullar

Åter till köttbullen. Personligen är jag oppstillt på köttbullar med brunsås, en klick lingonsylt och makaroner. Minnets smak av mammas köttbullar får det ännu att vattnas i munnen. Hon gjorde dem små och fasta, så att man utan besvär kunde stoppa in fyra-fem i munnen samtidigt. Trots att hon kunde ställa fram ett berg av köttbullar i sin allra största skål, så var där tomt efter en si så där tio minuter. Vi älskade köttbullarna. Men innan hon ställde fram skålen, så hade hon fyllt pappas matlåda så att han skulle få äta köttbullar i timmerskogen nästa dag. Pappa var van att äta rester, att käka samma maträtt två dagar i rad, men aldrig hörde jag honom klaga – och att få äta mammas köttbullar två dagar i rad var allt annat än ett straff, det var en vinst.

För övrigt är kärlek och sanning siamesiska tvillingar.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.